Saako nuori luotettavan tiedon sosiaalisesta mediasta?

Sosiaalisen median haitat sekä hyödyt korostuvat etenkin kun yhteiskuntamme on kriisissä. Tällä hetkellä koronavirus on läsnä jokaisen elämässä ja vaikuttaa ihmisten arkeen monilla tavoilla. Koska keskitymme blogissamme erityisesti nuoriin, pohdin tässä postauksessa nykyistä tilannetta ja miten siihen liittyy nuoret ja sosiaalinen media.

Nuoret viettävät paljon aikaa sosiaalisessa mediassa, eli somessa. Yleisimpiä someja nuorille ovat Instagram, YouTube, SnapChat ja TikTok. Niissä nuori viettää eniten aikaa ja saa suurimman osan uutisista sekä tiedotteista, näiden somejen kautta.

Esimerkiksi Ylen uutisen mukaan nuori uskoo helposti sen, mitä joku sosiaalisen median vaikuttaja sanoo. Vaikuttajat ovat siis henkilöitä, joilla on paljon seuraajia somessa, ja joihin nuoret esim. samaistuvat tai joita he ihannoivat. Onkin tärkeää, että tietoa on saatavilla tutuista someista, mutta että tieto on varmasti luotettavasta lähteestä.

Oli hienoa nähdä uutinen jossa kerrottiin, kuinka Roni Back, suosittu tubettaja ja vaikuttaja, teki videon koronasta. Videolla fakta on luotettavaa ja Roni pääsi jopa haastattelemaan opetusministeri Li Anderssonia. Video tavoitti yli 100 000 katselijaa ja runsaasti kehuja niin nuorilta kuin aikuisilta fiksusta videosta.

Valtioneuvosto onkin poikkeustilanteen johdosta pyytänyt, että vaikuttajat jakavat oikeaa tietoa, jotta tavoitetaan mahdollisimman moni nuori heille tutuista someista. Myös paniikinlietsomista tulee vältää, muuten wc-paperin hamstraamisen kaltaisia ylilyöntejä tullaan näkemään paljon lisää.

Tällaisessa poikkeustilanteessa (ja miks ei muutenkin) on vanhemmilla myös tärkeä rooli siinä, mitä nuori tietää ja mistä tieto tulee. On tärkeää keskustella nuoren kanssa ja yhdessä katsoa mikä on totta ja mikä ei. Esimerkiksi ei kannata heti yhden Instagram tarinan kautta olettaa, että jokin uutinen on totta. Aina kannattaa itse tarkistaa asia, onko asia todellisuudessa näin ja onko uutinen jaettu luotettavalta sivustolta. Jos itse haluaa jakaa jonkin uutisen on tärkeää, ettei levitä valeuutisia. Esimerkiksi korona viruksesta on netissä paljon valeuutisia ja ohjeita siitä, miten tulisi muka toimia.

Vastuuta tiedon hankkimisesta ei voi siis jättää yksin nuorten käsiin. Vanhemman tulee opettaa nuorta sekä kertoa, mitä maailmassa tapahtuu ja miten tulee toimia.

Lähteet:

https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006444056.html

https://yle.fi/uutiset/3-10756672

https://yle.fi/uutiset/3-11267662

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *