Vammaistyö ei ole sosiaalialalla suurinta huomiota herättävä aihe, sillä julkinen keskustelu keskittyy lähinnä työvoima- ja hoitajapulaan. Vammaistyön ero hoitoalaan on se, että vammaistyössä työskennellään yleensä ohjaajana, ryhmäkodeissa tai asuntoloissa. Työntekijä tarvitsee tietoa vammaisten erityistarpeista, jotta voi auttaa heitä toteuttamaan omannäköistä ja mielekästä elämää parhaalla mahdollisella tavalla. (Verneri.net 2022.)
Sosionomiopiskelijan näkökulmasta on kiinnostavaa, millaista on itse työskentely vammaisten parissa, ja kenelle se sopii? Millaisia kokemuksia ja ajatuksia vammaisalalla työskentelevillä on?
Työkenttä on hyvin laaja, ja vaadittuja koulutus- ja vastuutasoja löytyy laidasta laitaan. On ylä- ja alamäkiä, ja yllätyksellisyyttä niin paljon, ettei mikään enää oikeastaan ole yllätys. Juuri tämä vaihtelevuus pitää mielenkiintoa yllä. Värikäs ja monipuolinen työ on haasteellista, mutta samalla palkitsevaa. (Verneri.net 2021.)
Vammaistyössä tärkeää on hyvät sosiaaliset taidot ja avoin mieli uusille asioille. Heittäytymiskyky ja ymmärrys tasavertaisen kohtaamisen tärkeydestä korostuu, joten aitoa kiinnostusta kohdata ihminen ihmisenä tarvitaan. Kärsivällisyys kuunnella ja keskustella on avainasemassa, sillä tarkoituksena on auttaa asiakkaita juuri heidän toiveiden ja tarpeiden mukaisesti. Pitää suvaita, sallia ja kunnioittaa asiakkaan omaa tahtoa. On myös hyvä olla itse aktiivinen ja omatoiminen pysyäkseen mukana alan muuttuvista asioista. (Verneri.net 2021.)
Tuetun asumisen ohjaaja Essi kertoo yhteisöllisyyden olevan yksi tärkeimmistä asioista työssään. Asukkaille ja heidän hyvinvoinnilleen on tärkeää tuntea yhteisöllisyyden tunnetta. Osallisuuden kokemus merkitsee asukkaille paljon; he kuuluvat siihen porukkaan ja saavat osallistua ja olla mukana tasavertaisena. Tärkeää Essin mukaan hänen työssään on se, miten hän kohtaa asiakkaan. Tärkeää on olla läsnä ja aidossa vuorovaikutuksessa, eikä vain auttaa suorittamaan pakollisia arjen toimintoja. Asiakkaat saavat hänen ajan ja huomion kokonaan, joka tukee kokonaisvaltaisesti heidän hyvinvointiaan. Essi on kokeillut muita työpaikkoja ja koulutuksia, mutta on aina palannut kehitysvammaisten pariin mm. heidän aitouden ja työn merkityksellisyyden tunteen vuoksi. Se, että saa olla mukana parantamassa heidän asemaansa yhteiskunnassa ja auttamaan myös heitä toimimaan sen jäseninä on palkitsevaa. Essin mielestä ala sopii sosiaalisille ihmisille, jotka pitävät omalla persoonallaan työskentelystä ihmisten parissa. Hän kokee, että saa työltä tuplasti takaisin sen, mitä se ottaa. (Verneri.net 2022.)
Lähteet:
Verneri.net. 2021. Useimmin kysyttyjä kysymyksiä vammaisalasta. Viitattu 9.11.2022.
https://verneri.net/yleis/useimmin-kysyttyja-kysymyksia-vammaisalasta
Verneri.net. 2022. Vammaisalan työt ja opinnot. Viitattu 10.11.2022.
https://verneri.net/yleis/vammaisalan-tyot-ja-opinnot
Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!
Moikka Asta.
On totta, että vammaistyö ei aina saa ansaitsemaansa huomiota puhuttaessa sosiaalialan eri osa-alueista. Tämä on mielestäni harmillista ottaen huomioon miten tärkeästä asiasta on kuitenkin kyse. Kirjoitit kiinnostavalla tavalla työntekijänäkökulmasta vammaistyöhön liittyen. Avasit myös selkeästi minkälaisia ominaisuuksia ja osaamista vammaistyön parissa työskennellessä olisi hyvä olla. Kuten itsekin kirjoitit, niin vammaistyössä jos jossain, korostuu aito kohtaaminen, halu kokea uutta sekä sosiaaliset taidot.
Kirjoitat aiheesta helposti lähestyttävällä ja selkeällä tyylillä. Tekstiäsi oli ilo lukea 🙂