Liian vanha Töihin?

Ikääntyvän pitkäaikaistyöttömän työmarkkinat ovat todella heikot ja heikkenevät vain entisestään. Sanotaan että edes reilu viisikymppinen ei kelpaa juuri mihinkään. Ikääntyvät pitkäaikaistyöttömät kokevatkin ikärasismia työmarkkinoilla. Ilmeisesti työnantajat näkevät ikääntyvät pelkkinä kuluerinä. Miksi näin on?  

Voisi ajatella, että viisikymppinen olisi haluttu työmarkkinoilla. Ei pikkulapsi arkea, työkokemusta todennäköisesti löytyy ja työvuosiakin on vielä jäljellä monta. 

Maija, 50, haki yli 80 työpaikkaa IT-alalta tuloksetta – ”En ole älyllisesti kuollut, mutta jostain syystä työnantajat niin kuvittelevat” 

Lueskellessani keskustelupalstoja toistuu varttuneemmilla työttömillä työnhakijoilla samat ajatukset siitä miksi eivät ole kiinnostavia työmarkkinoilla. Moni uskoo, että työnantaja kuvittelee, ettei varttuneempi osaa käyttää tietojärjestelmiä tai pysy mukana teknologiassa. Näitä tekstejä lukiessani olen vakuuttunut siitä, että vanhakin koira voi oppia uusia temppuja. 

Aki Ahlroth ruotii kolumnissaan omia näkemyksiään aiheesta. Hän listaa seitsemän syytä: Työnantaja pitää varttuneempaa työnhakijaa kalliina kaikkine työkokemuksineen, mahdollisena sairastelijana koska oletuksena iäkkäämmillä tulee kaikenlaisia sairauksia. Hitaana jäähdyttelijänä, vaikka se voisikin olla iän tuomaa hiljaista harkintaa. Ajatellaan ettei reilu viisikymppisellä ole enää intoa ja draivia tarttua haasteisiin ja kehittää itseään vaan haluaa jo alkaa jäähdyttelemään kohti eläkettä.  

Myös Ahlroth nostaa esiin keskustelupalstoillakin pelätyn syyn. Pahimmassa tapauksessa yli viisikymppinen nähdään muutosvastarintaisena ja uutta teknologiaa pelkäävänä henkilönä joka käytöksellään vaikuttaa muun tiimin toimintaa kielteisesti. Mikäli työhistoriassa on tavannut tällaisen henkilön niin onko syytä olettaa kaikkien olevan sellaisia? 

No auttaisiko se, että varttuneemmille pitkäaikaistyöttömille sitten järjestettäisiin erilaisia kursseja, jossa opetettaisiin näitä pelättyjä teknologian taitoja? Tuskinpa! Ainakaan huimasti. Keskustelupalstoilla kirjoitteli useampikin uuteen ammattiin valmistunut reilu viisikymppinen henkilö, joka ei syystä tai toisesta pystynyt vanhaa ammattiaan enää harjoittamaan. Sen sijaan että olisivat jääneet työkyvyttömyyseläkkeelle (jos sellainen olisi edes mahdollista) he kouluttautuivat uuteen ammattiin mutta jäivät silti työttömiksi. Ymmärrettävästi tämä on erittäin turhauttavaa. 

Jos koulutus ei ole avain onneen niin mikä sitten? Ahlrothin ja uravalmentaja Pia Koukkulan mukaan pallo on työnantajilla. Heidän pitäisi unohtaa nuorekas yritysprofiilinsa ja nähdä varttuneempien potentiaali. Koukkulan mukaan hyvä ja terve työyhteisö koostuu monenlaisista ja eri ikäisistä ihmisistä, näin ollen asioihin saa laajemman näkökulman, kun edustajia löytyy eri sukupolvista. 

Onko ikärasismi sitten oikeasti todellinen ongelma varttuneempien työttömien keskuudessa? Koska jokainen ikäryhmä kohtaa vaikeuksia työnhaussa. Vaikka tutkimusten mukaan 30–45-vuotiaat ovat helpoimmin työllistyvä ikäluokka, voidaan heidänkin kohdallaan nostaa esiin esimerkiksi pienten lasten vaikutus työhön. Nuorilta puolestaan puuttuu työkokemusta, jota peräänkuulutetaan useimmissa työpaikoissa.  

Jos työpaikkaa ei yrityksistä huolimatta heru, on viisikymppisellä vielä pitkä matka edessään päästäkseen eläkkeelle. Pitkäaikaistyötön kun voi jäädä vanhuuseläkkeelle 62-vuotiaana. 

Lähteet 

Kuva: Pixabay

https://duunitori.fi/tyoelama/viisikymppinen

https://duunitori.fi/tyoelama/viisikymppisen-tyollistyminen-uravalmentaja

https://www.kela.fi/vanhuuselake-pitkaaikaistyottomalle

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Liian vanha Töihin?”

  1. Ihmisten työelämä on muuttunut valtavasti viimeisten vuosikymmenten aikana. On vaikea enää löytää sellaista työtehtävää, missä ei oltaisi jollakin tavalla tekemisissä tietokoneiden ja tietoteknisten laitteiden kanssa. Nykypäivän lapset ja nuoret osaavat käyttää sujuvasti tietotekniikkaa, koska ovat harjoitelleet sitä koko elämänsä. Toisin voivat olla asiat viidettäkymmenettä ikävuottaan lähestyvillä ihmisillä. Heidän lapsuudessaan ja nuoruudessaan ei ollut tietokoneita eikä älypuhelimia.

    Ihmisen mieli voi olla joko apuna tai esteenä uusien asioiden oppimiselle. Jos ihmisellä on kovin joustamaton mieli, hän usein tukeutuu kaikkiin vanhoihin tapoihin ja saa niistä turvallisuuden tunteen elämäänsä. Ihminen, jolla taas on joustava mieli, sopeutuu ja heittäytyy nopeasti uusiin tilanteisiin ja haasteisiin, ja on utelias sekä innokas oppimaan kaikkea uutta.

    Kuten kirjoitit, on totta, että työnantajien tulisi paremmin huomioida myös varttuneempien ihmisten potentiaali ja vuosien työkokemus alalta. Monissa työtehtävissä pitkästä työkokemuksesta on paljon hyötyä. Fakta on kuitenkin myös se, että nykypäivänä tietotekniset taidot ovat äärimmäisen tärkeitä työelämässä. Jos työnhakijalla on kovin puutteelliset tietotekniset taidot ja hidas oppimiskyky, sekä vielä lisäksi joustamaton mieli uusien asioiden opetteluun, ei pitkästäkään työkokemuksesta aina ole vastaavaa hyötyä. Tuntuu, että elämässä ei ole mikään niin pysyvää kuin muutos. Parhaiten elämässä menestyy ja työllistyy, kun omaa joustavan mielen, joka hyväksyy muutokset ja sopeutuu niihin nopeasti.

    1. Olen täysin samaa mieltä kanssasi tuosta miten kuvaat ihmisen mielen vaikutusta suhtautumiseen. Sekin on totta että nuorempi sukupolvi on paljon näppärämpi tietoteknisissä asioissa kuin varttuneempi. Juurikin tämä on se haaste. Miten työnantaja voisi löytää ne innokkaat ja oppimiskykyiset?Turvallisempi valinta on varmasti nuorempi henkilö olettaen ettei hänelle tarvitse opettaa asioita alkeista asti.

      Itse olen tullut kanssasi samaan tulokseen että nykyinen työmaailma vaatii juurikin tuota joustavaa, sopeutuvaa ja avointa mieltä.

  2. Työttömyys on hankala aihe. Jäin miettimään asiaa eri alojen kautta. Esimerkissä käytetyllä IT-alalla tilanne varmasti näkyy selvästi. Nuoriso kasvaa ja on kasvanut tekniikan parissa ja tänä päivänä suurin osa kanssakäymisestä tapahtuu tietotekniikan avustuksella.

    Entä sosiaali- ja terveysalalla? Voisi kuvitella, että viisikymppinen työnhakija palkattaisi hyvin mielin, todennäköisesti henkilö on jo ehtinyt hankkia mittavan osaamisen. Mutta miksi näillä aloilla jäädään työttömäksi? Työttömyys on kasvanut selittämättömästi sosiaali- ja terveysalalla. Kasvu on outoa, sillä alalla on avoimia työpaikkoja koko ajan. Työ- ja elinkeinoministeriön julkaisu ” Sosiaali- ja terveysalan työvoiman riittävyys nyt ja tulevaisuudessa” käsittelee aihetta vuosien 2012 ja 2015 välillä. Selkeää syytä pitkäaikaistyöttömien kasvulle ei ollut. Ehkä syynä on raha, alan palkkataso on tunnetusti matala. Kai se voi olla syynä siihen, että osa jää mieluummin kotiin työttömyyskorvauksen turvin.

Kommentoi