Ryhmän esittely

Matkalla maahanmuuttotyöhön blogia pitää yllä neljä toisen vuoden sosionomi opiskelijaa. Projektina meillä on maahanmuuttotyö Aistien tila projektissa. Kukaan meistä ei ole vielä tutustunut Aistien tilaan taikka maahanmuuttotyöhön, joten olemme innoissamme uudesta projektista! 

Lue lisää Ryhmän esittely

Miksi Suomeen halutaan muuttaa?

Mitkä ovat syyt, että turvapaikanhakijat haluavat muuttaa Suomeen? Aloin pohtimaan tätä eräs aamu. Jos itse vastaisin tähän, miksi minä tulisin Suomeen, niin vastaukseni olisi, että Suomi on hyvä paikka asua, meillä on hyvä koulutus ja täällä on turvallista. Mutta mitä turvapaikanhakijat ovat vastanneet?

Lue lisää Miksi Suomeen halutaan muuttaa?

Asennemuutoksella maahanmuuttaja työelämään

Maahanmuuttajan kotoutumisen kannalta erityisen tärkeää on pääsy työelämään. Kuitenkin maahanmuuttajan on vaikeampaa työllistyä kuin kantasuomalaisen. Terveys-ja hyvinvointilaitoksen teettämän tutkimuksen mukaan vuonna 2014 työikäisistä ulkomaalaistaustaisista työllistyi 60% ja suomalaistaustaisesta 69%. Usein työllistymisen esteenä on heikko suomen kielen taito. Esteenä on usein myös se, että maahanmuuttajan koulutus ei vastaa työtehtävän edellyttävää ammattitaitoa tai tutkintoa ei tunnusteta Suomessa. Pakolaistaustaisen maahanmuuttajan työllistymistä saattaa vaikeuttaa lisäksi traumakokemukset sekä psyykkisen ja fyysisien toimintakyvyn ongelmat.  Naispuolisilla maahanmuuttajilla syynä on usein varhainen perheellistyminen, sekä vähäinen koulutus ja työkokemus.

Lue lisää Asennemuutoksella maahanmuuttaja työelämään

Suomen kielellä on tärkeä rooli kotoutumisessa.

Suomen kielen taito on yksi tärkeimmistä taidoista kotoutumiseen maahanmuuttajalle. Täten olisi tärkeää, että tämän taidon opettaminen aloitettaisiin mahdollisimman ajoissa varsinkin maahanmuuttajalapsille.  

Lue lisää Suomen kielellä on tärkeä rooli kotoutumisessa.

Mietteitä tyttöjen silpomisesta

Kävin viime viikolla tutustumassa eduskunnassa ja pääsin seuraamaan täysistuntoa. Siellä aiheena oli tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävä kansalaisaloite, jota käsiteltiin. Kansalaisaloite keräsi 61 266 allekirjoitusta. Suomen nykylainsäädännön mukaan silpominen katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Lue lisää Mietteitä tyttöjen silpomisesta

Koulutusta kaikille

Luin Helsingin Sanomista artikkelin nimeltä Perhetausta, asuinalue ja Suomeen saapumisikä kertovat, miten maahanmuuttaja­taustainen lapsi menestyy koulussa. Ennen kuin luin tekstin, pohdin, miksi asia on näin. Iän ymmärrän, koska suomi on aika hankala kieli ja mitä myöhemmällä iällä tänne saapuu, niin voi olla vaikea oppia kieltä. Varsinkin kielioppi on hankalaa monille suomalaisillekin. Mutta entä asuinalue? Meillä on erilaisia asuinalueita ympäri Suomea ja näin pääkaupunkiseudulla asuvana tiedän täällä olevan myös eritasoisia alueita. Miksi tämä vaikuttaa koulunkäyntiin? Kaikilla pitäisi olla samanlainen peruskoulutus kaikilla alueilla. 

Lue lisää Koulutusta kaikille