Isänpäivä, äitienpäivä, mummon päivä vaiko vaarin päivä?

Monilla yksihuoltajilla ja sateenkaariperheillä tulee lapsen kanssa eläessä jossain kohtaa vastaan suuri kysymys. Päiväkodissa tehdään isänpäivä/äitienpäivä kortit. Entä kun isä tai äiti ei ole mukana lapsen elämässä tai kun lapsella on kaksi isää tai äitiä? Mitä huoltaja voi tehdä tilanteessa? Jos olet miettinyt näitä kysymyksiä jatka lukemista, saatat saada muutaman hyvän käytännön vinkin!

Kuva Karolina Grabowska Pixabaystä

Osassa perheistä äitien/isienpäivä jätetään kokonaan viettämättä. Huoltaja voi kokea asian liian raskaaksi tai ei halua muistuttaa lasta puuttuvasta toisesta huoltajasta. Sateenkaari perheissä voi toinen huoltajista ottaa äitienpäivän ja toinen isänpäivän, näin lapsi pääsee päiväkodissa tekemään kortin muiden lailla. Yksi hyvä vinkki tähän on kuitenkin isovanhemmalle kortin tekeminen. Mikäli lapsella on vielä mummi tai vaari voi hän kohdistaa kortin heille. Varmasti kortin teko tuo iloa lapselle, huoltajalle että isovanhemmalle! Huoltajan kannattaa vinkata haluamastaan käytännöstä ajoissa päiväkotiin, mutta päiväkodista voisi olla myös hyvä kysellä asiasta huoltajilta ilman turhaa painostusta. Lisää voit lukea täältä.

Kuva Karolina Grabowska Pixabaystä

Jerina kirjoitti blogissaan Ferdani Family samasta aiheesta. Hän on elänyt ilman isähahmoa kotona ja kertoo kuinka kiitollinen on äidilleen, joka on tehnyt kahden ihmisen hommat yksin. Ja näin asian kuuluukin olla! Toki yksinhuoltaja voi tarvita apua, mutta monesti hän on lapselle niin äiti kuin myöskin isä.

Osa perheistä voi olla menettänyt toisen huoltajan esimerkiksi sairaudelle tai onnettomuudelle tai välit toiseen huoltajaan ovat jäässä syystä tai toisesta. Muutama Iltalehden lukija oli kertonut oman tarinansa isän/äidinpäivän vietosta: Eräs kirjoitti menettäneensä lapsen isän, kun nuorin lapsi oli 7-vuotias. Muutaman vuoden he veivät kortin haudalle, mutta lopulta perinne loppui, sillä huoltaja koki korttien olevan elävien iloksi ja lapselle jutellaan isästä kuitenin, haudalle viedään kynttilä silloin tällöin. Yksi isä mietti vaikutuksia sateenkaariperheestä olevalle kummilapselleen. Lapsi tekee isänpäiväkortin kummisedälleen, joka toimii hänen mielestään vahvistavana merkityksenä kummina olemiselle.

Kuva PublicDomainPictures Pixabaystä

Jokainen yksinhuoltaja saa itse päättää miten asian kanssa toimitaan. On tärkeää saada niin lapselle kuin huoltajalle hyvä mieli päivästä. Päiväkotien kanssa tehdään paljon yhteistyötä ja nykypäivänä tietoisuus ja moninaisuus on todella hyvää koskien raskaitakin asioita. Mielipiteillä on väliä, se vain pitää ensin saada kuuluviin! Lapsilta on myös hyvä, ikä huomioon ottaen, kysyä miten he haluavat toimia.

Iloista sunnuntaita ja mukavia askarteluhetkiä tulevaisuuteen!

-Anni ♥

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Isänpäivä, äitienpäivä, mummon päivä vaiko vaarin päivä?”

  1. Kiitos kirjoituksestasi!
    Hassua huomata miten en ole koskaan itse oikein tullut ajatelleeksi tätä aihetta, olen siis siten todella etuoikeutettu, että minulla on molemmat vanhemmat, joihin olen kumpaakin yhteydessä. Tämä ei kuitenkaan todellakaan ole itsestäänselvyys. Toit esiin monia eri ratkaisuja lapsen tilanteeseen, joka voi olla hänelle jopa hämmentävä. Miksi hänellä on vain yksi vanhempi, kun useimmilla kuitenkin on kaksi? Idea antaa kortti isovanhemmille tai kummisedälle oli todella hyvä ja osallistaa silti lapsen juurikin esimerkiksi koulussa tekemään kortin. Voisiko yksi idea myös olla, että juhlisi isän- ja äidinpäivää vanhempien/vanhemman päivän? Tämä toimisi myös sateenkaariperheissä, jossa vanhemmat ovat samaa sukupuolta.

Kommentoi