Nuorten asunnottomuus on nousussa

Suomessa on tehty paljon töitä asunnottomuuden vähentämiseksi ja ARA:n asuntomarkkinakyselyn mukaan asunnottomuus suomalaisten keskuudessa on ollut laskussa. Huolestuttavaa oli kuitenkin huomata, että alle 25-vuotiaiden nuorten ryhmä oli ainoa, jossa ei ollut tapahtunut muutosta parempaan, päinvastoin, pitkäaikaisasunnottomien nuorten suhteellinen osuus on ollut nousussa.

Yhä useammat asuntoa vailla olevat nuoret ovat palveluiden ulkopuolella ja tämä on syy siihen, miksi heitä on vaikea tavoittaa.

Nuorten keskuudessa puhutaan piiloasunnottomuudesta, jota on monesti vaikea tunnistaa. Useimmat nuoret majailevat kavereiden ja tuttavien nurkissa ja siksi heille on vaikea tarjota apua sekä saada tietoa. Yhä useammat asuntoa vailla olevat nuoret ovat palveluiden ulkopuolella ja tämä on syy siihen, miksi heitä on vaikea tavoittaa. Yhteiskunnan ulkopuolelle jäädään helposti, sillä häpeillään palveluihin hakeutumista, koetaan akuutteja päihdeongelmia sekä puhelinnumeroa vaihdetaan tiheään tahtiin. Yhteyksiä on hyvin vaikea luoda yhteiskunnan ulkopuolelle jääneenä.

Kun on tutkittu, mistä kasvava nuorten asunnottomuus johtuu, on huomattu monien eri tekijöiden yhteisvaikutuksia. Kohtuuhintaisia asuntoja suhteessa kysyntään on vaikea löytää, pikavippien nostamisen helppous sekä niistä johtuvat maksuhäiriömerkinnät sekä toimeentulotuen siirtyminen Kelalle. Liian usein myös erilaiset asumisen tukipalvelut sekä päihde- ja mielenterveyspalvelut eivät vastaa nuorten tarpeita.

Joskus nuorten asunnottomuus saattaa ratketa jo muutamassa kuukaudessa mutta toisilla asunnottomuus kestää pitkään ja on toistuvaa. Kun avun piiriin hakeudutaan ajoissa ja luottotideot ovat kunnossa, asunnottomuus jää usein lyhytkestoiseksi. Erilaiset päihde- ja mielenterveysongelmat, luottotietojen menettäminen sekä vuokravelat ovat yleinen syy asunnottomuuden pitkittymiseen.

Jotta tulevaisuudessa nuorten asunnottomuus saataisiin laskuun, olisi tärkeää että kohtuuhintaista asuntotuotantoa lisättäisi. Olisi myös hyvä, että nuorille opetettaisiin jo varhaisessa vaiheessa kouluissa tietoa asumisesta. Monilla nuorilla ongelmat ehtivät muuttua jo hyvin ikäviksi ennen kuin niitä aletaan hoitamaan ja siksi vuokravelkoihin tulisi jo mahdollisimman aikasessa vaiheessa keksiä ratkaisuja.

Lähteet: https://www.ara.fi/fi-FI/Ajankohtaista/Uutiset_ja_tiedotteet/Uutiset_ja_tiedotteet_2018/Asunnottomuus_vaheni_edelleen__nuorten_a(46195) http://nal.fi/onko_nuorten_asunnottomuus_tullut_jaadakseen/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Nuorten asunnottomuus on nousussa”

  1. Kiitos tärkeää aihetta koskevasta blogikirjoituksesta. Tuttavapiirissäni olen nähnyt juuri tätä piiloasunnottomuutta, joka helposti tuottaa nuorelle ahdistusta ja täten elämä saattaa ajautua pitkäkestoiseenkin asunnottomuuteen ja syrjäytymiseen yhteiskunnasta. Usein nämä tilanteet ovat olleet juuri pitkäaikaisista, henkilökohtaisista talousongelmista johtuvia. Itse olen myös sitä mieltä, että jo peruskouluikäisille pitäisi opettaa niin sanottuja ”elämäntaitoja”, erityisesti taloudenhallintaa. Ehkä niin saisi monet nuoret käsittämään budjetointia niin, että esimerkiksi vuokra maksettaisiin aina ennen muita kuluja.

  2. Todella tärkeä aihe tämäkin. Itsekin tiedän monia alle 25 vuotiaita vailla vakinaista asuntoa olevia. He majailevat ystäviensä sohvilla tai muissa väliaikais ratkaisuissa. Etenkin täällä pääkaupunkiseudulla tosiaan vuokra-asunnot ovat niin kalliita, ettei kaikilla ole niihin yksinkertaisesti varaa. Kaupungin tai esimerkiksi Hoasin asuntoja taas saattaa joutua jonottamaan todella pitkiäkin aikoja.

    Tuntuu, että osa onkin jo “luovuttanut” asunnon etsinnän suhteen ja tyytyy majailemaan milloin missäkin.

  3. Aihe oli todella tärkeä, josta kirjoitit. Surullista luettavaa, että nuoria kodittomia on nykyään huomattavasti enemmän, kuin joskus aiemmin. Vuokra-asunnot ovat nykyään todella kalliita ja kaikilla nuorilla kun ei ole vakituista työpaikkaa, josta olisi varaa maksaa kalliita yksiöitä.

    Toivon itse, että asiaan olisi tulossa muutoksia, jotta asuntojen hinnat laskisivat ja saataisiin useammalle kodittomalle mahdollisuus asuntoon. Opiskelijoilla on haasteita maksaa vuokraa, kun ei pysty opiskeluiden ohessa tehdä paljoa töitä, eikä opiskelija asuntoja ole riittävästi kaikille.

Kommentoi