Kuka on turvapaikanhakija

Olen sosionomi opiskelija. Kirjoitan tämän blogin seuraavasta aiheesta: Turvapaikanhakijan määritelmä ja prosessi. Minun blogini koostu kolmesta osasta ja jokaisessa osassa kerron teille siitä, kuka on turvapaikanhakija, miten hän voisi hake turvapaikan itselle, mitä etuuksia voi saada ja minkälainen apu.

Ensinnäkin avataan määritelmä turvapaikanhakija. Turvapaikanhakijalla tarkoiteta ulkomaalaista henkilöä, joka hakee turvapaikan eli suojelua toisesta valtiosta. Turvapaikanhakijat lähtevät omasta kotimaasta monesta erilaisesta syistä. Yleensä isoin syy se, että ne juoksevat pakoon sodasta. Myös kansainvälistä suojelua saadaan, kun henkilö pelkää joutuu vainotuksi esim. alkuperän, uskonnon, kansallisuuden, poliittisen mielipiteen johdosta tai yhteiskunnallisen ryhmään kuulumisen tai jonkinlaisen muun vaaran takia. Yleensä maahanmuuttovirasto arvioin siitä, onko turvapaikanhakijalla perusteita turvapaikkaan. Turvapaikan kriteerit määritelty laissa ja kansainvälissä sopimuksissa. Suurin osa lähtevistä omasta maasta pakoon joutuvat ottaa vastaa turvapaikan viereistä maista. Toinen osa turvapaikanhakijoista hakee turvapaikan Euroopan maista. Paikan saaminen riippuu erilaisesta tekijöistä (Sisäministeriö).

Myös hyvä muista sitä, että turvapaikanhakija voi hakea turvapaikan ainoastaan silloin kun saapuu maahan, mistä halua saada turvapaikan. Eli omasta kotimaasta sitä on mahdotonta hakea. Suomi ei lähettää erikseen hakemuksia, jotta sitä ei pysty hakemaan kirjeitse tai sähköpostitse.

Valitettavasti ei kaikki turvapaikanhakijoita voivat jäädä Suomeen ja saada turvapaikan täältä. Ei kaikki täyttävät kansainvälisen suojelun saamisen kriteerit. Henkilöt ketkä saivat kielteisen turvapaikanpäätöksen, joutuvat poistumaan Suomesta. Jos hakijat eivät poistu vapaehtoisesti Suomesta kielteisen päätöksen jälkeen, viranomaiset palauttavat henkilön kotimaahansa itse.

Ensiksi turvapaikanhakija odottaa hakemuksen käsittelyä vastaanottokeskuksessa. Eli kaikki maahantulijat, turvapaikanhakijat sekä pakolaiset odottavat siellä vastauksen. Vastaanottokeskus huolehtii siitä, että hakijat vastaanotetaan, majoitetaan, ja tukevat sekä auttavat tarvitsevilla asioissa. Vastaanottokeskuksesta ja siihen jäämisestä kerron tärkeämmin toisessa osassa.

Turvapaikanhakijalla on pitkä ja raskas matka alussa, turvapaikanhakemisessa. Aina se ei mene niin, miten ihmiset toivoo. Suurin osa hakijoista kuitenki onnistuvat siinä.

Intermin, Sisäministeriö. Viitattu 09.02.2020. https://intermin.fi/maahanmuutto/turvapaikanhakijat-ja-pakolaiset

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi