Lautapelipuuhia Puolassa

Lehtori Asko Mononen vietti työviikon Puolan Bydgoszczissa 17.-23.11.2019 ja kuvailee matkaa antoisaksi: “Pidimme laurealaisen design sprint -viikon vaihto-opiskelijoille, jotka opiskelevat University of Economy in Bydgoszcz -nimisessä yliopistossa. Mukaan mahtui kahdeksan opiskelijaa, jotka olivat kotoisin Ruandasta, Etiopiasta, Mongoliasta ja Ukrainasta”.

Asko ja vaihtarit

Bydgoszcz on Puolan 10. suurin kaupunki ja se muistuttaa ulkoisesti Riian vanhaa kaupunkia. Kulttuuri on jokseenkin ristiriitainen: “vanha kansa elää katolilaisittain Herran pelossa, myös taikauskoisuus on tavallista. Toisaalta nuoremmat sukupolvet ovat kovin moderneja ja länsimaisia”.

Bydgoszcz, lähde: https://visitbydgoszcz.pl/en/discover/general-information

Askolle Bydgoszcz oli jo entuudestaan tuttu. Hän kävi siellä ensimmäistä kertaa viime kesänä, jolloin juhlittiin yliopiston 30-vuotisuutta. Kutsun Asko sai Lohjan Laureassa vaihdossa olleelta opiskelijalta: “Opetin Bydgoszczista kotoisin ollutta opiskelijaa, joka löysi rakkauden toisesta Laureassa opiskelleesta vaihto-opiskelijasta. He asuvat yhdessä Puolassa ja kutsuivat minut koulun kansainväliselle viikolle. Tapasin heidät tälläkin kertaa. On hienoa nähdä, kuinka upeasti tämä meksikolainen nuori mies on sopeutunut puolalaiseen elämäntyyliin”.

Ensimmäisellä Puolan reissullaan Asko innostui koulun uudistushaluisuudesta ja kysyi yliopiston vararehtorilta, olisiko heillä kiinnostusta lähteä mukaan design sprint -viikkoon. Opetus toteutettiin laurealaiseen LbD -tyyliin, joka oli aivan uutta opiskelijoille, jotka olivat tottuneet lähinnä luento-opetukseen. “Opiskelijat olivat aivan fiiliksissä, kun pääsivät itse tekemään”, Asko naurahtaa. Toteutuksen ideana oli rakentaa lautapeli, jonka avulla voidaan opettaa bisnestä. “Paljonhan näin intensiivinen viikko vaatii sekä opiskelijoilta että lehtorilta. Opiskelijoilta kuitenkin löytyy joustoa ja yleensä he sopeutuvat nopeasti uuteen opetustyyliin. He saavat paljon vastuuta, vaikka olemmekin koko ajan apuna”, Asko summaa.

Viikolla oli mukana käytettävyyspsykologi ja hänen tuomat eye tracker -lasit, joilla seurataan silmien liikettä

Vaikka kulttuurieroja kolmelta mantereelta tulevilla opiskelijoilla paljon, oli se kuitenkin tekemisen kannalta erittäin hyvä asia: “Saatiin paljon mielenkiintoisia näkökulmia ja ilmassa oli selvästi toisten arvostaminen ja tsemppaaminen”, Asko kertoo.

Asko näkee laurealaisen pedagogiikan vahvuutena, jota kannattaisi viedä myös ulkomaille. “Puolassa ollaan vielä siinä mallissa, jossa opettaja on auktoriteetti ja opiskelijan tavoittamattomissa. Tämä ei kuitenkaan enää toimi, sillä tarvitsemme uutta osaamista, jonka meille luo opiskelijat”.

Toisaalta oman kehittymisen kannalta on olennaista käydä myös oppimassa muilta: “Vaikka me Suomessa olemmekin hyviä monessa asiassa, on selvää, ettei paikoilleen voi jäädä”, Asko toteaa. Siksi hän painottaakin kansainvälisyyden tärkeyttä, sillä on hyvä nähdä uusia tapoja tehdä asioita: “Hattu kouraan ja muilta oppimaan”.

Maailmaa paljon nähnyt Asko lähtisi mieluiten Kuubaan lomalle, mutta työn kannalta häntä kiinnostaisi erityisesti Etelä-Korea. “Olisi hienoa päästä näkemään eteläkorealainen korkeakoulu ja tutustua korealaisiin innovaatioihin”.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi