Tunnista lasta kuormittavat tekijät

Vanhemmuus on aina stressaavaa aikaa, sillä jatkuvasti on monta rautaa tulessa. Töissä pitäisi käydä, ja siinä sivussa hoitaa lapsien harrastukset, sekä kotityöt. Mikäli perheessä on erityislapsia voi elimistön stressitila olla vieläkin moninkertaisempi, sillä arjessa koetaan paljon muitakin kuormittavia tekijöitä. Stressi voi viedä vanhemman sekä lapsen yöunet, sekä heikentää keskittymis- ja toiminta kykyä. Erityislapset usein kuormittuvat tavallista helpommin ja palautuminen normaaliin tilaan, saattaa viedä paljonkin aikaa, ja tämä stressaa usein koko perhettä. On siis hyvä, että voisimme hallita stressi tasojamme jollain tavalla, ja että lapsi oppisi paremmin itsesäätelyn taitoja.

Usein vanhemmat luovat itselleen paljon paineita siitä, millaisena vanhempana pitäisi toimia. Vaikka jokainen meistä haluaisi olla paras mahdollinen versio itsestään, usein silti käy niin, että luomme liian korkeat tavoitteet. On osattava vanhempana laskea vaatimustasoa, sillä kenellekään meille ei olla luotu sellaisia voimavaroja, että olisi mahdollista suorittaa arjessa kaikki mahdollinen täydellisesti.

Lasta ja koko perhettä auttaa paljon se, kun aikuinen osaa poimia arjesta sellaiset asiat mitkä ovat lapselle erityisen kuormittavia. Kun stressaavat tilanteet minimoidaan, lapsen vuorovaikutustaidot, sekä arjen sujuminen helpottuu. Stressiprofiilin avulla otetaan selvää niistä asioista, mitkä lisäävät lapsen toimintakykyä arjessa, ja mitkä taas vähentävät sitä. Profiilin luonti vie noin 15 minuuttia ja profiilin voi tehdä myös vanhemmille, siitä on koko hyötyä koko perheelle.

Alla olevasta linkistä löydät tulostettavan stressiprofiilin pohjan, sekä ohjeet profiilin luomiseen.

Näin teet stressiprofiilin | Erityisvoimia.fi

LÄHTEET:

Happinaamari ensin itselle – mahdoton tehtävä? – Erityisvanhemman korjaussarja (erityisvanhemmuus.fi)

Kuormitus – mistä kyse? | Erityisvoimia.fi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Tunnista lasta kuormittavat tekijät”

  1. Kiitos erittäin mielenkiintoisen aiheen esiintuomisesta! Stressiprofiili oli minulle uusi juttu, mutta aion ottaa sen käyttöön työssäni. Varhaiskasvatuksen parissa kohtaan aika ajoin stressaavia lapsia ja myös vanhempia. Erilaiset elämäntilanteiden muutokset näkyvät lasten käytöksessä herkästi, ja usein kasvattajat joutuvat pohtimaan mistä epätavallinen käytös johtuu. Vanhemmat eivät aina kerro kaikkea, mitä kotona tapahtuu, eikä tietysti tarvitsekaan. Pienetkin asiat voivat kuitenkin vaikuttaa lapsen mielialaan ja stressitasoon, isoista puhumattakaan.

  2. Olipa kiinnostava tuo stressiprofiili! Ihan uusi juttu minullekin. Aion todellakin hyödyntää sitä töissä sekä omalle erityiselle eskarilaiselleni, jonka kanssa on haasteita sekä kotona että päiväkodissa. Voin kuvitella että tästä työkalusta on tosi paljon apua.

    On totta kuten kirjoitit, monet asettavat vanhemmuuden tavoitteet nykyisin tosi korkealle, ja saattavat vertailla itseään muihin ja varsinkin some-maailman vanhempiin. Lapsiperhe-elämä somessa saattaa näyttää upealta ja oma elämä onkin yhtä itkua ja hampaidenkiristystä! Onneksi monet some-vaikuttajat ovat alkaneet avaamaan verhojaan myös siihen todellisempaan lapsiperhearkeen. Itsensä vertailu muihin ja paineiden ottaminen ei tee kenellekään hyvää.

  3. Kahden pienen lapsen äitinä, tunnistan hyvin itsessä paineiden kasvaessa strssitason nousevan liian korkeaksi. Yritän aina parhaani lasteni kanssa, mutta silti se ei riitä lähellekään täydellisyyttä. Onneksi joku sanoi joskus, että ei lapsi kestäisi täydellisiä vanhempia, sillä lapsi kokisi liian kovia paineita suoriutua asioista yhtä hyvin kuin vanhempansa. Pienet erheet ja virheet ovat siis sallittuja ja elämän pitäisi olla suoriutumisen sijaan hetkessä elämistä ja nauttimista. Vanhempien stressitason laskuun auttaa hyvä ja ymmärtäväinen kumppani, sekä hyvät tukiverkot. Jokainen tarvitsee tästä vaativasta tehtävästä hengähdystauon ja tehdä ihan vain niitä omia rakkaita asioita, jotta jaksaa taas olla paras versio itsestään rakkaimmilleen.

Kommentoi