Voiko alkoholismista parantua?

Kun hoidot on käyty, niin voi jatkaa normaalia elämää. Näin varmasti useat ajattelevat entisistä alkoholisteista. Se ei kuitenkaan pidä ollenkaan paikkaansa.  

Tavallisin ja ehkä perinteisinkin näkökulma alkoholismin hoitoon on täysraittius. Osalle sen sijaan saattaa olla jo suuret hyödyt alkoholin vähentämisestä. Suurimmalle osalle potilaista täysraittius on kuitenkin tavoitteena. Sitä voidaan tukea aluksi lääkehoidolla, jolloin karttuvat kokemukset alkoholittomista päivistä. (Nykopp 2015.) Useimmiten on lähes mahdotonta siirtyä alkoholin kohtuulliseen käyttöön ilman 6 kuukauden täysraittius jaksoa.  Pitää muistaa myös, että huomattavalla osalla alkoholisteilla on vahva perinnöllinen alttius ja tällöin ainoa tehokas hoito on pysyä täysin raittiina. (Huttunen 2018.) 

Usein ajattelemattomastikin suojellaan entistä alkoholistia. Ei esimerkiksi kutsuta häntä illanistujaisiin, jossa juodaan alkoholia, tai kun hän tulee kylään, piilotetaan viinapullot. Tämä voi kuitenkin pahentaa asiaa. Entisen alkoholistin on opittava elämään alkoholin keskellä, sillä useimmiten sitä ei voi välttää. Entisen alkoholistin on kohdattava vaikeitakin tilanteita, jotta hän oppii selviytymään ja tekemään itselleen parhaimmat ratkaisut.  

Huomaan, että itsekin joissain tilanteissa ikään kuin varoo, jos toinen on ollut alkoholisti. Eihän siinä ole mitään ihmeellistä, jos joku ei juo. Toiset eivät juo uskontonsa takia ja toiset jonkun sairauden takia. Ei siinä pitäisi mitään ihmeellistä tai pelottavaa olla. Kaikki me olemme samanarvoisia ihmisiä, vaikka olisikin ollut ongelmia alkoholin käytön kanssa. Tärkeintä on, että saa alkoholistin itse ymmärtämään hoidon tarpeen ja tukea häntä hoitojakson aikana sekä sen päätyttyä.  

Lähteet: 

Huttunen, M. 2018, Alkoholiriippuvuus (alkoholismi). Viitattu 3.2.2021. 

Alkoholiriippuvuus (alkoholismi) (terveyskirjasto.fi) 

Nykopp, J. 2015, 13 faktaa: Alkoholiriippuvuuden hoito. Viitattu 3.2.2021. 

Potilaan Lääkärilehti – 13 faktaa: Alkoholiriippuvuuden hoito (potilaanlaakarilehti.fi) 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Voiko alkoholismista parantua?”

  1. Alkoholismi koskettaa monia ja moni joutuukin elämänsä aikana kohtamaan henkilöitä, jotka ovat jättäneet alkoholin kokonaan elämästä alkoholismin vuoksi.
    Sanoit kirjoituksessasi, että parantuvia alkoholisteja usein suojellaan, piilottamalla alkoholijuomat kaappiin, eikä heitä edes välttämättä kutsuta paikalle. Yksi syy voi olla, että pelätään heidän repsahdusta takaisin alkoholin pariin, mutta olisi parempi saada heidän tottumaan alkoholiin, koska jossain vaiheessa tulee juhlat tai tilanne, missä alkoholia on tarjolla ja siitä pitää osata kieltäytyä.
    Totaali kieltäytyminen alkoholista on varmaan usein helpompaa parantuvalle alkoholistille, kuin pyrkiä kohtuukäyttöön. Kohtuullisen käytön rajat ovat häilyviä ja rajat saattavat nousta huomaamatta riskikäytön rajoille.
    Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

Kommentoi