“Mee töihin”

Työttömät ihmiset voivat saada paljonkin “mee töihin” -kommentteja työssäkäyviltä ihmisiä. Usein oletetaan, että ihminen on omasta tahdostaan työttömänä vaikka asia voi olla paljon monimutkaisempi. Töitä on voitu hakea kuukausista vuosiin tuloksetta. Mistä nämä oletukset työttömiä ihmisiä kohtaan johtuu?

Pitkäaikaistyöttömät kokevat stressiä ja paineita työnhausta, töitä on haettu pitkään, monesta eri paikasta, mutta tuloksetta. “Mihinkään en kelpaa”, “en ole tarpeeksi hyvä” on varmasti ollut monen työnhakijan mielessä. Kokoaikainen työnhaku ja uudet pettymykset varmasti aiheuttavat pahaa oloa. Tämä paha olo ja itsensä huonona pitäminen ei aina näy lähipiirille päällepäin. Lähipiiriltä voi saada ajattelemattomia kommentteja työttömyyteen ja työnhakuun liittyen, jotka pahentavat oloa ja lisäävät itsensä epäonnistujana pitämistä entisestään.

Huonoäiti.fi -nettisivulla oli hyvä anonyymin kirjoittama blogipostaus “Älä viitsi kohdella minua alentuvasti vaikka olenkin työtön”. Tässä postauksessa kerrotaan ystäviltä saadusta lisäpaineista työnhakuun liittyen. Kirjoittaja välttelee sosiaalisia tilanteita, koska tietää hänen työttömyytensä olevan taas kerran puheenaiheena. Hän saa heti kyselyjä työkuvioista ja työnhausta, lisäpaineita tulee sieltä täältä, kun ystävät yrittävät “auttaa” tämän työnhaun kanssa. Tietenkin ystävät ehdottelevat eri avoimia työpaikkoja, mutta asiattomia kommentteja on myös tullut: “Ei ne kotiin tule töitä tarjoamaan” ja ivaileva nauru perään.

Nainen, Kiusaaminen, Stressi, Sormi, Osoitin, Tulkita

Blogipostaus herätti minussa monenlaisia ajatuksia. Miten ystävät eivät voi ymmärtää missä raja menee? Mitä pitäisi tehdä, jotta kirjoittaja ei tuntisi ystäväpiirissään häpeää ja voitaisiinko puheenaiheet pitää jossain muualla kuin työasioissa?

Mielestäni ystävien kommentit olivat asiattomia ja ajattelemattomia. He ovat luultavasti itse kaikki työssäkäyviä, eivätkä ole kokeneet pitkäaikaistyöttömyyttä tai aikaa, ja energiaa vievää pitkää työnhakuprosessia tuloksetta. Olen varma, etteivät ystävät tahallisesti tarkoita pahaa, mutta kirjoittaja ei koe keskustelua samanlaisena kuin he. Mielestäni olisi kirjoittajalle hyvä, jos hän pystyisi itse ottamaan asian esiin ja sanoa ystävilleen, että haluaisi heidän puheenaiheen liittyvän johonkin muuhun kuin työnhakuun. Ystävien pitäisi ehdottomasti ymmärtää ja näin jättää kirjoittaja asiasta rauhaan. Eiköhän hän itse mainitse työnhakuunsa liittyvistä asioista halutessaan.

Toivon, että tämä postaukseni herättäisi jonkinlaisia ajatuksia ihmisissä, joiden lähipiirin kuuluu työttömiä. Kaikki ihmiset eivät todellakaan puhu tai “ahdistele” työtöntä ystäväänsä kuvailemallani tavalla, mutta tämä postaus toi ehkä enemmän ymmärrystä millaisen olon tällainen voi tuoda työttömille.

Ihmiset eivät välttämättä tajua muiden huonoa oloa varsinkaan, kun tämä huono olo koitetaan peittää. Minun blogini perustaa pitkäaikaistyöttömyyteen ja huonoäiti -blogin kirjoittava antoi hyvän vinkin ihmisille, joiden lähipiirissä on työtön ihminen. Tämä postaukseni loppuu hänen sanoihinsa:

“Pyydän, että jos ystäväpiirissäsi on työtön ihminen, niin älkää hyvät ihmiset painostako ja ahdistako ihmistä nurkkaan! Aikeenne ovat varmasti hyvät, mutta voin kertoa että se on ahdistavaa ja ehkä viimeinen asia mitä kukaan työtön elämäänsä kaipaa.”

Linkki:

https://www.huonoaiti.fi/ala-viitsi-kohdella-minua-alentuvasti-vaikka-olenkin-tyoton/

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi