Lapsen leikki ja mielikuvitus

Leikin avulla lapsen mielikuvitus ja luovuus kehittyvät, mikä auttaa häntä monenmoisissa tehtävissä ja haasteissa. Leikin avulla lapsi kehittää tarkkaavaisuuttaan ja oppii syy-seuraussuhteita. Leikissä lapsi oppii onnistumaan ja epäonnistumaan, jotta hän uskaltaisi onnistua ja epäonnistua elämässä jatkossakin. Se ei ole helppoa, mutta se on välttämätöntä. 

Lue lisää Lapsen leikki ja mielikuvitus

Lämpimiä ajatuksia!

Pasova projektimme teemaksi muotoutui varhaiskasvatuksen monialainen yhteistyö lasten ja perheiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Varhaiskasvatuksen työntekijöinä pystyimme helposti nimeämään useita hyvinvointia uhkaavia tekijöitä, mutta pandemia tuli kutsumatta joukkoon mukaan. Aiheemme sai uuden näkökulman ja laajeni koskemaan useampia perheitä. Aihe on synkkä ja raskas, mutta haluan sen blogissani nostaa esille, sillä se on useiden ihmisten arkea.

Lue lisää Lämpimiä ajatuksia!

Ajatuksia tästä ajasta…

On ollut hienoa huomata, miten ihmisten avuliaisuus on lisääntynyt viime viikkoina. Monilla on nyt vapautunut paljon aikaa ja on hienoa, että se aika ollaan valmiita käyttämään toisten hyväksi. Olen myös itse tarjoutunut auttamaan naapurissani asuvia vanhempia ihmisiä. Toisten ihmisten auttamisesta saa myös itse hyvän mielen. Oli myös mielenkiintoista lukea ja katsoa kuvia Helsingin sanomista siitä, miten kansalaiset tsemppaavat toisiaan. https://www.hs.fi/kaupunki/helsinki/art-2000006455986.html

Välillä voi jo todella pienillä asioilla ilahduttaa toisia ihmisiä. Lapsille tarkoitettu nalle- kampanja, jossa ihmiset laittavat nalleja kotinsa ikkunoihin on mielestäni loistava. Kävimme myös päiväkodissa olevien lasten kanssa ”bongailemassa” nalleja ihmisten ikkunoissa. Olemme myös maalanneet ikkunoihin sateenkaaria ohikulkijoita piristämään.

Työpaikaltani varhaiskasvatuksesta on siirretty osa työntekijöistä työskentelemään vanhusten palvelutaloon. Siirrot ovat varmasti tarpeellisia mutta mietityttävät minua silti. Eniten minua mietityttää se, miten varmistetaan se, ettei vanhuksille tartu mitään ylimääräisiä tauteja. Hurjin tilanne taitaa tällä hetkellä olla vanhusten kotihoidossa, jossa suojavarusteista on pulaa. Julkisuudessa on ollut kirjoituksia siitä, kuinka monta eri työntekijää käy vanhusten luona päivän aikana.  Työntekijällä saattaa olla työvuoron aikana jopa 20 eri asiakasta.

Helsingin sanomien artikkelissa https://www.hs.fi/politiikka/art-2000006462212.html kerrotaan siitä, miten ministeriö ohjeistaa käyttämään kasvosuojuksia. Kasvosuojukset olisivat varmasti hyödylliset mutta ne uhkaavat loppua. Jäämmekin mielenkiinnolla seuraamaan kuinka tarvittavat suojat tulevaisuusuudessa riittävät ja kuinka elämä jatkuu rajoituksista huolimatta.

Kun maailma sulkeutui…

Vallitseva maailmantilanne on historiallisuudeltaan toisen maailmansodan luokkaa. Eli ei mikään pikkujuttu. Yksikään maa, tai kansalainen, ei ollut varautunut näin nopeaan ja totaaliseen eristäytymiseen, turvallisuuden tunteen menettämiseen tai epävarmuuteen. Tilanne on sama kaikkialla, ikään, kokoon tai uskontoon katsomatta. Mutta miten kansainvälinen yhteinen kriisi on vaikuttanut ihmisten perustarpeisiin? Onko yhteinen nimittäjä onnistunut yhdistämään ihmisiä niin lähiympäristössä kuin globaalistikin? Auttaako teknologia pitämään meidät yhdessä ja riittääkö se korvaamaan fyysisen läheisyyden?

Lue lisää Kun maailma sulkeutui…

(Eskari)Elämää etänä

Muutamassa päivässä eskariryhmän kalenteri tyhjeni. Futishulabaloo, luisteluvuorot jäähallissa, koulun luokka- ja salivierailut, koko talon yhteiset lauluhetket, pääsiäistapahtuma… kaikki peruttu. Esikoululaiset jäivät pikkuhiljaa kotona etätöitä tekevien ja etäkoulussa opiskelevien isompien sisarusten seuraan.

Lue lisää (Eskari)Elämää etänä

Ei ole ketään kelle soittaa

“Kaikki alkoi yllättäin, iski kautta takavasemman. Sanakirja kertonut ei määritelmää ajan matalan. Varttitunti vierähtänee varttitunnissa, kuudennentoista jälkeen tarvitaan jo apua. Mitä silloin sanotaan, jos ei voi kenellekään soittaa…” (Viikate:Ei ole ketään kelle soittaa)

Elämme yllättäen aivan uudenlaisessa, oudossa tilanteessa. Monet meistä koteihimme eristettyinä, useimmat vailla ystävien seuraa ja sosiaalisia kontakteja. Medioissa jaetaan erilaisia vinkkejä selviytymiseen. Toivoa luodaan, tämä menee kyllä ohi ja elämä jatkuu taas, näemme ja saamme kohta tavata taas ystäviä. Siihen saakka on otettava yhteyttä ystäviin etänä, muita väyliä käyttäen. Viestien, soittaen. Vaan entä jos ei olekaan ketään kelle soittaa?

Lue lisää Ei ole ketään kelle soittaa

Vinkkejä etäopiskeluun

Nyt tämän vallitsevan tilanteen takia koulut ovat suljettuina ja kaikki opetus onkin siirtynyt etäopiskeluun sekä itsenäisen opiskelun pariin. Etäopiskelu sekä itsenäinen opiskelu ei ole aina niin helppoa ja mukavaa kuin miltä se kuullostaa. Se itseasiassa vaati paljon vaivan näkemistä opiskelevalta nuorelta itseltään.

Vaikka kursseille osallistutaankin yökkärissä sohvalta käsin ei se silti tarkoita sitä, että opiskelu olisi yhtään sen helpompaa. Samalla tavalla tunnille täytyy osallistua ja tehtäviä tehdä. Nyt koulun käynti ja opiskelu sekoittuvat vain arkiseen vapaa-aikaan, yökkärin ja sohvalla löhöilyn takia.

Lue lisää Vinkkejä etäopiskeluun

Nyt. Now.

On vaikea kuvitella, mitä tämä virus, joka nyt hallitsee koko maailmaa, meille opettaa. Vai onko?

It’s hard to imagine, what this virus, that’s now controlling the whole world, is going to teach us. Or is it?

Lue lisää Nyt. Now.

Varhaiskasvattajat työskentelevät kohtuuttomissa olosuhteissa

Tällä hetkellä monella on varmasti tunteet pinnassa Koronaan liittyen. Itse koen, että olen valtavassa riskissä saamaan tartunnan ja tartuttamaan sitä muille tietämättä. Tietenkin lasten tulee saada hoitoa, mutta mitä sitten kun työntekijät sairastuvat. Kuka silloin lapsia hoitaa.

Lue lisää Varhaiskasvattajat työskentelevät kohtuuttomissa olosuhteissa