Positiivisia uutisia Lohjalta

Koko maailmaa on ravistellut pandemia, joka on kääntänyt monen ihmisen maailman yläsalaisin. Joka päivä saa lehdestä lukea kuinka moni on sairastunut tai kuollut tämän koronaviruksen vuoksi. Kun avasin lauantaina aamupalapöydässä Länsi-Uusimaa -lehden, ensimmäisenä silmille hyppäsivät koronan negatiiviset vaikutukset. Lohjan kaupungin talousjohtaja Henri Partanen arvioi koronan aiheuttavan 10 miljoonan euron aukon kaupungin talouteen (LU 4.4.2020). Kaupunki aloittaa myös YT-neuvottelut henkilöstön lomautuksiin liittyen. Muita uutisia viikonlopulta oli Lohjan COVID-19 -tapausten määrä (22 kappaletta tuolloin 4.4.) ja erilaisten yritysten konkurssit ja lomautukset.

Voiko tällaisena aikana sitten uutisoida mistään positiivisesta, varsinkaan jos se liittyy koronaan?

Huomasin, että kyllä voi. Länsi-Uusimaan vuoden 2020 numerossa 80 kerrottiin Lohjan Mielenterveysseuran kokeilevan uudenlaista konseptia, virtuaalista koirakahvilaa. Koirakahvila on ollut hyvin suosittu tapaamispaikka, ja nyt kun koronan vuoksi tapaamiset ovat kiellettyjä, pitää eräs vapaaehtoisista kodissaan kahvilaa, johon voi osallistua Zoom-verkkokokousohjelman kautta. Kahvilassa saa jutella ihan mistä vain, tai vain olla katselijan roolissa ja kuuntelemassa muiden juttelua.

Tällaisia virtuaalitapaamisia olen nyt itsekin päässyt kokeilemaan työssäni varhaiskasvatuksessa. Tähän asti tiiviisti kahvihuoneessa pidetyt palaverit on pidetty virtuaalisesti johtajan ollessa omassa kodissaan etätöissä, ja muutamiin kokouksiin on saatu osallistettua Lohjan kaupungin koko varhaiskasvatuksen kenttää, Nämä ovat olleet mukavia kokoontumisia, joissa on hyvin saatu vaihdettua mielipiteitä ja kerrottu hyvistä käytänteistä, ja samalla tapaamisia, jotka olisivat hyvin todennäköisesti jääneet toteutumatta ilman koronaa. Olen myös kokeillut ryhmän poissaolevien lasten kanssa Meet-tapaamista. Se olikin hauska kokemus, aluksi kotona olevat lapset eivät uskaltaneet puhua mitään, ja kun he pääsivät ujostelun yli riitti puhetta niin että jouduin jo hieman rajoittamaan keskustelua.

Näistä asioista ei sentään Länskärissä kirjoitettu, mutta tulipahan nyt mieleen.

Innostuin lukemaan myös sunnuntain uutisia positiivisia koronauutisia etsien. Sunnuntaina lehdessä kerrottiin mm. Lohjan kaupungin orkesterin tekemistä musiikkitervehdyksistä, joita jaetaan palvelutaloihin, päiväkoteihin ja kouluihin. Myös evankelinen seurakunta on tehnyt digiloikan, ja pääsiäisen ajan messuja lähetetään verkossa. Eräässä uutisessa kerrotaan perheestä, jossa on nyt kaksi etäopettajaa ja kolme kotikoululaista. Tämäkin uutinen on otsikoitu ihanan positiivisesti ”Nyt on aikaa perheen yhteiselle tekemiselle” (LU 5.4.2020).

Muistetaan siis, että vaikka meitä nyt ravisteleekin kovat ja erikoiset ajat, joiden vuoksi on hyvä seurata uutisointia tarkasti ja päivittäin, voi sieltä joukosta löytää myös jotain positiivista, joka on sekin koronan ansiota.

”Ihmiseltä voidaan viedä kaikki paitsi yksi asia:

ihmisen vapaus valita oma asenteensa, oli tilanne mikä hyvänsä.” —Viktor Frankl

Pysykää terveinä!

Lähteinä käytetty Länsi-Uusimaan lehtiä nrot 80/2020 (4.4.2020) ja 81/2020 (5.4.2020).

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi