Koti on enemmän kuin neljä seinää

Minulle koti tarkoittaa lämpöä ja hyväksyntää huokuvaa paikkaa, jossa voi olla täysin oma itsensä. Se edustaa pysyvyyttä, turvaa ja rauhaa: koti on pörröinen pesäkolo, jossa levähtää ja tuntea olevansa kuin lempeässä halauksessa myös silloin, kun maailman myrskyt pauhaavat ulkopuolella. Koti on paikka, jossa valitsen itse olla ja jonka rauha turvataan lailla. Se on paikka, jossa voin kokea itseni vapaaksi. Siellä voi itkeä, nauraa, tanssia ja laulaa – toteuttaa tai olla toteuttamatta itseään juuri silloin ja sillä tavalla, kun itsestä tuntuu. Samalla koti merkitsee myös tapaa rakentaa ja ylläpitää identiteettiä: sieltä löytyvät minulle tärkeät esineet ja ihmiset.

Lue lisää Koti on enemmän kuin neljä seinää

Suojaan alta polttavan koronan

Jo yli vuoden ajan korona on ollut suuri globaali koettelemus meille jokaiselle. Koti on muodostunut entistäkin tärkeämmäksi paikaksi, josta haemme turvaa ja suojaa. Entä ne noin 5000 henkilöä, joilla ei ole kotia? Kodittomien olojen parantamiseen on kiinnitetty huomiota ja keväällä 2019 hallitus kirjasi ohjelmaansa asunnottomuuden puolittamisen vuoteen 2023 mennessä ja kokonaan poistamisen vuoteen 2027 mennessä. Voisinpa jo sanoa, että se ei tule onnistumaan. Koronaviruksen takia asunnottomuus on taas kasvussa.  

Lue lisää Suojaan alta polttavan koronan

Kohti kotia ja turvaa

NEA (naiserityisyys asunnottomuustyössä) Y-Säätiön koordinoima kolmivuotinen (2018–2020) STEAn rahoittama valtakunnallinen hanke ja ensimmäinen, jossa keskityttiin naisten erityisiin tarpeisiin asunnottomuustyössä.

Hankkeen päätavoitteena oli naisten asunnottomuuden poistaminen asumispolkuja turvaamalla. Tavoitteen saavuttamiseksi kehitettiin uusia naiserityisiä työkäytäntöjä asunnottomuustyöhön, tuettiin asumisen onnistumista eri kohderyhmillä sekä nostettiin naisten asunnottomuutta ilmiönä esille. Hankkeessa pilotoitiin ja mallinnettiin myös kokemusasiantuntijan ja ammattilaisen työparityötä.

Lue lisää Kohti kotia ja turvaa

Naisten asunnottomuus

Suomessa oli vuoden 2020 marraskuussa reilu 4 300 yksinelävää asunnotonta. Asunnottomuus väheni ja asunnottomien naistenkin määrä laski viime vuoteen verrattuna. Naisten osuus asunnottomista on noin 25 %. Vaikka asunnottomien naisten määrä on vähentynyt viime vuosina, naisten suhteellinen osuus asunnottomista on kasvanut 2000-luvulla. (Lähde: Ara 2020 2019)

Lue lisää Naisten asunnottomuus

Yhdessä omilla ehdoilla: yhteisöllisyys kodittoman kuntoutumispolulla

Viime postauksessani sivusin Suomessa sovellettavaa Asunto ensin -toimintamallia. Kerrattakoon, että sen pohja-ajatuksen mukaan jatkuvan asuinsijan takaaminen ilman ulkokohtaisia vaatimuksia esim. elämäntapamuutoksista on jokaisen perusoikeus ja lähtökohta ihmisarvoiselle elämälle. Tämän päälle rakentuu toinen mallin keskeisimmistä periaatteista: yhteisöllisyyden ja osallisuuden kokemusten tukeminen osana ongelmien vähentämistä kodittomien arjessa. Aiheeseen tutustuminen sai minut pohtimaan laajemmin sosiaalisen osallisuuden kokemusten merkitystä erilaisista taustoista tulevien asunnottomien kuntoutuspoluilla.

Lue lisää Yhdessä omilla ehdoilla: yhteisöllisyys kodittoman kuntoutumispolulla

Historiaa kodittomuudesta

Mistä kaikki alkoi? 

Asunnottomuuden historia alkaa varmaankin samaan aikaan kuin ihmiskunnan historia. Mutta en kuitenkaan ajatellut aloittaa luolamiehistä, vaan vasta 1800-luvun lopun Suomesta. Silloin Suomi oli maatalousvaltainen maa ja kaupungistuminen oli vasta alullaan. Maaseudulla tarvittiin paljon työntekijöitä, koska koneita ei ollut. Piika ja renki asuivat palveluspaikassaan ja heillä oli jossakin oma sänky ja sen alla omaisuus nyytissä: se oli koti. Tämän päivän mittapuun mukaan tämä henkilö olisi koditon. Eihän hänellä ole omaa kattoa päänsä päällä. 

Lue lisää Historiaa kodittomuudesta

Näkymätön koti

Olemme ensimmäisen vuoden polkuopiskelijoita sosionomipuolella. Tulevan kevään aikana pidämme asunnottomuutta käsittelevää Näkymätön koti- blogia, jossa pohdimme erilaisia asunnottomuuteen liittyviä ilmiöitä. Käsittelyssämme on mm. kodin merkitys, Suomen kodittomuuden historia ja nykyisyys, eri ihmisryhmien kodittomuuden kokemukset, sekä kodittomuuden suhde vallitsevaan koronatilanteeseen. Tulemme peilaamaan ajatuksiamme mm. ajankohtaiseen uutisointiin, sekä aiheeseen liittyvään populaarikulttuurin antiin. 

Lue lisää Näkymätön koti