Asiantuntija, ota vastuu omasta työkyvystäsi!

Jaksaisitko tehdä nykyistä työtäsi vielä viiden vuoden kuluttua? Vaativassa asiantuntijatyössä työn ja vapaa-ajan erottaminen voi olla vaikeaa. Intohimo työhön vetää puoleensa, ja työtä tehdään myös varsinaisen työajan ulkopuolella. Toisaalta työ asettaa odotuksia, ja työtä tehdään vapaa-ajallakin. Vai asettaako?

Voiko ollakin niin, että odotukset työn tekemistä kohtaan asettaakin työntekijä itse ja ne voivat kasvaa varsin kohtuuttomiksi? Vaativassa asiantuntijatyössä työntekijä saa yleensä itse määritellä oman työskentelytapansa ja -tahtinsa. Hänelle on määritelty maali, tavoite, jota kohti lähteä kulkemaan. Matkan varrella on välietappeja, jolloin työn edistymistä tarkastellaan, mutta muutoin työtä saa tehdä varsin vapaasti.

Hyvin nopeasti muodostuu tavaksi tarkastaa meilit vielä illalla ennen nukkumaanmenoa ja ensimmäiseksi aamulla herättyään. Sama meno jatkuu viikonloppuna ja jopa lomalla. Työstä irrottautuminen käy vaikeaksi. Todennäköisesti työnantaja ei vaadi tätä, vaan nimenomaan työntekijä on itse asettanut itselleen vaatimuksen, että kokoajan tulee olla perillä tapahtumista.

Vaativa asiantuntijatyö vaatii hyvät itsensä johtamisen taidot – tämä on mitä suurimmassa määrin myös työkyvyn johtamista. Koska työntekijällä on vapaus itse järjestää oma työskentelynsä, esimies ei välttämättä ole edes kartalla, miten työ kuormittaa työntekijää. Vapaus tuo vastuuta. Tässä tapauksessa työntekijä on vastuussa omasta jaksamisestaan itselleen.

Työ vie helposti mukanaan, joten työntekijän tulee tehdä tietoisia päätöksiä, jotta pystyy erottamaan työ- ja vapaa-ajan. Uupumus hiipii salakavalasti, sitä ei välttämättä huomaa ennen kuin on liian myöhäistä ja mieli tai kroppa tekee stopin. Tällöin toipuminen kestää pitkään.

Anna itsellesi lupa irrottautua työstä ja levätä. Mieti, millä keinoin rentoudut ja pystyt unohtamaan työt vapaa-ajallasi. Tällöin varmistat sen, että jaksat tehdä työtäsi myös tulevaisuudessa. Pidä siis huoli itsestäsi ja ota vastuu omasta työkyvystäsi

Kirjoittaja: Sari Nylander

Yrityksen kasvuun johtaminen -blogisarjan tekstit ovat Laurea-ammattikorkeakoulun YAMK opiskelijoiden kirjoittamia. YAMK-opiskelijat ovat omien alojensa asiantuntijoita ja opiskelevat pääosin työnteon ohella.
YAMK-koulutukseen pääsyyn vaaditaan Tradenomi (AMK) tai muu soveltuva korkeakoulututkinto. Lisäksi vaaditaan kolmen vuoden soveltuva työkokemus tutkinnon suorittamisen jälkeen.

Lisätietoa Laurean Yrityksen kasvuun johtaminen -koulutuksesta.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Asiantuntija, ota vastuu omasta työkyvystäsi!”

  1. Vapaus tehdä työtä milloin ja missä vaan vaatii sekä itsekuria että johtajuutta. Tärkeä (työ)elämätaito on tunnistaa osaamisensa, tunteensa ja olla oman elämänsä johtaja. Hyvä kiteytys Sari!

  2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Tämä on tärkeä aihe, jota olisi hyvä käydä jokaisessa asiantuntijaorganisaatiossa läpi ja pitää aihetta yllä myös säännöllisesti, jotta työntekijät muistaisivat erottaa työn ja vapaa-ajan tehokkaasti toisistaan. Ajoissa puuttumalla voidaan ennaltaehkäistä uupumista tehokkaasti.

Kommentoi