Arjen henkireikä – harrastukset

Tuntuuko siltä että omaa aikaa ei käytännössä ole? Tai että lasten kanssa yhdessä puuhailu on vähäistä? Tai et keksi mitä tekisit yhdessä lapsen kanssa? Kaipaisitko ideoita yhdessä olemiselle? Kaipaatko vauva-arjen vastapainoksi aikuisseuraa? Nimittäin erilaiset harrastukset tarjoavat ratkaisuja näihin pulmiin!

Taidemaalari, Maalipurkit, Sivellin, Paintbrush, Maali

Törmäsin eilen Helsingin Sanomien artikkeliin, jossa Mannerheimin lastensuojeluliiton sosiaalipsykologi Tuulikki Matero nosti esille harrastuksien positiivisia vaikutuksia sekä esitteli uusia näkökulmia harrastamiseen. Pääset lukemaan artikkelin tästä. Kokosin artikkelin pohjalta syitä, miksi harrastukset kannattaisi ottaa osaksi arkea. Alla olevia vinkkejä voi hyödyntää myös esimerkiksi lapsiperheiden kanssa työskennellessä. Saatat yllättyä, sillä et ajattele näiden näkökulmien jälkeen enää harrastukista samoin!

Harrastaminen tukee lapsen kehitystä

Tämä perustelu on yleisin, mutta se ei tee siitä vähemmän totta. Liikunta, maalaaminen, musiikki, näytteleminen, leipominen ja loruilu tukevat kaikki lapsen kehitystä eri osa-alueilla. Kehitystä tapahtuu niin motoriikassa, kuin myös aivojen kehityksessä. Uudet kokemukset luovat uusia soluyhteyksiä aivoissa ja kun näitä kokemuksia tulee toistuvasti se vahvistaa soluyhteyksiä sekä niiden rakenteita.
Lue tästä lisää kokemusten merkityksestä lapsen kehitykselle tästä.

Yhdessä harrastaminen tuo perhettä lähemmäksi

Harrastamisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että lapsi viedään harrastukseen ja noudetaan sieltä sen jälkeen. Pienten lasten perheissä tämä ei ole edes mahdollista. Muskari, yhteinen lukuhetki, loruttelu tai jumppailu, missä se ikinä tapahtuukin, lisää lapsen ja vanhemman läheisyyttä sekä kiintymystä. Matero mainitseekin artikkelissa, että harrastusten tehtävä ei ole opettaa vauvalle taitoja, vaan pienen lapsen kannalta tärkeintä harrastamisessa on yhteinen aika vanhemman kanssa, jolloin lapsi tulee nähdyksi ja kuulluksi.

Harrastukset tuovat sisältöä arkeen

Kerran viikossa tapahtuva yhteinen aktiviteetti tuo viikkoon rytmiä sekä tarjoaa kotona olevalle vanhemmalle mahdollisuuden lähteä pois kotoota. Harrastuksiin meneminen antaa myös mahdollisuuden saada aikuisseuraa vauva-arjen vastapainoksi. Artikkelissa Matero muistuttaa, että ei pitäisi tehdä sitä, mistä vauva erityisesti tykkää, vaan sitä mistä yhdessä pidätte. Näin harrastustoiminta ei pidemmän päälle olekkaan voimia vievä aktiviteetti, vaan enemminkin yhteinen virkistyminen.

Harrastukset laajentavat tuttavapiiriä

Harrastusten kautta on helppo tutustua muihin samassa elämäntilanteessa oleviin. Näin lapsen kanssa yhdessä harrastaminen voi tuntua myös omalta ajalta, kun seurassa on muita, jotka ymmärtävät. Muiden lasten näkeminen tarjoaa myös omalle lapsellesi mahdollisuuden uusiin ystävyyssuhteisiin ja näin myös uusi leikkitreffi kaveri on löydetty! Jos tuttavapiirissä ei ole toisia lapsiperheitä kannattaa käydä tutustumassa esimerkiksi perhekahviloissa.

Harrastamisen ei tarvitse olla kallista

Harrastamisen ei tarvitse tarkoittaa sitä, että maksetaan monien satojen eurojen lukukausimaksuja. Harrastaminen kannattaa aloittaa vaikka sillä, että päättää viikottaisen ajankohdan jolloin keksittyy yksinomaan lapsen kanssa puuhailuun. Tämä voisi olla vaikka yhteinen metsäretki, lukeminen, kotieläintarhassa käyminen, yhdessä tanssiminen, maalaaminen, muovaaminen, leipominen tai askartelu. Kun valitsee tekemisen, joka on molemmille antoisaa ja mikä tapahtuu tiettynä ajankohtana on sekin määritelmältään harrastus. Voitte sopia vaikka tuttavaperheen kanssa yhteisen ajankohdan, jolloin teette jotakin kivaa yhdessä lasten kanssa. Näin vastuukin on taas jaettu useamman aikuisen kanssa.

Toivon, että näiden perusteluiden ja näkökulmien avulla jokainen voisi niin arjessaan, kuin esimerkiksi lasten kanssa työskennellessä huomata erilaisten harrastuksien tuomat mahdollisuudet.

“Harrastukset eivät ole välttämättömiä, mutta niistä voi olla monenlaista iloa.”

Tuulikki Matero, Mannerheimin lastensuojeluliiton sosiaalipsykologi



Nähdään taas ensiviikolla!
– Helmi ♥

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Arjen henkireikä – harrastukset”

  1. Kiitos tärkeän näkökulman esiin nostamisesta! Monesti lasten harrastukset saatetaan tosiaan mieltää lapsen kuskaamiseksi harrastuksiin ja takaisin. Näin varmasti lapsen kasvaessa helposti tapahtuukin, mutta tällöinkin on tärkeää harrastaa ja viettää aikaa myös lapsen kanssa yhdessä. Uskon itsekin äitinä, että vanhemman ja lapsen vuorovaikutus sekä suhde ylipäätään paranee mitä enemmän vanhempi ja lapsi viettävät aikaa yhdessä. Myös arjessa jaksaminen varmasti lisääntyy, kun yhdessä oleminen tuottaa sekä vanhemmalle ja lapselle positiivisia kokemuksia. Esille nostamasi vertaistuen merkitys lapsen kanssa harrastamisessa on mielestäni myös todella tärkeä seikka. Kaikilla vanhemmilla ei välttämättä ole samassa elämäntilanteessa olevia ystäviä, taikka edes tukiverkostoa lähettyvillä. Yhteiset harrastukset ovat oiva paikka niin vanhemmalle kuin lapselle tutustua uusiin ihmisiin ja luoda heihin kontakteja tai parhaimmillaan jopa pitkiä ystävyys suhteita. Kaipa voisi ihan sanoa, että harrastukset lisäävät osallisuutta sekä vähentävät syrjäytymisen riskiä. Todella tärkeän asian äärellä olet. Kiitos postauksestasi! 🙂

    1. Kiitos kommentista! 🙂 Pidän ammatillisesta näkökulmastasi, erityisesti siinä, kuinka mainitsit, että harrastaminen voi lisätä arjessa jaksamista sekä lisätä osallisuutta sekä vähentää syrjäytymisen riskiä. Tärkeitä oivalluksia!

Kommentoi