Mietteitä tyttöjen silpomisesta

Kävin viime viikolla tutustumassa eduskunnassa ja pääsin seuraamaan täysistuntoa. Siellä aiheena oli tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävä kansalaisaloite, jota käsiteltiin. Kansalaisaloite keräsi 61 266 allekirjoitusta. Suomen nykylainsäädännön mukaan silpominen katsotaan törkeäksi pahoinpitelyksi.

Maailmassa elää noin 200 miljoonaa silvottua tyttöä ja naista. Yli kolme miljoonaa tyttöä silvotaan edelleen vuosittain. Silpomisväkivalta koskettaa myös suomalaisia tyttöjä.  Suomesta myös katoaa tyttöjä silvottavaksi muihin maihin, jossa se on sallittua.

Anette Gothóni sanoo ylen haastettelussa että erillislaki olisi tärkeä tuki ennalta ehkäisevään työhön ja vanhempien asenteiden muuttamiseen. Kun silpominen on selkeästi laissa kielletty, eri viranomaisten on helpompi ottaa se puheeksi hyvissä ajoin.

Nykyinen lainsäädäntö ei ole riittävä. Erillislaki tarvitaan tyttöjen suojelemiseksi, sillä tyttöjään silpovat ihmiset eivät pidä silpomista pahoinpitelynä.

Tämä on niin surullista, miten julmaa väkivaltaa ja tuskaa nämä tytöt käyvät läpi. En pysty itse edes kuvitella, millaista tuskaa ja kipua on heidän arkipäiväisessä elämässä silpomisen jälkeen. Toivon, että erillislaki tulisi voimaan mahdollisimman pian.

Suosittelen jokaiselle katsomaan elokuvan Aavikon kukka. Elokuvassa kerrotaan hyvin siitä, kuinka päähenkilön sukupuolielimet silvottiin perinnäistapojen mukaan hänen ollessaan vasta lapsi, ja miten hän myöhemmin toi asian julkisuuteen.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Mietteitä tyttöjen silpomisesta”

  1. Mielestäni on järkyttävää, että silpomista tapahtuu, ja ettei sitä edes koeta kaikkialla pahoinpitelynä. Toivottavasti tuo laki tulisi voimaan, jotta asiat muuttuisivat, eikä tyttöjen missään päin maailmaa tarvitsisi enää kärsiä tuollaisesta. Todella hyvä ja mielenkiintoinen kirjoitus tärkeästä aiheesta!

Kommentoi