18v. Omat oikeudet ja päätösvalta!

Sallan täyttäessä 18 vuotta sijaishuolto päättyi hänen osaltaan siihen. hänelle tuli oikeus päättää itsenäisesti omista asioistaan. Lastensuojelun asiakkaana hänen kanssaan työstetty itsenäistymissuunnitelmaa Sallan ollessa vielä huostaanotettuna. Salla oli halukas ottamaan vastaan lastensuojelun jälkihuollon palvelut. Sallan tullessa täysi-ikäiseksi hänen asioistaan tiedottaminen vanhemmille päättyi. Salla kuten moni muukin nuori on vielä osittain kykenemätön täysin itsenäiseen elämään, vaikka on saavuttanut täysi-ikäisyyden rajan ja sen tuomat oikeudet päättää omista asioistaan. Täysi-ikäistymisen myötä itsenäisen elämän taitojen jatkuva harjoittelu ja jo opitut asiat nousevat esille. Seuraavalla kerralla pääsemme hieman paremmin pureutumaan siihen, mitä kaikkea täysi-ikäisyys ja itsenäistymisen harjoittelu tuo tullessaan. Jatka Sallan matkassa!  

Suomessa 18-vuotias katsotaan täysi-ikäiseksi ja tämän iän saavutettuaan ei hänen huoltajansa ole enää vastuussa hänestä, eikä hänen tekemisistään. (Vero 2020).

Lähteet: Vero 2020. Viitattu 9.2.2022. https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/uutishuone/uutiset/uutiset/2020/viranomaiset-yhdistiv%C3%A4t-voimansa-ja-kokosivat-18-vuotta-t%C3%A4ytt%C3%A4ville-oman-t%C3%A4ysi-ik%C3%A4istymispakkauksen/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi