Nuorten päihteidenkäyttö

Oman polun ja identiteetin etsintä alkaa jo varhain nuoruudessa. Itsensä löytämiseksi kokeillaan lukuisa uusia asioita, ja nuorelle onkin tärkeä antaa tilaa tehdä niin. Kaikenlainen kokeilu ei kuitenkaan aina ole nuoren eduksi, ja esimerkiksi päihdekokeiluihin on syytä puuttua.

Nuorison päihdekokeilut ovat kautta aikain olleet huolestuttava, mutta tavanomainen ilmiö. Joka neljäs vuosi kerättävän eurooppalaisen koululaistutkimuksen ESPAD:in mukaan 15-16-vuotiaiden alkoholinkäyttö on tosin vuosituhannen vaihteesta asti ollut laskussa. Myös tupakointi on nykyään vähäisempää, mutta kannabiskokeilut ovat puolestaan lisääntyneet. Alla vielä kaksi havainnollistavaa kuviota tutkimuksesta.

Kuviot: THL

Nuoret ovat äärimmäisen polarisoitunut ihmisryhmä, eikä heitä voi yleistää yhdeksi yhtenäiseksi joukoksi. Tapoja luokitella nuorisoryhmiä on lukuisia. Voidaan esimerkiksi sanoa, että on päihdemyönteisiä, päihdeneutraaleja ja täysin päihdekielteisiä yksilöitä. Mutta miksi alkoholia nauttivat nuoret edes juovat? Monet taatusti yksinkertaisesti nauttivat humaltumisen tunteesta tai pyrkivät “juomaan huoliaan pois”, mutta eräässä JUUSO-tutkimus- ja kehittämishankkeessa nuorten päihdekulttuuria on tarkasteltu sen sosiaalisesta näkökulmasta. (JUUSO: Juomisen sosiaalisuus alkoholivalistuksessa.)

“Juomisen hauskuus on sosiaalinen tunne: vauhdikasta ja lujaa yhteenkuuluvuutta. Siinä tärkeintä ei ole alkoholi, vaikka juominen usein kuuluukin asiaan. Tärkeämpää on, että kaikilla on hyvä tunnelma: kaverit pitävät yhtä, ihmiset tutustuvat toisiinsa, tulee ehkä romanssejakin.”

Maunu, A. Ryyppäämällä ryhmäksi? Ehkäisevän päihdetyön karttalehtiä nuorten ja nuorten aikuisten juomiskulttuureihin -raportti. EHYT 2012

Päihteiden käyttö on siis usealle nuorelle tapa irtaantua arjesta, pitää hauskaa ja viettää laatuaikaa ystävien kanssa. Samainen JUUSO-tutkimus myös osoitti, ettei alkoholimyrkytyksiä ynnä muita välittömiä uhkia lukuun ottamatta nuorisoa juurikaan päihteiden aiheuttamat terveyshaitat hetkauta. Niiden sijaan päihtymisen riskeiksi määriteltiin muun muassa itsensä nolaaminen ja vaarallisiin sosiaalisiin tilanteisiin sotkeutuminen. Tämä johtunee siitä, etteivät päihteistä aiheutuvat fyysiset tai emotionaalisetkaan terveyshaitat ole vielä tarpeeksi konkreettisia tai ajankohtaisia nuorille.

Päihteidenkäyttö kuitenkin on nuorelle erityisen haitallista, koska hänen elimistönsä ei ole täysin kehittynyt vielä. Päihteet häiritsevät aivojen kypsymistä ja rappeuttavat kognitiivista suoriutumista, jolloin esimerkiksi muisti voi heikentyä. Muistin heikentymisen myötä oppiminen mitä todennäköisemmin vaikeutuu ja koulunkäynti kärsii. Myös päihderiippuvuuden muodostumisen riski on nuoressa iässä korkeampi. Tässä vain murto-osa tosiasioista, joita nuorille pyritään päihdevalistuksen kautta välittämään. Kaikesta huolimatta näyttäisi siltä, että ilman todellista esimerkkiä tai omakohtaista kokemusta tieto hyvin todennäköisesti kulkeutuu kuuroille korville.

Kuva: Unsplash

Irti Huumeista -järjestön toiminnanjohtaja on eräässä Ylen uutisartikkelissa todennut, että Suomen huumetilanne on jo pitkään ollut huolestuttava. Huumeiden ongelmakäyttö on laajemminkin lisääntynyt, ei ainoastaan nuorten keskuudessa. Nykyinen hallitusohjelma onneksi sisältää useita merkintöjä päihdepolitiikasta, ja nuorten päihteidenkäyttöä pyritäänkin vähentämään esimerkiksi toteuttamalla suomalainen versio Islannin mallista. Mallin perimmäisenä ideana on saada nuoret irti päihteistä tarjoamalla heille muuta vapaa-ajan tekemistä, esimerkiksi lisäämällä ilmaista harrastustoimintaa.

Vaikka alkoholin kulutus on nuorison keskuudessa vähentynyt, meillä on käsillämme kasvava huumeongelma, joka on tärkeä saada pikimmiten kuriin. Hallituksen, sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten sekä vanhempien – meidän kaikkien – on työskenneltävä yhdessä ongelman tukahduttamiseksi.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Nuorten päihteidenkäyttö”

  1. Tämä aihe koskettaa minua, nyt kun kotona kaksi teiniä ja ymmärrys esimerkiksi juuri kannabiksen käytön ja kokeilun yleisyydestä sekä huumeidenoston helppoudesta on olemassa. En ole nyt ihan selvillä millaista peruskoulujen huumevalistus nykyaikana on, mutta omasta peruskouluajastani on jäänyt mieleen se, että valistus oli hyvin (liian) varovaista. Mielestäni sen pitäisi olla rajumpaa, jotta se ei kiehtoisi edes kokeilemaan. Jos valistus aloitetaan kertomalla, että huumeilla haetaan usein hyvää oloa ja vasta sitten aletaan puhua mitä käytöstä tai kokeiluista voi seurata, se jättää mielestäni väärän mielikuvan huumeista.

    Muistaakseni muuten nykyisessä hallitusohjelmassa onkin kohta, jossa tarkoituksena selvittää juuri mahdollisuuksia tarjota peruskouluikäisille ilmaista mielekästä tekemistä, tai harrastusta, koulupäivän jälkeen koulun tiloissa.

    1. Kiitos kommentistasi! En ole itsekään kovin perillä peruskoulujen nykyisestä päihdevalistuksesta, mutta ehdottomasti asenteet huumeita kohtaan ovat tätä nykyä valitettavan myönteisiä. Valistuksissa ehdottomasti tulisi olla hieman järeämmät keinot käytössä, ja vaikka päihteidenkäyttö ei absoluuttisesti aina johda ongelmakäyttöön, häiriökäyttäytymiseen tai riippuvuuteen, olisi tätä ääripäätä tärkeä tuoda enemmän esiin. Esimerkiksi kokemusasiantuntijoiden ottaminen osaksi päihdevalistusta voisi olla hyvinkin toimiva tapa.

      Koko ajan on kuitenkin pidettävä mielessä joidenkin nuorten sisäinen taipumus kapinointiin ja se, ettei päihdevalistuksen toimivuutta voi oikeastaan edes mitata. Ajaako päihdevalistus joitain nuoria vain lähemmäksi päihdekokeiluja? Voiko valistus vain kasvattaa nuoren halua kokeilla erilaisia päihteitä juuri siksi, että se on kiellettyä?

      Tarkoitukseni ei missään nimessä ole vähätellä tai sabotoida päihdevalistusten tärkeyttä ja antia, vaan esittää omia mietteitäni aiheesta. Ei ole olemassa yhtä tapaa ehkäistä nuorten päihteidenkäyttöä, vaan paras tulos saadaan yhteistyön voimin. Tarjotaan esimerkiksi totuudenmukaista, jopa karua päihdevalistusta, annetaan nuorille muuta vapaa-ajan tekemistä, tuetaan heidän hyvinvointiaan, ehkäistään syrjäytymistä ja huonoihin porukoihin ajautumista.. Kaikenlaista!

Kommentoi