Asunnoton asunnossa

En tiedä onko monikaan teistä ajatellut, mitä asunnoton oikeasti tarkoittaa? Mitä ovat ensimmäiset ajatukset siitä, millainen on asunnoton ihminen?

Aihe tuli mieleeni, kun juttelin ystäväni kanssa aiheesta ja kyselin häneltä tismalleen samat kysymykset. Vastauksena oli, että ”ihminen, joka nukkuu kadulla ja on alkoholisti.”

Tilastokeskuksen mukaan asunnoton tarkoittaa sellaista ihmistä, joka oleskelee ulkona, yömajoissa, tilapäissuojissa sekä laitoksissa. Asunnoton tarkoittaa myös ihmistä, joka asuu sukulaisten tai läheisten luona. Esimerkiksi myös vapautuvat vangit luetaan asunnottomiksi, jos heillä ei ole tietoa asunnosta vapautuessaan. (Tilastokeskus 2019.)

Asunnottomuus voi tarkoittaa myös sellaista tilannetta, jolloin ihminen on ajoittain asunnoton, mutta ei jatkuvasti.

Asunnoton ei kerro mitään ihmisen persoonallisuudesta vaan sen on tilanne, johon ihminen tarvitsee sosiaalista tukea sekä apua. 

Mitä ajattelet miksi asunnottomat ovat asunnottomia? Heidän oma syynsä? Mitäs pilasivat omat asiansa?

On tärkeää tietää ja muistaa, että koskaan syy ei ole yksiselitteinen, miksi joku on asunnoton. On myös mielettömän hyvä muistaa, että asunnottomuus ei ole sitä, että joku on pilannut asiansa tai että se olisi ihmisen oma vika. Asunnottomuuteen vaikuttavat monet tekijät ja esimerkkejä sellaisista ovat päihde- ja mielenterveysongelmat, taloudelliset ongelmat, vankilasta vapautuminen, työttömyys, lähisuhdeväkivalta tai perheen hajoaminen. (Mielenterveystalo.)

Asunnoton ei kerro mitään ihmisen persoonallisuudesta vaan sen on tilanne, johon ihminen tarvitsee sosiaalista tukea sekä apua. 

Mitä ajatuksia teksti herätti? Onko mielipiteesi edelleen sama asunnottomasta ihmisestä?

Lähteet:

Mielenterveystalo.fi, Tilastokeskus.fi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi