Mistä apua yksinäisille?

Mieti lähipiiriäsi, tunnetko sinäkin mahdollisesti yksinäisen oloisen ikäihmisen? Voisitko jotenkin olla hänelle avuksi?

THL:n mukaan hyvinvointi koostuu mm. osallisuudesta ja yhteisestä tekemisestä, sekä läheisistä ihmisistä. Yksinäiset ihmiset eivät valitettavasti välttämättä saa näitä tarpeita tyydytettyä ja täten he ovat syrjäytymisvaarassa, joka taas aiheuttaa eriarvoisuutta eri ihmisten välille, josta pitäisi pyrkiä pois. Jokaiselle ikäihmiselle tulisi luoda samanlaiset mahdollisuudet ”hyvään” elämään

Yksinäisyyden vähentämiseksi on nykyään olemassa monenlaisia palveluita ja toimia. Esimerkiksi ystävätoiminta ja erilaiset harrastustoiminnat. Erilaiset ikäihmisille suunnatut kerhot kokoontuvat melkein viikoittain ja toiminta on useimmiten matalan kynnyksen toimintaa. Sinne on siis helppo mennä mukaan ja toimintaan ei tarvitse sitoutua.

Erilaista ystävätoimintaa, joka toimii pääosin vapaaehtoisten voimilla järjestää monet eri tahot. Esimerkiksi Suomen Punainen Risti järjestää ikäihmisille, sekä ryhmämuotoista toimintaa, että kahdenkeskistä aikaa. Tästä pääset tutustumaan lisää.

Myös monet järjestöt järjestävät toimintaa vanhemmalle ikäpolvellemme. Lisäksi kaupungeilla on suuri vastuu vanhemman ikäluokkansa hyvinvoinnista ja onkin tärkeää edistää heidän hyvinvointiaan mahdollistamalla heille erilaista toimintaa. Jo pelkästään kahvittelu tai käsityökerho muiden kanssa varmasti piristää monen yksinäisen mieltä. Olisikin hyvä muistaa, että toiminnan ei tarvitse olla mitenkään erikoista tuottaakseen hyviä tuloksia. Pelkästään toisten ihmisten läsnäolo ja ”porukkaan kuuluminen” riittää monelle.

Useista tapahtumista ja toiminnoista ilmoitetaan nykyään internetissä, joka taas saattaa olla monelle ikäihmiselle haastava paikka löytää tietoa, sillä tietokoneen käyttö ei välttämättä ole tuttua. Jotta oikea kävijäkunta löytäisi oikeat tapahtumat ja harrastukset olisikin tärkeää mainostaa niitä myös muualla. Ehkä jopa jalkautua ikäihmisten sekaan.  

Mitä luulet, voisitko sinä mahdollisesti toimia ystävänä yksinäiselle?

Seuraavassa blogitekstissä perehdytään kokonaisvaltaisesti siihen, miten Suomen ikäihmiset voivat yleisesti?

Yksi kommentti artikkeliin ”Mistä apua yksinäisille?

  1. Puhuttava aihe, joka varmasti monia koskettaa. Jalkautuminen kentälle varmasti edesauttaisi erilaisten palveluiden kehittämistä yksinäisille ja omana huomiona olen myös tehnyt sen, että välttämättä kaikki eivät sieltä oman kodin seinien sisäpuolelta pääse syystä tai toisesta ulos.

    Pieni aika itseltä arjen keskellä jollekin, joka kokee yksinäisyyttä, on merkityksellistä. Ehkäpä jokainen meistä voisi kantaa kortensa kekoon tässä asiassa ja ryhtyä sanoista tekoihin!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *