Lemmikistä on seuraa vanhukselle

Lemmikkieläimet tuovat ihmiselle hyvää mieltä ja niistä on seuraa iästä riippumatta. Lemmikin pitäminen voi tukea ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia. Vanhemmiten oman lemmikin, erityisesti koiran, pitäminen voi olla kuitenkin haasteellista. Kissa voikin olla vanhukselle helpompi vaihtoehto.

Eläimen seura voi olla tärkeää, sillä monet vanhukset ovat yksinäisiä ja heidän elinpiirinsä on rajoittunut. Lemmikkieläinten positiivinen vaikutus ikääntyneisiin onkin ymmärretty ja monissa vanhusten asumispalveluyksiköissä on nykyään lemmikki, useimmiten kissa. Hoivakodeissa yleisimpiä ovat talon henkilökunnan vastuulla olevat yhteiset lemmikit, joiden seurasta asukkaat voivat nauttia. Lemmikkieläimen rooli on huomioitu ikääntyneiden elämänlaatua parantavana tekijänä.

Terapiakissa onkin monelle tuttu palvelutaloista ja vanhainkodeista. Kissa tuo olemuksellaan piristystä ja edistää ikääntyneiden mielenterveyttä. Kissan tuoma seura tuo helpotusta yksinäisyyteen ja aktivoi ikääntyneen vuorovaikutusta. Kissan tulee tietysti olla sellainen, että se tulee toimeen ihmisten kanssa.

Ylistaron vanhainkodin Västinkartanon terapiakissa Vili on tärkeä sekä asukkaille että työntekijöille. Myös asukkaiden omaiset ja erityisesti lapsenlapset ovat kissasta innoissaan. Terapiakissa Vilistä on seuraa muistisairaille vanhuksille ja Vili nostaa vanhuksille usein mukavia muistoja mieleen. Vanhukset pääsevät myös syöttämään Viliä, mikä tekee heidän olonsa tärkeäksi. Vilin kehräys koetaan rauhoittavaksi elementiksi. Vili tuo myös osastolle kodinomaisuutta ja kissan kohtaamisesta on apua uuden asukkaan kotiutumisessa.

Kissan merkitystä vanhustenhoidossa ei tule vähätellä. Siitä on iloa ja se tuo merkityksellisyyttä. Se tuo myös apua yksinäisyyteen, mielenterveyteen ja yleiseen elämän mielekkyyteen. Myös työntekijöille terapiakissoista on seuraa ja iloa. Kissan avulla hoivakodissa voidaan turvata kodinomaisuus ja arvokas vanhuus. Onneksi kissojen pitäminen vanhainkodeissa onkin yleistynyt.

Lähteet:

https://www.iltalehti.fi/perhe/a/2015062619933357

https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/kotimaa/artikkeli-1.1373051

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/terapiakissa-vili-on-toissa-vanhainkodissa-auttaa-muistisairaita-vanhuksia-he-kokevat-itsensa-tarkeiksi-kun-saavat-syottaa-kissaa/6829014#gs.mgelko https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/elamankulku/iakkaat

https://thl.fi/fi/web/hyvinvointi-ja-terveyserot/eriarvoisuus/elamankulku/iakkaat

Matalan kynnyksen apua Ohjaamosta

ohjaamo logo
Lähde ohjaamot.fi

Halusin perehtyä tarkemmin siihen millaista matalan kynnyksen apua on tarjolla työttömille ja syrjäytyneille. Ensimmäisenä itsellä tuli mieleen Ohjaamo, mikä kertoo onnistuneesta mainostuksesta ja perehdyin tarkemmin siihen millaista apua Ohjaamosta on mahdollista saada. 

Mikä on Ohjaamo? 

Ohjaamot on tarkoitettu alle 30-vuotiaille ja niistä saa maksutonta apua esimerkiksi liittyen opiskeluun, asumiseen, työllistymiseen yms. Ohjaamoja on noin 70 eri puolella Suomea ja niistä on mahdollista saada apua ja ohjausta kotikunnasta riippumatta. Lähimmän Ohjaamon löytää helposti Ohjaamon nettisivuilta ja parhaiten sieltä voi saada apua käymällä itse paikan päällä (korona-aikana tulee tietysti ottaa huomioon mahdolliset koronarajoitukset.) 

Tutustuin tarkemmin kotikaupunkini Ohjaamon toimintaan ja siihen millaista apua työttömän ja mahdollisesti myös syrjäytyneen nuoren on mahdollista sieltä saada. 

Tällä hetkellä Tampereen Ohjaamo tarjoaa sekä ryhmämuotoista, että yksilöohjausta erilaisille asiakasryhmille. Työtön ja syrjäytynyt nuori voisi hakeutua esimerkiksi Kämpästä kodiksi -ryhmävalmennukseen, josta saa tietoa ja myös konkreettista apua asumiseen liittyen jos haasteena on esimerkiksi vuokravelka. Ryhmä kokoontuu kuusi kertaa helmikuun aikana.

Yksilövalmennusta on tarjolla jos haluaa apua arjessa selviytymiseen, tulevaisuuden suunnitteluun ja vastaaviin haasteisiin. Ohjaamo tarjoaa yhteistyössä Tampereen seurakuntien kanssa Walk in -terapiaa, johon voi tulla kertaluontoisesti pohtimaan yhdessä ratkaisukeskeisen terapeutin kanssa elämäntilannettasi jos kaipaat siihen muutosta. 

Tampereen Ohjaamon kalenterista voi myös päiväkohtaisesti katsoa millaista ohjausta ja toimintaa on tarjolla kullekin päivälle. Muutamina nostoina Ohjaamossa on mahdollista esimerkiksi tavat lukion opoa tai TE-asiantuntijaa sekä maahanmuuttajien on mahdollista saada omalle kielellään ohjausta. 

Omat ajatukset

On hienoa, että tällaista erittäin matalan kynnyksen apua on saatavilla, joka on maksutonta ja Ohjaamon tapauksessa vaatii vaan sen, että tulee käymään paikanpäällä ja työntekijät auttavat eteenpäin. Haastavaa on sitten se, että mistä apua tarvitsevat nuoret kuulevat Ohjaamosta ja tarttuvat itse tarjolla olevaan apuun. Itse olen sitä mieltä, että henkilöitä, jotka eivät koe tarvitsevansa tai haluavansa apua, on hyvin haastavaa auttaa, mutta myös heitäkin olisi todella tärkeä tavoittaa. 

Kuten jo alussa mainitsin, Ohjaamo on näkyvä somessa ja se on varmasti yksi tehokkaimmista keinoista tavoittaa nuoria tänä päivänä. Huomionarvoista kuitenkin on, että kun itse olin reilu vuosi sitten siinä tilanteessa, että olin TE-toimiston asiakkaana työttömänä työnhakijana etsimässä suuntaa elämälle, ei minulle kukaan maininnut siellä asioidessani Ohjaamosta ja nyt kun tätä blogitekstiä varten luen Ohjaamon tarjoamista palveluista olisin silloin varmasti hyötynyt niistä. Suomessa on vielä isona haasteena se, että eri palveluntarjoajat eivät tee riittävästi yhteistyötä, että ihmiset saisivat tarpeeksi apua haastavissa elämäntilanteissa.

Etsi täältä lähin Ohjaamo https://ohjaamot.fi/lahin-ohjaamo

Ohjaamo Instagramissa @ohjaamot https://www.instagram.com/ohjaamot/?hl=fi

Käyttöhuoneiden puolesta!

Tulevana sunnuntaina käydään ensimmäiset aluevaalit, joissa valitaan aluevaltuustoihin edustajat, joiden tehtävänä on päättää hyvinvointialueidensa sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä. Aluevaalien humussa huumeiden käyttöhuoneet ovat nousseet taas tärkeäksi puheenaiheeksi päihdepalveluiden uudistamisessa. Etenkin isoissa kaupungeissa huumekuolemat lisääntyvät ja rikollisuus huumeiden käytön ympärillä kasvavat, eivätkä nämä ongelmat katoa katsetta kääntämällä. Myös Suomessa huumeidenkäyttö- ja yliannostuskuolemat ovat olleet nousussa vuodesta –91 lähtien, ja etenekin buprenorfiinin (yleisesti Subutexiksi kutsuttu) aiheuttamien yliannostuskuolemien määrä on kolminkertaistunut vuoden 2002 tutkimuksen jälkeen (THL 2020).

Lue lisää Käyttöhuoneiden puolesta!

Lasun leima otsassa

Stigma. Pelko. Häpeä. Huonommuuden ja epäonnistumisen tunteet. Nämä ovat asioita ja tunteita, joita lastensuojelun asiakkaat tai lastensuojelusta avun pyytämistä harkitseva voivat käydä mielessään läpi. Lastensuojelun asiakkuus on edelleen mielestäni tabu ja aiheuttaa herkästi leiman asiakkaalle – niin lapselle itselleen kuin perheenjäsenille. Tämä on huolestuttava asia etenkin siitä syystä, että pelko leimautumisesta ja “huonon vanhemman” maineesta voi estää hakemasta apua kokonaan, vaikka sille olisi tarvetta.

Kuva: Murrrchalla/Pixabay
Lue lisää Lasun leima otsassa

Kurkistus kehitysvammaisten päivätoimintaan👀

Heipsunteipsun! Ihanaa alkanutta vuotta kaikille!🤗 Pohtiessani mitä tai mistä haluaisin lukea, jos olisin tämän meidän blogimme Elämää kehitysvamman kanssa lukija. Mieleeni tuli monia eri kiinnostavia aiheita, mutta pitkän harkinnan jälkeen päädyin kertomaan teille vähän kehitysvammaisten päivätoiminnasta. 🎧📅 

Lue lisää Kurkistus kehitysvammaisten päivätoimintaan👀

8 tunnettua henkilöä

Heippa! Ja tervetuloa viimeiseen blogipostaukseeni! Toiveita ei juurikaan ollut lukijoilta sadellut niin ajattelin kirjoittaa hieman kevyemmän setin. Vammaisuutta ja kehitysvammaisuutta on esiintynyt tai esiintyy monilla julkisuuden henkilöillä kuin urheilijoilla tai muilla vaikuttajilla. Haluaisin nostaa 8 henkilöä ja kunnioittaa heidän saavutuksiaan, omasta vammastaan huolimatta.

Stevie Wonder

1950-luvulla syntynyt laulaja, musiikintekijä ja tuottaja. Stevie Wonder aka Stevland Hardaway Morris syntyi lähes sokeana ja nopeasti hänen syntymänsä jälkeen hän sokeutui täysin. Tämä ei kuitenkaan estänyt Steveä toteuttamaan musiikki uraansa, 13- vuotiaana hän sävelsi kappaleen ”Fingertips” joka oli listasuosikki Amerikassa 1970-luvulla. Tämä nosti Stevie Wonderin uran, hän on voittanut 25 grammy palkintoa ja myynyt yli 100 miljoonaa levyä kansainvälisesti.

Helen Keller

Kirjailija, aktivisti ja luennoitsija. Helen syntyi vuonna 1880 Alabamassa ja hän sai 19-kuukautisena aivokuumeen, jonka jälkiseurauksena hän menetti näkönsä ja kuulonsa. Vuonna 1888 Keller aloitti opiskelun Perkinsin sokeiden koulussa ja valmistuttuaan hän omisti elämänsä sokeiden ja kuurosokeiden auttajana hän on kirjoittanut monta teosta ja artikkeleita elämänsä aikana.

Nick Vujicic

Nicholas James Vujicic syntynyt vuonna1982, hän on australialainen saarnaaja ja puhuja. Hän syntyi ilman käsiä ja jalkoja harvinaisen oireyhtymän tetra-amelia syndrooman takia. Nuoruudessaa Nick kärsi masennuksesta, mutta 17-vuotiaana hän päätti perustaa Life Without Limbs-hyväntekeväisyysjärjestön. Hän on  myös suorittanut kaksi taloustieteen korkeakoulututkintoa, mutta nykyään hän pitää puheita ympäri maailmaa inspiroiden ja keskittyy vähäosaisten asioihin.

Nader Khalili

20-vuotias uimari, joka oli ensimmäinen kehitysvammainen suomalainen, joka kilpaili paraolympialaisissa 2000-luvulla. Naderilla diagnosoitiin jo pienenä autismi, Naderin äidin mukaan Nader on epätyypillinen autisti, sillä hän ottaa kontaktia muihin ihmisiin ja juttelee. Nader kilpaili Tokion paraolympialaisissa vuonna 2020.

Frida Kahlo

Meksikossa syntynyt Fridasta tuli taidemaalari, jonka teokset ovat erittäin tunnettuja nykypäivänäkin. Frida sairasti varhaislapsuudessa polion, joka aiheutti hänelle fyysisiä jalan ja selkärangan ongelmia.

Stephen Hawking

1942 vuonna syntynyt brittiläinen tieteilijä ja fyysikko. Hawkingsillä todettiin ALS-tauti, joka aiheutti hänelle täydellisen halvautumisen päästä varpaisiin. Hawkin Hawkingin tutkimukset mustista aukoista johtivat merkittävään löytöön vuonna 1970. Vuonna 1974 käyttämällä kvanttiteoriaa mustien aukkojen ominaisuuksien tutkimiseen Hawking kykeni osoittamaan, että mustat aukot tuottavat säteilyä, joita nimitetään Hawkingin säteilynä.

Ludwig Van Beethoven

Saksalainen säveltäjä klassismin ja romantiikan siirtymäkaudella. Ludwig syntyi vuonna 1770 ja alkoi säveltämisen ja soittamisen jo todella nuorena. Vuonna 1880 Beethovenilla alkoi ilmetä kuulonheikentymistä ja lopulta hän kuuroutui täysin.  Hänen teoksiaan soitetaan edelleen konserteissa.

Aaron Fotheringman

Vuonna 1991 syntynyt Aaron kärsi Spina Bifidasta, mikä aiheutti jalkojen halvautumisen ja 8-vuotiaana hän kulki täysin pyörätuolilla. Hän sai nuoruudessa veljensä kanssa idean skeittipuistossa, että mitä jos hänkin voisi tehdä bmx- tyylisiä temppuja, mutta pyörätuolilla? Useiden kaatumisten ja harjoitteluiden jälkeen 14-vuotiaana Aaron teki takaperin voltin pyörätuolilla ja kaksoistakaperin voltin 18-vuotiaana. Hän on esiintynyt muutamissa tapahtumissa ja jatkaa edelleen temppujensa hiomista.

Toivottavasti tämä kirjoitus luo jokaiselle inspiraatiota siihen, että mikään ei ole mahdotonta ja kaikkea voi saavuttaa lähtökohdistaan tai kunnostaan huolimatta. Ihanaa alkanutta 2022 vuotta ja toivottavasti tykkäsitte postauksesta!

Lähteet: https://www.paralympia.fi/uutinen/8060-nader-khalilista-suomen-ensimmaeinen-kehitysvammainen-apurahaurheilija

https://www.aaronfotheringham.com/about/

https://www.britannica.com/biography/Frida-Kahlo

https://www.bbc.co.uk/teach/a-brief-history-of-stephen-hawking/z43k382

https://peda.net/kontiolahti/ahokkalan-koulu/musiikki2/musiikki/3-j%C3%A4rjen-juoksu/3-8-ludwig-van

SARJASUOSITUS: LOGGED IN

Yle Areenasta löytyy lyhyt yhden kauden dokumenttisarja Logged in, joka kuvaa viiden nuoren miehen elämää. Jokaisella sarjan päähenkilöllä on erilainen tausta ja erilainen elämä, mutta kaikkia heitä yhdistää yksi asia: pelaaminen.

Yle Areenan sarjan Logged in päähenkilöt.
Lue lisää SARJASUOSITUS: LOGGED IN

Syyt taustalla – miksi ihmiset lähtevät hakemaan turvapaikkaa?

Turvapaikakanhakijoiden suurelle määrälle viimevuosina ei voida osoittaa yhtä ja tiettyä syytä. Ulkoministeriön verkkosivuilla yhdeksi nimittäväksi tekijäksi voidaan kuitenkin sanoa olevan Syyrian, Irakin ja Afganistanin pitkittyneet konfliktit ja hallinnon epäselvyys.. Muita syitä arvellaan olevan myös poliittisissa kysymyksissä. Myös taloudelliset seikat ovat taustalla olevia syynä lähteä hakemaan turvapaikkaa. Sosiaaliset syyt kuuluvat myös näihin syihin. Myös tietyt vetovoima tekijät näissä vastaanottavissa maissa on kuulunut listalle, kun syitä on selvitetty. (Ulkoministeriö 2017)

Lue lisää Syyt taustalla – miksi ihmiset lähtevät hakemaan turvapaikkaa?

Kuka huolehtii Iäkkäistä hyvinvointialueilla?

Tulevaisuudessa hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu hyvinvointialueille.  Sosiaali- ja terveydenhuollon kannalta se tarkoittaa sitä, että velvoite palvelujen järjestämiseen poistuu kunnilta. Kunnalla on kuitenkin vastuuta hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä tulevaisuudessakin eikä hyvinvointialueiden perustaminen vaikuta siihen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu kuitenkin olennaisena osana hyvinvointialueiden toimintaan.  Hyvinvointialueilla on myös velvoite yhteistyön tekemiseen kuntien, hyvinvointialueella toimivien julkisten toimijoiden sekä yritysten ja yleishyödyllisten yhteisöjen kanssa. Jotta hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen onnistuisi, olisi tärkeää sopia yhteisen tiedon käytöstä, yhteisten tavoitteiden asettamisesta, konkreettisesta tekemisestä sekä selkeiden rakenteiden luomisesta. Näin voitaisiin estää mahdollinen päällekkäinen tekeminen sekä hyvinvoinnin edistämisen katvealueiden syntyminen. (Haverinen 2021.)

Lue lisää Kuka huolehtii Iäkkäistä hyvinvointialueilla?

Erityinen sisaruus

Sisarukset ja heidän välinsä ovat aina erilaisia, erityislaatuisia ja tunnetiloiltaan vaihtelevia, tämän tietää jokainen sisarusten kanssa kasvanut. Kun perheessä on myös erityistä tukea tarvitseva lapsi, sisarus, tekee tämä kaikesta vielä erityisempää, niin hyvässä kuin huonossakin. Erityistä tukea tarvitseva sisarus kaipaa vanhemmilta enemmän huomioita ja aikaa, mikä saattaa aiheuttaa muille perheen lapsille kateuden ja mustasukkaisuuden tunnetta. Vanhempien ajan ja huomion kiinnittyessä tukea tarvitsevaa lapseen, muut lapset saattavat alkaa oirehtia eri tavoin huomiota saadakseen. (Erityinen sisaruus 2021) 

Lue lisää Erityinen sisaruus