Uusi työnhakumalli. Uhka vai mahdollisuus?

Ensi keväänä alkaa mahdollisesti uusi työnhakumalli, jossa työnhakijalta vaaditaan keskimäärin viikoittaista työnhakua. Töitä tulisi hakea neljästi viikossa, muuten työttömyysetuuden saamisen voi menettää. Onko tästä enemmän hyötyä vai haittaa työttömälle?

Työnhakijan on siis tulevaisuudessa tehtävä vähintään neljä työhakemusta kuukaudessa, poikkeuksena kuitenkin esimerkiksi työkyky, jolloin työnhakumäärä saa olla pienempi. Työnhakumääräystä laiminlyödessä huomautuksista huolimatta seuraa työttömyysetuuden menetys ja karenssi. Myös TE-toimiston ja työnhakijan välisiä tapaamisia lisättäisiin huomattavasti ja tämä lisäisi myös TE-toimiston työllistämistä ja näin henkilöstö sinnekin lisääntyisi.

Itse näen tämän uudistuksen enemmänkin hyötynä kuin haittana. Mitä enemmän työhakemuksia, sitä suurempi mahdollisuus työllistyä. Uudistuksella pyritään parantamaan työllisyyttä jopa 10 000 ihmisellä, joten uudistuksen vaikutuskin olisi huomattava. Työnhakija tulee saamaan entistä enemmän tukea TE-toimistoilta lisättyjen tapaamisten ansiosta, tämän on varmasti hyödyksi työttömälle, sillä apuakin on saatavilla enemmän.

Sovellus, Kynä, Kirjoittaa, Kirjoitusväline, Toimisto

Kokoaikainen työnhaku tuloksetta on kuitenkin varmasti raskasta. Kun töitä hakee jatkuvasti ilman työpaikan saamista, kokee jokainen varmasti olonsa hyödyttömäksi. Uusi työnhakumalli saattaa aiheuttaa myös stressiä työnhakijalle. Töitä tulisi hakea aikaisempaa useammin. Mitä jos sopivaa työpaikkaa ei vaan löydy? Varmasti on avoimia työpaikkoja, mihin ei millään halua hakea. Jos työnhakija hakee johonkin paikkaan mihin ei oikeasti haluaisi mennä, sitten kieltäytyisi varmasta työpaikasta, joutuisi tämä karenssiin.

Hakisiko työnhakijat matalammalla kynnyksellä ei niin kiinnostaviin työpaikkoihin uudistuksen myötä? se on hankala kysymys. Pitkään työttömänä olleiden joukossa on varmasti myös ihmisiä, ketkä tekisi mitä vaan työtä, kuhan pääsisivät vain töihin. Ihmisiä on erilaisia laidasta laitaan ja tämänkin uudistus vaikuttaisi erilailla eri ihmisiin. Itse olen tämän uudistuksen kannalla. Olisi mielenkiintoista kuulla jonkun pitkäaikaistyöttömän mielipide tänä työnhakumalliin. Onko hän uudistuksen kannalla vai ei?

Lähteenä: https://www.is.fi/politiikka/art-2000008315449.html

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Uusi työnhakumalli. Uhka vai mahdollisuus?”

  1. Uusi työnhakumalli on mietityttänyt minuakin, ja näen siinä niin mahdollisuuksia kuin riskejäkin. Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että on hyvä idea, että työnhakijat saavat te-toimistossa aktiivisemmin apua työnhakuun ja tilanteensa kartoittamiseen. Pohdin kuitenkin, mistä kaikki nämä uudet ammattilaiset te-toimistoon saadaan? Esimerkiksi työnhaun kuntakokeilu on aiheuttanut Vantaalla suuria ongelmia, kun työntekijöillä on liikaa asiakkaita, joita he eivät ehdi auttamaan suunnitellussa aikataulussa. Tämä on johtanut monien työntekijöiden kohdalla uupumukseen ja irtisanoutumisiin ja työnhakijat eivät puolestaan ole saaneet palvelua, joka heille on luvattu. Uskon, että sama riski on olemassa myös hallituksen uuden työnhakumallin kohdalla.

    Lisäksi on suuri ongelma, että työnhakijoiden joukossa on paljon porukkaa, jonka työkyky ei ole sellaisella tasolla, että heidän pitäisi ensinnäkään kuulua työvoimapalvelujen piiriin. Olisi syytä selvittää, mikä palvelu on oikea kullekin asiakkaalle, jotta jokainen saisi juuri sellaista apua kuin todella tarvitsee.

    Maaret/Repolainen

Kommentoi