Kehitysvamma ja seksuaalisuus

Seksi ja seksuaalisuus kuuluu meille kaikille. Se herättää paljon ajatuksia, ihmettelyä, tunteita ja keskustelua. Meitä on moneen junaan. Joku tykkää naisista, joku miehistä, joku molemmista ja joku ei kenestäkään. Joku haluaa harrastaa seksiä päivittäin, joku harvemmin ja joku ei koskaan. Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Nämä asiat koskettavat yhtä lailla kehitysvammaisia kuin vammattomiakin ihmisiä. Kehitysvamma ei muuta sitä asiaa, että seksuaalisuus on perustarve. Se on osa meitä.

Kuva: Seteke

Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen, omaan seksuaalisuuteen, oikeus päättää omasta kehostaan sekä oikeus päättää onko seksuaalisesti aktiivinen vai ei. Kenelläkään ei ole oikeutta loukata tai häiritä toisen seksuaalisuutta. (Terveyskylä 2018).

Kuva: Seteke

Kehitysvammaisten seksuaalikasvatukseen on koitettu panostaa viime vuosina enemmän. Aikaisemmin seksuaalikasvatuksessa on lähinnä neuvottu miten ja milloin ihmisen on soveliasta harjoittaa itsetyydytystä ja että seksi on vain vauvan tekoa varten. Moni kehitysvammainen on saattanut jäädä täysin pimentoon, että seksiä voi harrastaa toisen ihmisen kanssa ja sen on tarkoitus tuottaa mielihyvää ja nautintoa. (Yle 2015).

Ihmisen fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että ihminen voi luoda suhteen toiseen ihmiseen ja hänellä on mahdollisuus ilmaista seksuaalisia tunteitaan turvallisesti. (Verneri 2021.)

Joskus kehitysvammainen henkilö saattaa tarvita tukea ja neuvoa seksistä ja seksuaalisuudesta ja niitä tarjoaa muun muassa:

Seteke: Sivustolla on tarjolla neuvontaa ja tietoa ammattilaisille, miten puhua seksuaaliterveydestä kehitysvammaisen asiakkaan kanssa. Setekesta löytyy laaja kattaus selkomateriaalia seksuaalisuudesta niin kuvina, kuin selkokielellä kirjoitettuna. Kuvat voi tulostaa ilmaiseksi, vaikka asiakkaan omaan kansioon.

Rinnekoti: Rinnekodin sivuilta löytyy laaja kattaus selkeästi seksistä- projektin materiaaleja. Selkokielistä seksuaalikasvatusmateriaalia löytyy ammattilaisille ja puheeksiottamisen tueksi läheisille. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä ja tulostettavissa sivustolta. Niissä on käytetty selkeitä kuvia sekä selkokieltä.

Verneri: Sivustolla on kirjoitettu seksuaalisuudesta selkokielellä ja tekstin pystyy myös kuuntelemaan.

Kuva: Rinnekoti, puheeksiottokortit.

Joskus seksin harrastaminen vaatii avustajaa, joka auttaa pariskunnan alkuun tai on mukana esimerkiksi liikuttamassa toisen kehoa tai kättä. Tästä voi lukea hyvän haastattelun https://yle.fi/uutiset/3-11000972, jossa henkilökohtainen avustaja kertoo, kuinka auttaa kahta liikuntarajoitteista henkilöä seksin harrastamisessa.

– Kikka

Lähteet:

https://www.terveyskyla.fi/naistalo/seksuaaliterveys/seksuaaliv%C3%A4kivalta/itsem%C3%A4%C3%A4r%C3%A4%C3%A4misoikeus-ja-seksuaalioikeudet

https://www.rinnekoti.fi/meista/tutkimus-ja-kehitys/kehittaminen/selkeasti-seksista-2016-2018/

https://verneri.net/selko/ihmissuhteet/seksuaalisuus/seksi-ja-seksuaalisuus/

https://yle.fi/uutiset/3-7788705

http://www.seteke.fi/seksuaalisuus.html

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

4 ajatusta aiheesta “Kehitysvamma ja seksuaalisuus”

  1. Heippa Kikka ja kiitos sinulle blogikirjoituksestasi. Olet kirjoittanut mielestäni erittäin hyvin kehitysvammaisten henkilöiden seksuaalisuudesta ja siitä, miten tärkeää se on kaikille ihmisille vammaisuudesta riippumatta.

    Olen itse työskennellyt lähes koko työurani kehitysvammaisten asiakkaiden parissa, vuodesta 2005 saakka. Ja tämä on juuri se aihe mikä on itseäni aina mietittänyt. Aloittaessani uutena lähihoitajana työtä kehitysvammaisten parissa, ei tätä kehitysvammaisten seksuaalisuutta juurikaan tiedostettu tai oltu asiasta kovinkaan tietoisia. Jotenkin olen aina kokenut, että se on useammalle hoitoalalla työskentelevälle hyvinkin ”nolo” ja arka aihe. Keskustelu aiheen ympärillä on jäykkää ja hyvin nopeasti tunteita ja keskustelua kuohuttavaa. Itselleni myös aihe sinänsä on vieras, tai ei vieras vaan ehkä pikemminkin tuntematon. Koulutuksia ei aiheesta ole koskaan ollut, joten se myös on jättänyt tämän hyvinkin tärkeän aiheen itselleni melko vieraaksi. Kuluneen vuoden aikana olen asiaan hieman enemmän yrittänyt itsenäisesti perehtyä koska työskentelen nuorten kehitysvammaisten miesten kanssa, joilla on aktiivista seksuaalista toimintaa.
    Viime vuoden Super- lehdessä oli myös hyvinkin kiinnostava kirjoitus samaisesta aiheesta! https://www.superlehti.fi/tyoelama/ammatissa/vammaistyossa-lahihoitaja-on-seksuaalisuuden-mahdollistaja/

    Kiitos siis sinulle tästä, opin paljon uutta ja sain myös eväitä työhöni. Linkkaamasi video oli myös erittäin mielenkiintoinen.

    1. Moikka!

      Mahtavaa, jos postauksesta löytyi apua omaan työhön! Seksuaalineuvonta- ja kasvatus on kyllä sellainen asia, johon olisi hyvä kiinnittää huomiota myös vammattomien ihmisten kanssa. Muistelin tätä kirjoitusta tehdessäni, miten huonosti meillä ainakin ylä-asteella kerrottiin mitään. Lähinnä tuli ajatus, että tytön tehtävä on osata laittaa kondomi ja seksistä tulee aina raskaaksi. En tiedä millaista nykyään seksuaalikasvatus on kouluissa, toivottavasti rutkasti parempaa!

      Kehitysvammaisten kanssa työskennellessäni meillä oli yksikössä käytössä video, jonka sai antaa asiakkaan katsottavaksi. Video oli 80- luvulta ja siinä hyvin vaivaantunut mies opetti, miten voi yksin omassa huoneessa masturboida.. Kun lopetin työt kyseissä paikassa, oli jo kaksi työntekijää käynyt seksuaalineuvoja – koulutuksen (tms), jotta yksikössä olisi muutama vastuuhenkilö, jonka puoleen asiakas voisi kääntyä, kun tulee intiimejä kysymyksiä tai haasteita. Se oli hieno uudistus!

  2. Erittäin kiinnostava aihe blogi kirjoitukseen kehitysvammaisten seksuaalisuudesta. Olen itse erityisen kiinnostunut seksuaalioikeuksista ja seksuaaliterveydestä. Olenkin osallistunut viime syksynä myös seksuaalioikeudet kurssille, joka oli erittäin mielenkiintoinen ja jossa käsiteltiin tärkeitä ja ajankohtaisia asioita. Voin suositella sitä myös muille, jotka ovat kiinnostuneet seksuaalioikeuksista.

    Seksuaalioikeudet kuuluvat kuitenkin ihmisoikeuksiin ja niiden avulla suojellaan myös yksilön seksuaalista itsemääräämisoikeutta sekä koskemattomuutta. Mielestäni seksuaalioikeuksien avulla parannetaan ihmisten hyvinvointia kokonaisvaltaisesti. Puhumalla aiheesta avoimesti ja levittämällä tietoa seksuaalioikeuksista, niistä tulee ihmisten keskuuteen osa normeja. Lisää tietoa seksuaalioikeuksista löytyy esimerkiksi ammattilaisia varten laajasti käsiteltynä mm. Sexpon internetsivuilta (Sexpo 2019).

    Vanhakantaisista ajatuksista pitäisi siirtyä jo kohti nykypäivää ja sosiaali- sekä terveysalan ammattilaisten tulisikin päivittää osaamistaan sekä tietämystä seksuaalioikeuksista. Seksuaalisuus on kuitenkin keskeinen osa ihmisyyttä läpi koko elämänkulun. Puheeksi otto –kortit ja selkokieli ovat varmasti hyvä apukeino, kun keskustellaan seksuaaliterveydestä kehitysvammaisten asiakkaiden parissa.

    Lähteet

    Sexpo 2019. Mitä seksuaalioikeudet ovat? Viitattu 20.3.2022. https://sexpo.fi/blogi/mita-seksuaalioikeudet-ovat/

  3. Mahtavaa, että olet käynyt päivittämässä osaamistasi ja on hienoa, että tämänlaisia koulutuksia nykyään järjestetään!
    Olet oikeassa, että avoimesti ja rohkeasti asioista puhumalla ja tietoisuuden levittämisellä pääsisimme jo pitkälle. Toki olemme onneksi hieman tulleetkin eteenpäin, mutta vielä on pitkä matka siihen, että meistä jokainen tiedostaa omat seksuaalioikeudet ja uskaltavat elää oman näköistä seksuaalista elämäänsä 🙂

Kommentoi