Viimeinen kirjoitus

Tämä tulee olemaan tällä erää tämän blogin viimeinen kirjoitus. Blogissa on tähän mennessä käsitelty yksinäisten ikäihmisten määrää Suomessa, hyvinvointia ja mitä voisimme asialle tehdä.

Vuonna 2018 Finsoten tutkimuksen mukaan yli 65-vuotiaista yksinäiseksi itsensä tunsivat miehistä 6 % ja naisista 8%. Vaikka luvut eivät sinällään ole kovinkaan suuria, niin on se kuitenkin huolestuttavaa. Toki näihin tuloksiin ei ole kaikki Suomen ikäihmiset päätyneet, joten luvut saattavat olla huomattavasti tätäkin suuremmat, sillä yksinäisiä ikäihmisiä saattaa olla haastavaa löytää.

Blogissa mietittiin myös, mistä löytäisimme apua yksinäisille ikäihmisille. Palveluita on useita, mutta niiden piiriin saattaa olla haastavaa löytää. Erilainen ystävätoiminta, kerhot, tapaamiset ja muu matalan kynnyksen toiminta on todettu vähentävän ikäihmisten yksinäisyyttä. Olisikin tärkeää ohjata heitä tällaisten palveluiden pariin.

Vaikka useat yli 65- vuotiaat kokevat itsensä yksinäiseksi, olivat he kuitenkin tutkimusten mukaan hieman onnellisempi ikäryhmä, kuin muut. Eli tilanne ei ehkä kuitenkaan ole niin toivoton. Vaikka ikäihmisten huonoista oloista on uutisoitu runsaasti viime aikoina, toivon, että saamme jatkossa hieman iloisempia uutisia myös siltä saralta.

Kannustankin jokaista kynnelle kykenevää pyrkiä vähentämään ikäihmisten yksinäisyyttä omalla panoksellaan ja pitämään huolta läheisistä. Milloin olet viimeksi nähnyt isovanhempiasi? Pitäisikö ehkä juuri tänään soittaa heille? Muistetaanhan kaikki yhdessä pitää huolta myös meidän vanhemmasta ikäpolvesta.

Kiitos blogini seuraamisesta, toivottavasti se herätti ajatuksia juuri sinussa!

Lähde: https://thl.fi/fi/web/ikaantyminen/hyvinvointia-vanhuuteen/toimintakyvyn-yllapitaminen

Yksi kommentti artikkeliin ”Viimeinen kirjoitus

  1. Ida Malinen

    Aihe on mielestäni erittäin tärkeä ja ajankohtainen. Väestö ikääntyy ja yksinäisyys sosiaalisenmedian aikakaudella sen mukana. Iäkkäämmille ihmisille olisi erittäin tärkeää olla enemmän kohtaamispaikkoja ja päivätoimintaa, tai ainakin niiden palveluiden ääreen pitäisi ohjata ihmisiä enemmän.

Vastaa