Vapautuva vanki ja raha

Tässä postauksessa haluaisin selvitellä sitä, miten vapautunut vanki alkaa selvittämään raha-asioitaan. Minua kiinnosti kyseinen asia, niin päätin tehdä siitä blogipostauksen. Aluksi hieman puhun siitä, miten vankilassa hoidetaan raha-asioita. Sen jälkeen hieman siitä, miten vapautunut vanki voi jatkaa raha-asioidensa selvittämistä.

Suljetussa vankilassa on käytössä vain prepaid-maksukortti, johon kaikille vangeille annetaan 1,60e/päivä käyttörahaa riippumatta siitä, onko vanki vankilan töissä vai ei. Toimintarahaa puolestaan voi saada käyttörahan päälle, jos opiskelee, käy kuntoutuksessa tai tekee vankilan töitä. Toimintarahan määrä riippuu monesta asiasta, esimerkiksi siitä, onko kyseessä suljettu- vai avovankila. Suljetussa vankilassa toimintarahan määrä on 3,01 euroa tai 4,26 euroa. Kyseisiä rahoja voidaan vähentää tai olla maksamatta jos vanki saa esimerkiksi opintorahaa. Avolaitospalkkaa voidaan maksaa silloin, kun vanki on palkkatöissä mm. Rikosseuraamuslaitoksen tai Metsähallituksen työtehtävissä. Kyseinen palkka on verotettavaa tuloa, toisin kuin käyttö- ja toimintaraha.

Prepaid-maksukortti on suljetussa vankilassa kaikilla ja sinne voi tehdä lahjoituksia IBAN-tilisiirron avulla. Avovankilassa on oman pankkikortin säilyttäminen ja käyttäminen salittua, mutta jos vangilla ei ole omaa pankkikorttia tai pankkitiliä, hän saa samanlaisen prepaid-maksukortin, kuin suljetulla puolella. Maksukortilla voi tehdä ostoksia vankilan kanttiinissa ja myös vankilan ulkopuolella kaikkialla, missä sirukortilla maksaminen on mahdollista, esimerkiksi kaupoissa, junissa ja sillä voi nostaa myös käteistä automaatista. Lomapäivinä kortin saa ottaa mukaan. Vangin vapauduttua prepaid-maksukortti kuoletetaan ja rahat siirretään vangin omalle pankkitilille. Jos vangilla ei ole omaa pankkitiliä, niin vapautuessa rahat annetaan hänelle käteisenä.

Nykyään laki on muuttunut siten, että kaikille täytyy antaa verkkopankkitunnukset ja avata pankkitili. Vapautuva vanki voi myös siis avata vapauduttuaan pankkitilin, jos sellaista ei ole. Sitten hän saa toivottavasti tarvittavat etuudet, koska vapautuneiden pitäisi olla oman kunnan sosiaaliturvan piirissä.

TehoTeam/Paulina

Lähteet:

https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/taytantoonpano/toiminnot/ansiotjarahankaytto.html

https://www.rikosseuraamus.fi/fi/index/taytantoonpano/vapautuminen/vapautumisenvalmistelu.html

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Vapautuva vanki ja raha”

  1. Kiitos mielenkiintoisesta aiheesta! Itselleni aihe oli ennestään vieras, enkä ollut tullut ajatelleeksi rahan tienaamista tai käyttöä vankilasta käsin. Olisi mielenkiintoista tietää, mihin kaikkeen vanki joutuu vankilassa käyttämään omaa rahaansa sekä, miten paljon kyseiset asiat maksavat. Tuota 1,6 euroa päivässä olisi helpompi suhteuttaa, onko se niukka vai reilu korvaus. On kuitenkin hyvä, että omalla toiminnalla ja aktiivisuudella mahdollistetaan ylimääräisen rahan tienaaminen, sillä vankilassa ollessa sisällön ja rutiinien saaminen päiviin on varmasti tärkeää ja valmistaa vapautumisen jälkeiseen elämään.

Kommentoi