Yksinhuoltaja ja vähävaraisuus

Mediassa on ollut viime kuukausina esillä runsaasti inflaatio ja siitä seuranneet hintojen korotukset erityisesti elintarvikkeiden kohdalla. Enemmistölle väestöstä hintojen nousu aiheuttaakin huolta omasta taloudellista tilanteesta sekä pohdintaa oman talouden hoitamisesta. Mistä enää leikata menoja, jos hinnat nousevat ja tulot pysyvät edelleen minimissä? Miten tarjota esimerkiksi omalle lapselle harrastusmahdollisuuksia tai uusia vaatteita, kun rahat eivät meinaa riittää edes viikottaisiin ruokahankintoihin?

Hintojen nousu ajaa eritoten yksinhuoltajia ahdinkoon. Ylen (2022) artikkelissa kerrotaan tositarina hoitoalalla työskentelevän Tiinan tilanteesta. Tiina on vanhempainvapaalla ja saa elatustukea sekä yksinhuoltajankorotettua lapsilisää. Korotuksistakin huolimatta Tiina on joutunut karsimaan omia ostoksiaan ja korvaamaan tuttuja tuotteita edullisemmalla vaihtoehdolla. Tiina on joutunut myös aktiivisesti harrastamaan kierrätystä ja tuotteitaan netissä myydessä hän on myös pyytänyt ostajalta kaupanpäälliseksi kahvipakettia. Tällä tavoin Tiina on pyrkinyt mahdollistamaan itsellensä muun muassa kahvin juonnin, sillä kahvipakettien hinnat ovat tunnetusti ampaisseet niin sanotusti taivaisiin.

Kuva: Pixabay

Ylen (2022) artikkelissa on monenlaisia laskelmia erilaisista lähtökohdista tulevien ihmisten taloustilanteeseen. Laskelmissa mitataan ruoan, terveyden, asumisen, sähkön, vakuutusten ja hygieniatarvikkeiden hintoja. Laskelmat on tehty maaliskuun 2022 ja syyskuun 2022 välillä. Yleisesti on kuitenkin uutisoitu, että hinnat olleet kovassa nousussa jopa syyskuun 2022 jälkeen.

Kelan arvion mukaan syyskuussa 2022 jo noin 62000 kotitaloutta oli kärsinyt inflaatiosta. Kelan laskelmien mukaan eniten köyhyydestä ovat kärsineet yhden aikuisen lapsiperheet.

Yksinhuoltajien hyvinvoinnista on tehty yllättävän vähän tutkimusta viime vuosina. THL (2023) on kuitenkin todennut, että yksinhuoltajat voivat muuta väestöä useammin henkisesti huonommin. Tutkimuksessa viitataan yksinhuoltajavanhempien kokevan enemmän alakuloa, väsymystä, kipua, särkyä, ahdistusta ja ärtymystä. Ero yksinhuoltajan ja puolison kanssa asuvan henkilön välillä ei ollut kuitenkaan suuri.

Useiden yksinhuoltajien taloudellinen ahdinko on ollut jo pitkään näkyvissä, mutta inflaation alettua yksinhuoltajat ovat joutuneet todella tiukille.

Väestöliitton (2015) artikkelissa keskitytään yksinhuoltajaäitien työllistymiseen. Tekstissä kerrotaan miten haasteellista toisinaan yksinhuoltajuuden ja työelämän yhdistäminen on. Tekstissä painotettiin, että yhä useampi yksinhuoltajanainen työskentelee kolmivuorotyössä. Artikkelissa haastateltiin hoitoalalla työskentelevää yksinhuoltajaäitiä, jonka työsopimusta ei jatkettu koeajan jälkeen. Yksinhuoltajaäiti oli ilmoittanut voivansa työskennellä vain päivävuorossa lapsensa vuoksi, jolloin ilta- tai yövuorot eivät olleet luonnollisestikaan mahdollisia. Esihenkilön mukaan yksinhuoltajaäidin olisi kuitenkin pitänyt kyetä työskentelemään muissakin vuoroissa, joka oli lopulta peruste sopimuksen päättämiseen.

Matalapalkkaisilla aloilla on tunnetusti vaikeaa työskennellä vain osa-aikaisena, sillä silloin tulot eivät kata kaikkia elämisen pakollisia kustannuksia.

Lähteet:

Yle, 2022. Viitattu 17.1.2023. https://yle.fi/a/74-20001746

Väestöliitto, 2015. Miten yksinhuoltaja yhdistää työn ja perheen. Viitattu 17.1.2023. https://vaestoliitonblogi.com/2015/02/25/miten-yksinhuoltaja-yhdistaa-tyon-ja-perheen/

THL, 2023. Yksinhuoltajien terveys. Viitattu 20.1.2023. https://thl.fi/fi/tutkimus-ja-kehittaminen/tutkimukset-ja-hankkeet/lapsiperhekysely/tuloksia/yksinhuoltajien-terveys

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Yksinhuoltaja ja vähävaraisuus”

  1. Moi Sofia!
    Pienituloisten perheiden ja yksinhuoltajien ahdinko on huolestuttanut itseäni ja nyt enemmänkin, sillä jokaisesta suunnasta tulee tietoa siitä, miten ruuan hinta on noussut, miten sähkön hinta on noussut ja niin edespäin. Parempituloisten talous on ollut tiukilla viime aikoina, miten pienituloiset voivat selvitä? Luin artikkelin, jossa kirjoitettiin, että joka viides kotitalous on erittäin vaikeassa tilanteessa. Nousseet sähkölaskujen hinnat ovat näkyneet myös maksuhäiriömerkinnöissä, kun ihmisillä ei ole mahdollisuutta maksaa sähkölaskujaan.
    Toki itsekin pohtii omaa talouttaan varsinkin nyt tulevana vanhempana.
    Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta pitkittyneet talousvaikeudet vaikuttavat negatiivisesti terveyteen. Fyysiseen kuin henkiseenkin. Köyhyydestä sanotaan, että se on yhtä suuri terveysriski kuin verenpainetauti tai alkoholiongelma. Lisäksi köyhyys voi altistaa päihde- ja mielenterveysongelmille, joka on varsin ymmärrettävää.
    Tuntuu kamalalta, miten THL:n tutkimuksesta on selvinnyt yksinhuoltajien voivan muita huonommin. Miten tähän voitaisiin puuttua?
    Asioista pitää puhua ja tuoda ne näkyviksi. Sen myötä niiden on mahdollista muuttua. Kiitos kirjoituksestasi!

Kommentoi