Anna äänimerkki!!!

Tämä postauksessa pohdin tositapahtumiin perustuvaa tilannetta, nuorten syrjäytymisestä, mielestäni erittäin haastavasta näkökulmasta. Keinoja auttamiseen olisi mutta mitä jos keinot eivät kuitenkaan riitä? Onko mitään tehtävissä, kun ihmisellä on kuitenkin itsemääräämisoikeus ja monet auttamisen keinot perustuvat vapaaehtoisuuteen?

Case:

24-vuotias nuori mies kamppaillut koko ikänsä syrjäytymisestä ja ulkopuolelle jäämisestä. Jo lapsena huomattiin, että pojan kehityksessä on jotain poikkeavaa. Vanhemmat tekivät kaikkensa. Lapsen kanssa käytiin lääkärissä, josta tuloksena aina, että jotain on vialla mutta ei kuitenkaan diagnoosin arvoisesti. Päiväkodissa ja koulussa oltiin sitä mieltä, että ei kuulu normi ryhmään/luokkaan, mutta ilman diagnoosia ei muuallekaan päässyt. Vanhemmat tukivat lastaan kaikin keinoin, kunnes isä uupui ja alkoi salajuopoksi. Vanhemmat erosivat. Isä jatkoi juomista. 18-vuotiaana poika alkoi juomaan ja polttelemaan kukkaa. Lastensuojelun piiriin ei koskaan siinä vaiheessa ja siihen aikaan päässyt, joten ei myöskään jälkihuoltoon. Nuorempi pikkuveli, joka on nyt 18-vuotias, asui äitinsä luona vanhempien erotessa. 18-vuotiaana hän jäi kiinni pilven poltosta, ei lastensuojelun piirissä koska täysi-ikäinen. Suuttui äidille nipottamisesta ja muutti alkoholisti isänsä luo, jossa myös vanhempi veli asuu. Siellä nyt kaikki yhdessä juovat, eivätkä muuta tee.

Miten saada syrjäytyneet nuoret pois kierteestä? Jonkin verran on käytännön mahdollisuuksia, mutta mitä jos syrjäytyminen ja päihderiippuvuus on jo lähtenyt ihan käsistä? Nuorta ei vaan kiinnosta, mutta toisaalta hänen ajatusmaailmansa ei ole vielä ihan täysin kehittynyt ymmärtämään tilanteen vakavuutta? Ketään ei voi pakottaa mutta pitääkö jäädä vaan odottamaan, että ehkä nuori herää vielä tähän todellisuuteen ja haluaa paremman suunnan elämäänsä?

Etsivä nuorisotyö perustuu siihen, että nuori toimii vapaaehtoisesti ja yhteistyössä. Tavoitteena on että, alle 29-vuotiaita nuoria pystyttäisiin auttamaan ja tukemaan saamalla heidät sellaisen tuen piiriin, jolla voidaan edistää heidän itsenäistymistään ja osallisuuttaan yhteiskuntaan sekä pääsemään koulutukseen ja työmarkkinoille. https://www.avi.fi/web/avi/etsiva-nuorisotyo

Kuntouttava työtoiminta antaa pitkään työttöminä olleille mahdollisuuden tutustua erilaisiin ammatteihin. Kuntouttavaa työtoimintaa järjestää kunnat, järjestöt sekä seurakunnat. Tarkoituksena on lisätä elämänhallintataitoja, saada rytmiä arkeen sekä oppia työelämänsääntöjä. https://thl.fi/fi/web/hyvinvoinnin-ja-terveyden-edistamisen-johtaminen/osallisuuden-edistaminen/tyoelamaosallisuus/kuntouttava-tyotoiminta/kuntouttavan-tyotoiminnan-arki

Lastensuojelun jälkihuolto on nuoren kokonaisvaltaista tukemista, sijaishuollon tai pitkän avohuollon sijoituksen päättymisen jälkeen. Tarkoituksena tässä on auttaa aikuistuvaa nuorta itsenäisen elämän aloittamisessa, tukemalla häntä saamaan riittävät valmiuden itsenäiseen elämään. https://thl.fi/fi/web/lastensuojelun-kasikirja/tyoprosessi/jalkihuolto

Luulen että, kaikki on joskus leikkinyt piilosta tai ainakin kuullut tällaisesta leikistä. (Jos et ole, voin lämpimästi suositella, ihan jees leikki.) Piiloleikissä joskus käy kuitenkin niin, että etsijä joutuu huutamaan ”anna äänimerkki”, jotta kaveri löytyy koska etsittävä on niin vaikeassa piilossa.

-Mia

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Anna äänimerkki!!!”

  1. Todella hyvä kirjoitus! Tämä on monien kohdalla se ongelma, ollaan jo siellä pyörteessä eikä päästä pois. Näille olisi varmasti tärkeä saada juuri rohkaisua siitä ettei avunpyyntö ole väärin tai noloa. Mutta jos malli kotoolta on jo saatu, on sitä vaikea muuttaa, ellei olla työntekijöinä sitkeitä. Toinen hyvin hankala case on jos vanhempi/vanhemmat ovat uskotelleet ettei lapsesta tule mitään joten turha edes yrittää muuta kuin mitä he tekevät tai lapsi on aivopesty siihen, että LaSu on pelottava mörkö joka vie ja olet ikuisesti leiman alla.

    Nämä on niitä äärimmäisen haasteellisia kysymyksiä joiden eteen tullaan, enkä itse osaa suorilta vastata kuinka toimia, mutta sivusta en seuraisi, vaan tekisin kaiken voitavani.

Kommentoi