Miksi Suomeen halutaan muuttaa?

Mitkä ovat syyt, että turvapaikanhakijat haluavat muuttaa Suomeen? Aloin pohtimaan tätä eräs aamu. Jos itse vastaisin tähän, miksi minä tulisin Suomeen, niin vastaukseni olisi, että Suomi on hyvä paikka asua, meillä on hyvä koulutus ja täällä on turvallista. Mutta mitä turvapaikanhakijat ovat vastanneet?

Luin artikkelin Pakolaiset kertovat nyt, miksi haluavat juuri Suomeen: ”Somaliassa kaikki puhuvat Suomesta” jossa turvapaikanhakijat ovat vastanneet kysymykseen. Haastattelu on tehty vuonna 2015, eli se on jo vähän vanha. Haastattelussa olleet nuoret kertoivat, että Suomessa on hyvä olla. He ovat kuulleet ystäviltään kotimaassaan, että Suomi on paras paikka pakolaisille. Nuoret olivat olleet Ruotsissa, mutta halusivat Suomeen, koska heillä on ystäviä täällä. Artikkelissa myös nuorukainen Somaliasta kertoo, että lähti sotaa pakoon. Hän kertoo, että Suomesta saa helposti luvan jäädä asumaan. Hän myös kertoo Ruotsin ja Saksan olevan hyviä maita.

Tästä voin tulkita olleeni kutakuinkin samaa mieltä oman mielipiteeni kanssa. Artikkelissa puhuneet nuoret haluavat Suomeen, koska täällä on turvallista ja hyvä olla. Meillä ei ole sotia, niin kuin muissa maissa voi olla tai on. Tässä artikkelissa nuoret eivät puhu koulutuksesta, mutta toivon, että kun he ovat asettuneet Suomeen, niin ovat mahdollisesti kouluttautuneet lisää tai jatkaneet koulutustaan. 

Toisessa artikkelissa Analyysi: Miksi 21 000 irakilaista haki turvapaikkaa juuri Suomesta? Tässä 6 syytä listataan kuusi eri syytä, miksi Irakista tultiin Suomeen vuonna 2015. Silloin turvapaikanhakijoita tuli paljon. Syinä on, kuinka vaarallinen maa Irak on, nuoret ovat menettäneet uskonsa tulevaisuuteen siellä, tuloväylä aukesi eteenpäin, älypuhelinten kasvu ja vihjeet paremmasta elämästä, minkälainen Suomi on ja vuonna 2015 Suomen turvapaikkapolitiikka oli ”löyhää”. Minusta tässä on hyviä pointteja ja myös samoja kuin aikaisemmassa artikkelissa. Itse toivoisin, että kun henkilöt ovat päässeet Suomeen, niin he näkevät tulevaisuutensa parempana. Toivottavasti he saavat rakennettua Suomeen turvallisen elämän, sekä pääsevät rakentamaan uudenlaista elämää täällä.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi