Viestien tulva puhelimessani

Pling. Katson puhelintani, se oli Whatsapp-viesti ryhmächatista. Pling pling. Näköjään ystäväni lähetti Instagramissa julkaisun. Katson hetken puhelintani ja ahdistun puhelimeeni tulvivista viesteistä, pitäisikö minun vastata heti vai voinko vastata myöhemmin? Pling. Laitan puhelimen hetkeksi pois ja päätän katsoa viestit myöhemmin. Takana on kiireinen päivä töissä sisältäen kokouksia ja asiakkaiden tapaamisia. Olen ruokakaupan kautta matkalla kotiin, lapset jonossa edessäni höpöttävät Tiktok-haasteista ja sen jälkeen myyjä keskustelee kanssani säästä. Ajaessani autolla keskityn liikenteeseen, ärsykkeitä tulee joka suunnasta. Pling pling pling. Puhelin käy aivan kuumana. Kotona vastassa odottaa koira, joka on vietävä lenkille ja puhelin jatkaa pirisemistä taskussani. Laitan puhelimen äänettömälle, kunnes puhelimeni hälytys soi. Pitää muistaa viedä koira eläinlääkäriin huomenna. Naapuri pysähtyy keskustelemaan ja juttelemaan koirastani. Pääsen vihdoin takaisin kotiin ja hetken hengähdettyäni (ja tällä tarkoitan viestien lukemista puhelimestani) avaan liiketoimintaosaamisen verkkoluennon. Samaan aikaan keskittyessäni luentoon, puhelimen näyttöön tulee jatkuvasti viestejä ja pääkoppani on pian räjähtämässä. Käännän puhelimen näytön alaspäin ja päätän keskittyä luentoon. Maailma on nykyään täynnä ärsykkeitä, joita voi kutsua informaatiotulvaksi. Mitä kaikkea tämä informaatiotulva sitten tarkoittaa?

Informaatiotulvaan sisältyy lukuisia asioita, joita emme edes tunnista sen kummemmin asiaa pohtimatta. Informaatiotulvana esiintyvät puhelimeen tulevat ilmoitukset eri sovelluksista, televisiosta tulevat uutiset ja dokumentit, radiokanavan uutiset tai juontajien keskustelut, koulun luennot ja koulumateriaalien lukeminen, työkavereiden informaatio, kokoukset ja asiakkaiden palaute tai esimerkiksi keskustelut ystävien tai kaupan asiakaspalvelijan kanssa. Informaatiotulvaa ovat liikenteessä tehdyt havainnot ja mikroilmeiden tulkinta ystäväsi kasvoilta. Teknologian kehityksen myötä ihmiset saavat entistä enemmän ja nopeammin informaatiota ja oletus on, että monet ovat heti tavoitettavissa. Itsessään älypuhelimesta tuleva informaatio on uuvuttavaa, sillä älypuhelimeen mahtuu laaja valikoima sovelluksia. Näistä monille tuttuja sovelluksia ovat Whatsapp, Facebook, Instagram, Snapchat sekä normaalit puhelut ja tekstiviestit. Puhelin muistuttaa läpi vuorokauden lukemattomista sähköposteista ja jopa urheilusovellus muistuttaa sinua liikkumaan enemmän.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on IMG_4246-1024x683.jpg

Ei ihme, että alan unohdella hoidettavia asioita, kun aivoni eivät pysty käsittelemään kaikkea tiedon määrää. Onneksi puhelimeni on muistuttamassa minua niistäkin. Katson huolestuneena Iphoneni kertomaa ruutuaikaa illalla, olen ollut puhelimella tänään kaiken kaikkiaan lähes seitsemän tuntia. Olen ollut pitkään riippuvainen siitä, että puhelin löytyy läheltäni ja olen nopeasti tavoitettavissa. Miten päästä tästä eroon? Onko minun mahdollista muuttaa informaatiotulvan määrää omassa elämässäni? Tiedän, että en ole ainoa, joka kokee informaatiotulvan määrästä ahdistusta. Se aiheuttaa myös tunnetta, että ei ole täysin kaikessa tekemässään läsnä. Stressin tunne vahvistuu ja unen laatu heikkenee. Kierre on valmis, mutta siitä on onneksi mahdollista päästä eroon. Hyvä lukijani, haastan sinut ja itseni laittamaan puhelimen mahdollisuuksien mukaan syrjään ja keskittymään omaan hyvinvointiisi ilman jatkuvaa puhelimen vilkuilua. Oletko valmis?

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi