Matkasuunnitelma

Pitkä työmatka blogia raapustelee neljä omaperäisten nimimerkkien takana lymyävää sosionomipolkuopiskelijaa. Olemme nimenneet itsemme kekseliäästi eri väreillä. Meitä on Musta, Punainen, Liila ja Pinkki. Ryhmästämme löytyy, niin sosiaalialan kuin usean muunkin alan ammattilaisia, joille on jo kertynyt jonkin verran kilometrejä mittariin. Näin sanottuna, meiltä voidaankin odottaa omaa persoonallista, työelämäperäistä sekä elämänkokemukseen perustuvaa näkökulmaa blogin kirjoituksissa.  

Pitkä työmatka kertoo pitkäaikaistyöttömyydestä. Blogissa tutustutaan pitkäaikaistyöttömän henkilön elämän haasteisiin, erilaisiin kokemuksiin työttömyydestä sekä työllistymisen prosessien haasteisiin. Pyrimme avaamaan aihetta kokonaisvaltaisesti usealta eri kantilta tuoden samalla kirjoituksiin osan omaa persoonaamme. 

Toivomme, että blogimme kirjoitukset herättävät, havahduttavat ja osallistavat lukijat kommentoimaan ja keskustelemaan kanssamme ihmisen hyvinvointiin ja terveyteenkin vaikuttavan teeman ympärillä.  

Kuva Pixabay

Tylsä työttömyys

Ystävä pyysi minua kertomaan työstäni esimerkillä.  

Kysyin, että halusiko hän kuulla asiakkaasta, joka oli ollut pitkään työttömänä, kodittomana, kärsinyt päihdeongelmasta vai asiakkaasta, jolla on ollut pitkään ongelmia mielenterveyden kanssa.  

Hän vastasi, että kaikki muu käy paitsi työttömyys. Se on kuulemma tosi tylsä aihe.  Muut asiat olivat mielenkiintoisia.  

Lue lisää Tylsä työttömyys

Nuorten työttömyys.

Tuleva kirjoitukseni koskee nuoria. Nuorissa on tulevaisuus, sanotaan. Edesmennyt mummuni muistutti minua lukioon mennessäni, omalle tyylilleen napakasti ja huumorin säestämänä – ei sinun päälläsi lukiosta mitään hyötyä tule olemaan, hoitajaksi sinun pitäisi lukea itsesi ja mennä töihin. Mummu <3. Totta toinen puoli. En koe ylioppilaspapereistani olleen juurikaan mitään hyötyä elämäni aikana, paitsi tietysti lukiossa oppimani tärkeät Pavlovin teoria ja litosfäärilaatat. Lukio toi lähinnä itselleni lisäaikaa miettiä, mitä teen isona. Vähän vasemmalla kädellä vedetty koko komeus. Loppujen lopuksi hoitajaksi päädyin lopuksi hoitajaksi päädyin, mummuni kehotuksesta, mutkien kautta. Onnekkaasti olen aina saanut nauttia työelämästä, ilman työttömyysjaksoja. Aina vakituisissa ja itseäni kiinnostavissa työsuhteissa, joissa olen saanut vaikuttaa ja antaa oman panokseni ihmisten hyvinvointiin.  

Lue lisää Nuorten työttömyys.

Pitkäaikaistyöttömyys uhka terveydelle?

THL määrittelee terveyden fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tilaksi. Terveys on paljon laajempi käsite kuin vain pelkkä sairaus/vaiva tai näiden puute. Terveys on voimavara, jonka avulla muut hyvinvoinnin osatekijät sekä hyvä elämä ovat mahdollisia.  

kuva: pixabay
Lue lisää Pitkäaikaistyöttömyys uhka terveydelle?

Onko matka tärkeämpi kuin määränpää?

Seuraava teksti perustu vain omiin kokemuksiini.

Tässä kirjoituksessa avaan omia näkemyksiäni ja kokemuksiani työnantajan näkökulmasta pitkäaikaistyöttömän matkasta työn haussa.  Miten se on mahdollista? Olen töissä eräässä suuressa henkilöstöpalveluyrityksessä, eli niissä pahamaineisissa vuokaratyöfirmoissa, joiden pääasiallinen tarkoitus on riistää työntekijää…Ainakin tällaisiin ja vastaaviin kommentteihin törmää aika usein kaikkitietävillä netin keskustelupalstoilla. Oma työnkuvani keskittyy ravintolapuolen ja siellä keittiöalan tehtäviin. Olen mukana projekteissa, joissa erilaiset työllistymistä sekä kouluttautumista edistävät osaamiskeskukset tarjoavat asiakkaitaan meille töihin ja minun tehtäväni on kulkea heidän rinnallaan koko työnhaun matka. 

Lue lisää Onko matka tärkeämpi kuin määränpää?

Vaikeasti työllistyville uusi apu valtiolta

Työttömyyttä käsitellään usein uutisisissa. Uutiset ovat kuitenkin usein joko surullisen sävyisiä lukuja tai poliittisia suunnitelmia, joiden toimivuutta käytännössä on usein vaikeaa ymmärtää. Kuten esimerkiksi kuuluisa aktiivimalli oli monelle. Siksipä oli virkistävää huomata uutinen, jonka mukaan selvitys vaikeasti työllistyvien auttamisesta valtion avulla on valmistunut. Kyseessä on malli, jossa valtio perustaa yhtiön, joka auttaa osatyökykyisiä ja vaikeassa asemassa olevia siirtymään työmarkkinoille. Se perustuu Ruotsissa toimineeseen Samhall-malliin.  Mallin budjetti ei ole vielä selvillä, mutta tarkoitus on aloittaa sen toiminta ensi vuoden aikana.  Nimeäkin vielä mietitään.

Lue lisää Vaikeasti työllistyville uusi apu valtiolta

Konstit on monet.

Pitkäaikaistyöttömyys-sanassa on ikävä kalke. Kuten Punainen, yksi blogimme kirjoittajista avasi, työttömäksi voi jäädä meistä ihan jokainen. Taustastaan riippumatta.  

Teen töitä pitkäaikaisasunnottomien parissa. Pitkäaikaistyöttömyys on osa asiakkaideni karua pakettia. Työ on vieras sana asiakkaani sanavarastossa. Kärjistetysti. On niin paljon muitakin ongelmia. Toki on myös niitä muutamia, jotka vielä haaveilevat töistä. Mutta mitä keinoja pitkäaikaistyöttömällä on työllistymiseen?  

Lue lisää Konstit on monet.

Mikä on, kun ei taidot riitä? Mitä on, jos ei työllisty?

Pitkäaikaistyöttömäksi katsotaan henkilöt, jotka ovat olleet ilman työtä yhtäjaksoisesti yli 12 kuukautta. 

Kuinka pitkäaikaistyöttömien arki sitten muodostuu? 

Vastaus on, että monella tavalla. Toisilla tuntuu olevan kovinkin kiireistä omissa menoissaan, jopa miettivät miten kerkeäisivät edes töihin. Toisilla taas tuntuu, että päivät vain toistavat itseään. 

Vaikuttaisi siltä, että työttömät henkilöt, joilla on lapsia, pysyvät paremmin elämänrytmissä kiinni. On huolehdittava lapsista, kodista ja muista välttämättömyyksistä. He myös usein työllistävät itseään vapaaehtoistoimintaan esimerkiksi vanhempaintoimikuntiin. Näin heistä tulee heti hyödyllisiä ja he kokevat olevansa tärkeitä ja kuuluvansa johonkin. Usein huonoimmassa asemassa on yksinäinen ihminen, jolla ei ole perheen tuomia velvoitteita. On vain velvoite itsestään, joka sekin saattaa ajan kanssa alkaa tuntumaan turhalta. 

Itsessään pelkkä työttömyys heikentää työkykyä. Pitkäaikaistyöttömillä on suuri riski erilaisiin mielenterveysongelmiin ja syrjäytymiseen jatkuvan negatiivisen kokemuksen kautta. Lukuisat työhakemukset, jotka eivät ole johtaneet mihinkään lyttäävät kenen vaan itseluottamusta. Osa pitkäaikaistyöttömistä kokee myös, etteivät kuuluu mihinkään ja ovat yhteiskunnan elätettäviä… suorastaan pohjasakkaa. Työttömyysetuuden saantiin vaaditaan työn hakemista, kursseja ja kouluttautumista. Osalle nämä ovat oikein tervetulleita, tuovat sisältöä päiviin. Mutta toisille hirveää pakkopullaa. Mikäli et toimi vaatimuksien mukaan saatat menettää tuen jopa yhdeksäksikymmeneksi päiväksi. 

Lue lisää Mikä on, kun ei taidot riitä? Mitä on, jos ei työllisty?

Pitkäaikaistyötön on työnhaussa ihmisroskaa.

Pinkki, on palkkalaskemansa kuvauksen mukaan henkilöstötarpeiden asiantuntijakonsultti. Huh…mikä nimihirviö, lisäksi hän on rekrytoinnin asiantuntija. Voisimpa sanoa, että alla tarina ei ole totta… 

Tässä alla on surullinen tarina. Se on surullinen, koska päähenkilölle ei tapahdu siinä mitään hyvää. Se on surullinen myös siksi, että tarina kertoo ihmisten välinpitämättömyydestä, ammattiylpeyden puutteesta ja tavasta kohdata toinen ihminen.

Lue lisää Pitkäaikaistyötön on työnhaussa ihmisroskaa.

Keitä he ovat?

Jos pyydän sinua sulkemaan silmäsi ja kuvittelemaan edessäsi tuolin, niin olen melko varma, että sinun tuolisi on erilainen kuin tuoli, jonka minä kuvittelen sulkiessani silmäni. Niin myös jokainen pitkäaikaistyötön on erilainen. Työ- ja elinkeinotoimiston mukaan vuonna 2020 yli vuoden työttömänä olleita oli 91 900 henkilöä, mikä on 28 900 henkilöä enemmän kuin edellisenä vuonna.  Ketä he ovat?  

Lue lisää Keitä he ovat?

Työtön. Vapaaehtoisesti.

Mitä jos muutaman sanaa muuttaakin kaiken? Kun hetkien mielijohteista ja nuoruuden hulluudesta päättää jättää ne parit tärkeät valinnat tekemättä. Entä, jos työttömyys onkin oma valinta? Kysymyksiä, joita mietin ja olen miettinyt. Juttelin kaverini kanssa, joka on ollut elämässäni noin 30 vuotta, joista noin kolme viimeisintä vuotta hän on ollut vakituisessa työsuhteessa. Ilman koulutusta ja pakon sanelemana. Tuleva kirjoitus on tosi. Kaverin osuudet ovat minun sanoin, mutta kaverini elämää.

Lue lisää Työtön. Vapaaehtoisesti.