Moni asunnoton käy töissä

Helsingin Vailla vakinaista asuntoa – yhdistyksen asumisneuvonnassa käyvistä asunnottomista joka kymmenes on työssäkäyvä. Tämä käy ilmi Kansan uutisten tekemästä artikkelista. Vailla Vakinaista asuntoa yhdistyksen toiminnanjohtajan Sanna Tiivolan mukaan tämä johtuu siitä, että etenkin pääkaupunkiseudulla asuminen on liian kallista.

Asunnottomuus ei katso ammattia, vaan joukossa saattaa olla hyvinkin toimeentulevia joita vähintäänkin uhkaa asunnottomuus. Työssäkäyvät asunnottomat ovat kuitenkin yleensä ikäihmisiä. Tiivolan mukaan nuorten työssäkäyvien asunnottomuus johtuu usein siitä, ettei nuori ole osannut tai muuten kyennyt hakemaan heille kuuluvia Kelan tukia.

Työelämässä oleva asunnoton viettää usein yönsä tuttavien sohvalla, josta lähtee aamun koittaessa töihin.

Tiivola muistuttaa, että jokainen työssä käyvä tarvitsee paikan nukkumiseen.

Työssä ei kauhean kauan voi käydä siten, että valvoisi yöt esimerkiksi ympäri vuorokauden auki olevilla huoltoasemilla. Toisinaan saattaa tulla äkillisiä perheriitoja tai muita ongelmia jonka seurauksena ihminen ei voi olla kotona, mutta aamulla on kuitenkin mentävä töihin.

Työssäkäyvien asunnottomuus on nimenomaan pääkaupunkiseudun ongelma. Erityisesti erotilanteissa usein miehet jäävät asunnottomaksi. Tiivolan mukaan ongelmaa voisi ratkaista etenkin kohtuuhintaisten ”sinkkuasuntojen” asuntotuotannon lisääminen jo olemassa olevaan rakennuskantaan.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

5 ajatusta aiheesta “Moni asunnoton käy töissä”

  1. Asunnottomuuskin on mielenkiintoinen asia. Se voi johtua niin monesta eri syystä ja osua ainakin tilapäisesti melkeinpä kenen kohdalle vain.

    Tuosta erityisesti miesten asunnottomaksijäämisestä olen kuullut aiemminkin ja mm. Sininauhaliiton Pyöröovesta ulos -hankkeessa työntekijät koittavat asuntoja vapautuville vangeille tarjotessaan muistuttaa miehiä siitä etteivät muuta naisystävänsä luo, vaan pitävät myös oman kodin juurikin eron varalta. Historiallaan heidän on vaikeampi saada asunnottomaksi jädessään uutta.

    Suvi

  2. Vaikka asunnottomien yö -tapahtuma on tuonut julkisuuteen tietoutta asunnottomuudesta, uskon että edelleen suurin osa suomalaisista eivät ymmärrä yhtään, miten sellaista voi käydä ja kokee sen erilliseksi itsestä. Olisi hyvä, jos vaikka jossain suomalaisessa tv -ohjelmassa olisi vierailemassa asunnoton ja voisi kertoa erilaisia näkökulmia tilanteeseen. Vaikka Big Brother ohjelmassa.
    Ehkä tuo oli sentään liiottelua, mutta sellainen henkilökohtainen tunteminen ja tutustuminen voisi auttaa ihmisiä ymmärtämään asian ja vähentäisi tabua.
    Erot, päihteet ja mielenterveysongelmat monesti liittyvät asunnottomuuteen. Mielenterveysongelmat varsinkin… Mielenterveys pitäisi olla osana terveydenhuoltoa neuvolasta vanhuuteen. En edes ymmärrä miksi se käsitetään erillisenä kokonaisuutena. Fyysinen ja psyykkinen kulkevat käsi kädessä kaiken aikaa. Molempien terveydenhuolto tulisi olla huippu tasoista matalan kynnyksen palvelua Suomessa. Ennalta ehkäisyyn tulisi laittaa enemmän paristoja, kuin viimeisen hädän hetken taikatemppuihin.

    UGH-olen puhunut

    -Lilli

    1. Jep, olen samaa mieltä että ihmisten tietoisuutta asunnottomaksi jäämisestä pitäisi lisätä ja nimenomaan sitä, että kuka tahansa voi jäädä asunnottomaksi. Ja juurikin se, että ei kaikki asunnottomat ole niitä sillan alla asuvia laitapuolenkulkijoita vaan ns normaalin näköinen työssäkäyväkin voi joutua asunnottomaksi syystä tai toisesta.

  3. Pasova_ineza

    Asunnottomuus on selkeästi todella moniulotteisia. En itse henkilökohtaisesti ole tullut ajatelleeksi, että henkilö joka käy töissä vois olla asunnoton. Olen aina luonut tietynlaisen mielikuvan siitä minkälainen asunnoton on, mutta tämä blogi laajensi mielikuuvaani. Aina oppii uutta.

Kommentoi