Blogeista vertaistukea erityislapsiperheiden arkeen

” Minun piti kirjoittaa teille villistä arjestamme neljän kotikoululaisen opettajana. Aioin kirjoittaa tunnelmiani ylös heti, kun eteen tulee sopiva rauhallinen hetki. Ei tullut rauhallista hetkeä. Ykkös- kolmos- viitos – ja seiskaluokka päättyi ilman luokkakavereiden näkemistä tai todistusten jakoa. Kuudesta suusta tuli ulos iso huokaus, ja läppärien kannet pamahtivat tiukasti kiinni.
Rauhallinen hetki on nyt. Istun yksin mökissä keskellä Kainuun korpea. Lapset nauttivat isovanhempiensa seurasta noin sadan kilometrin päässä. Mieheni istuu työkoneensa äärellä kaivon juurella. Olemme kahdestaan viisi yötä. Viimeksi olimme kahdestaan viisi yötä neljätoista vuotta sitten..”

Lue lisää Blogeista vertaistukea erityislapsiperheiden arkeen

Alkoholismi vaikuttaa koko perheeseen

Alkoholismi voi aiheuttaa sekä käyttäjässä että perheenjäsenissä häpeää ja syyllisyyttä. Se vaikuttaa koko perheen päivittäiseen elämään. Alkoholi vie salakavalasti mennessään ja käyttäjä vaikuttaa haluamattaankin kaikkiin läheisiinsä ympärillään. Monet ihmiset saattavat syyttää itseään läheisensä alkoholismista ja potea siitä syyllisyyttä. Vaaran merkkejä ei huomattu ajoissa ja riippuvuus pääsi vallalle.

Lue lisää Alkoholismi vaikuttaa koko perheeseen

Ystäväni käy läpi kriisiä, kuinka voisin auttaa häntä?

Moni meistä kokee joskus kriisin elämässään tai muuten vain tulee kausia, kun voi huonosti ja on henkisesti paha olla. Oma huonovointisuus tuntuu pahalta, mutta myös läheisen ystävän alakuloisuus sekä paha mieli harmittavat, ja haluaisi kovasti parantaa hänen oloaan. Ystävän pahaa oloa on vaikeaa seurata vierestä. Haluaisi auttaa, muttei oikein tiedä miten. Ei ehkä oikein osaa lähestyä toista. Tulee mietittyä tarpeettoman pitkään, mitä sanoisi tai tekisi, sillä pelkää toimivansa väärin.  Ei halua, että ystävä loukkaantuisi ja hänen olonsa pahentuisi entisestään, joten saattaa päätyä lopulta olemaan tekemättä mitään.

Tytöt, Valehtelee, Klassikkoautojen, Nuori, Nainen
Kuva: Pixabay
Lue lisää Ystäväni käy läpi kriisiä, kuinka voisin auttaa häntä?

Tunnetaidot

Nykyään puhutaan paljon tunnetaidoista, ja niiden opettamisesta lapsille. Eikä ihme, sillä tunnetaidot ovat myös osa hyvän mielenterveyden perustaa. Tunnetaitojen opetteleminen alkaa jo pienenä, ja tunnetaitoja lapsena opitaankin kotona, sekä esimerkiksi päiväkodissa. Lapsuudessa opetetut tunnetaidot helpottavat tunnistamaan omia käyttäytymismalleja ja käsittelemään niitä rakentavalla tavalla. Hyvät tunnetaidot mahdollistavat tunnistamaan ja ymmärtämään myös toisen ihmisen tunteenpurkaukset, joka taas parantaa vuorovaikutustaitoja.

Kuinka siis opetamme nuorille tunnetaitoja?

Lue lisää Tunnetaidot

Pride, muutakin kuin sateenkaaria

Pride on moninaisuuden ja ihmisoikeuksien juhla, jolloin omaa minuuttaan saa ylpeästi tuoda esille ja juhlistaa. Suomessa Pride-viikkoa on juhlittu sen nykyisessä muodossa vasta vuodesta 2000. Tänä vuonna Pride-viikkoa vietettiin epätavallisesti syyskuussa korona epidemian takia, vaikka normaalisti sitä juhlitaan kesäkuussa.

Vuotuinen Pride-kulkue järjestettiin turvallisesti etänä mutta myös monet osallistujat kävelivät Helsingin katuja sateenkaari lippujen ja kirjavien vaatteiden kera. Prideä vietettiin eri tapahtumin kuten sateenkaari-senioreiden etäkahveilla, sateenkaari-isien vertaistapaamisella sekä drag-meikki workshopeilla. Suurin osa päivätapahtumista oli maksuttomia ja esteettömiä, jotta kaikki halukkaat pääsisivät osallistumaan. Viikko huipentui lauantaina konserttiin, jossa esiintyivät HLBTIQ+ (englanniksi LGBTIQ+) yhteisöön kuuluvat Tuure Boelius ja ALMA sekä muita suomalaisia tähtiä. Myös monissa eri baareissa vietettiin Priden päätösbileitä. Kuitenkin kaiken juhlinnan keskellä on hyvä muistaa miksi Prideä ylipäätään vietetään.

Lue lisää Pride, muutakin kuin sateenkaaria

Nuorisotyöviikko

Heippa lukijat tässä postauksessa haluan nostaa parrasvaloihin nuorisotyöviikon, jota vietitiin viime viikolla 7.-13.9.2020. Sen tarkoituksena oli nostaa valtakunnallisesti esille nuorisotyöntekijöiden, järjestöjen, kuntien ja seurakuntien tekemää arvokasta työtä nuorten hyväksi. Joka vuosi on eri teema.

Lue lisää Nuorisotyöviikko

Hankala lapsi vai sittenkin aistiyliherkkä…

Kun lapsi reagoi hiusten pesuun huutamalla, kiukuttelee vaatteiden pukemisessa, valikoi tarkkaan syömänsä ruuan eikä liioin tykkää silittelystä, aina ei ole kyse vain huonosta päivästä tai hankalasta vaiheesta lapsen iässä.  Tällaisissa tapauksissa vanhemmat harvoin suoraan osaavat yhdistellä asioita ja ymmärtää mistä tilanteessa voi myös olla kysymys. Aikaisemmin lapsi leimattiin usein hankalaksi tapaukseksi, mutta onneksi viime vuosina aistiyliherkkyyttä on alettu ymmärtää paljon paremmin.

Lue lisää Hankala lapsi vai sittenkin aistiyliherkkä…

Mitä on hyvinvointi?

Hyvinvointi on moniulotteinen käsite, joka ei ole helposti määriteltävissä. Kun mietitään, mistä hyvinvointi koostuu, saattaa se tarkoittaa eri ihmisille eri asioita. Toinen arvostaa terveyttä, toinen sosiaalisia suhteita ja kolmas kiittää onneaan, että on syntynyt Suomeen, missä kansalaisista pidetään huolta. Voidaan kuitenkin sanoa, että hyvinvointi koostuu eri osa-alueista, missä otetaan huomioon fyysinen, psyykkinen sekä sosiaalinen hyvinvointi. Monesti samaan yhtälöön nostetaan vielä yhteiskunnallinen hyvinvointi.

Lue lisää Mitä on hyvinvointi?

Arjen henkireikä – harrastukset

Tuntuuko siltä että omaa aikaa ei käytännössä ole? Tai että lasten kanssa yhdessä puuhailu on vähäistä? Tai et keksi mitä tekisit yhdessä lapsen kanssa? Kaipaisitko ideoita yhdessä olemiselle? Kaipaatko vauva-arjen vastapainoksi aikuisseuraa? Nimittäin erilaiset harrastukset tarjoavat ratkaisuja näihin pulmiin!

Taidemaalari, Maalipurkit, Sivellin, Paintbrush, Maali

Törmäsin eilen Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa Mannerheimin lastensuojeluliiton sosiaalipsykologi Tuulikki Matero nosti esille harrastuksien positiivisia vaikutuksia sekä esitteli uusia näkökulmia harrastamiseen. Pääset lukemaan artikkelin tästä. Kokosin artikkelin pohjalta syitä, miksi harrastukset kannattaisi ottaa osaksi arkea. Alla olevia vinkkejä voi hyödyntää myös esimerkiksi lapsiperheiden kanssa työskennellessä. Saatat yllättyä, sillä et ajattele näiden näkökulmien jälkeen enää harrastukista samoin!

Lue lisää Arjen henkireikä – harrastukset