Erityistä tukea tarvitsevan lapsen ja hänen perheensä arjen tukeminen

Erityistä tukea tarvitseva lapsi ja hänen perheensä pystyvät saamaan tukea niin Kelalta, kunnalta kuin erilaisilta järjestöiltäkin. Apua he voivat saada taloudellisiin asioihin ja koko perheen hyvinvointiin. Mutta kuinka tietoisia perheet tai yleisesti ihmiset ovat näistä mahdollisuuksista? Tässäpä pieni tietopaketti muutamista erilaisista palveluista.

Kela

Lähdetäämpä liikkeelle siitä, mitä tukia erityistä tukea tarvitseva lapsi voi saada Kelalta. Alle 16-vuotias lapsi voi saada vammaistukea, jos hän sairautensa tai vammansa vuoksi tarvitsee säännöllistä hoitoa, huolenpitoa ja kuntoutusta. Kuitenkin tuen tarpeen tulisi kestää vähintää kuusi kuukautta ja olla tavanomaista suurempaa. Vammaistukea määrätään yleensä määräajaksi, jonka jälkeen siihen voi hakea jatkoa. Vammaistukea voi saada myös korotetusti jos lapsen vammasta aiheutuva hoidontarve on päivittäin aikaa vievää ja vaativaa.

Perheille Kela taas järjestää erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja. Kurssit auttavat kuntoutujaa sekä hänen perhettään sopeutumaan vamman tuomiin muutoksiin. Kursseilta saa vertaistukea, tietoa sekä tukea arjen toimintoihin ja niistä suoritumiseen. Kurssit toteutetaan ryhmäkuntoutuksena ja ovat täysin maksuttomia.

Järjestöt ja kunta

Monet järjestöt tarjoavat kunnille lastensuojelulain ja sosiaalihuoltolain mukaisena palveluna tukiperhetoimintaa. Esimerkiksi Sos-lapsikylä järjestää ammatillisia tukiperheitä, joissa vähintään toisella vanhemmalla on sosiaali, – terveys- tai kasvatusalan koulutus. Heillä on hyvät valmiudet erityistä tukea tarvitsevien lasten ohjaukseen ja tukemiseen. Toiminnassa lapsi vierailee yhtenä viikonloppuna kuukaudessa tai erikseen sovittavalla tavalla perheen luona.

Lisäksi myös järjestöt tekevät erilaisia sopeutumisvalmennuskursseja. MLL esimerkiksi järjestää valmennuskursseja aspergerin oireyhtymästä, autismista, ääreishermosto – ja lihassairauksista sekä diabeteksesta. Valmennukset tukevat kuntoutusta ja hoitoa. Heidän sivuillaan on myös hakuohjeet kyseisiin sopeutumisvalmennuksiin!

Ehdottomasti kannattaa myös tutustua oman kuntansa vammaispalveluihin. Vammaispalvelut ovat tarkoitettu niille, joille ei pitkäaikaisen sairauden tai vamman vuoksi löydy heidän tarpeisiin vastaavia palveluja kunnan peruspalveluista. Esimerkiksi Vantaan kaupunki järjestää erilaisia palveluja, jotka auttavat kotona ja kodin ulkopuolisessa elämässä. Oman kuntansa sivuilta näkee, millaisia vammaispalveluita he tuottavat kuntansa asukkaille.

Ole tarpeeksi vahva seisomaan yksin, tarpeeksi viisas tietämään milloin tarvitset apua ja tarpeeksi rohkea pyytämään sitä.

Arto Levomäki

♥: Taru

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Erityistä tukea tarvitsevan lapsen ja hänen perheensä arjen tukeminen”

  1. Kiva tiivis tietopaketti, kiitos postauksestasi.
    On ilo huomata, kuinka paljon tukea on saatavilla erilaisissa tilanteissa oleville perheille. Erityistä tukea tarvitsevan lapsen tai nuoren perheessä voi olla paljonkin uupumusta. Toivottavasti jokainen, joka tarvitsee vertaistukea tai edes pientä hengähdystaukoa, ottaa ammattilaisiin yhteyttä.
    Postaus auttaa varmasti tulevaisuudessa tuomaan sosiaalialalla työskenteleville ammattilaisille vinkkejä erilaisista palveluista. Uutta minulle erityisesti oli maksuttomat Kelan järjestämät sopeutumisvalmennuskurssit. Sivusto on yksinkertainen ja sieltä löytää varmasti hyödyllisiä kursseja jokaiselle.
    Avun hakeminen tulisi olla perheille ja heidän läheisilleen matalan kynnyksen prosessi, kuten viittasitkin lopussa Arto Levomäkeen: tulee ihmisen olla tarpeeksi viisas tietämään, milloin tarvitsee apua. Avun pyytäminen ei tulisi olla häpeällistä, vaan rohkeutta ja viisautta.

Kommentoi