Hetero kunnes toisin todistetaan – sateenkaariseniorin kohtaaminen palveluissa

—Onko täällä ketään? kysyy voimakas ääni oven takana. Maijan mielessä välähtää, miltä hän mahtaa näyttää. Itkuinen vanha nainen märkä takki päällään. Meikit pitkin kasvoja. Maijaa hävettää, mutta hän ei tiedä, mikä häntä hävettää nyt eniten. Taas yksi kerta, kun hänen oletetaan olevan hetero. Taas yksi uusi hämmästelijä, kun hän kertoo olevansa naimissa Kaarnan kanssa. Kaarnan nimikin tuntuu herättävän jatkuvaa hämmästelyä. Mikä ihmisistä tekee niin hämmästyneitä kaiken aikaa? Miksi hänen seksuaalinen suuntautumisensa on aihe, josta pitää keskustella virastoissa, plussakorttihakemusta täyttäessä, harrastuksissa, kotipihalla? 

Pixabay.com

Yhteiskunnassamme vallitsee heteronormi ja hetero-oletus, mikä tarkoittaa sitä, että suhtaudumme jokaiseen ihmiseen lähtökohtaisesti heterona. Jos näin ei ole, ihmisen on itse korjattava väärä olettamus ”tulemalla kaapista”. Ei tietenkään riitä, että kaapista tulee kerran, sillä ihmisen ulkonäkö ei paljasta hänen seksuaalista suuntautumistaan. Sama hetero-oletus vallitsee aina, kun seksuaalivähemmistön edustaja tapaa uuden ihmisen tai käyttää uutta palvelua: hetero kunnes toisin todistetaan. 

Yhteiskunnan hetero-oletus asettaa todistustaakan sateenkaari-ihmisen harteille. On itse huolehdittava siitä, että tulee kohdatuksi omana itsenään. Tämä on jo lähtökohtaisesti kuormittavaa, kun voimavaroja menee kerta toisensa jälkeen väärinkäsitysten oikomiseen. Jokainen ihminen varmasti haluaa keskittyä hoitamaan palveluissa varsinaisia asioitaan eikä keskustelemaan seksuaalisesta suuntautumisestaan ja kouluttamaan ammattilaista tehtävässään. 

Jotta yhdenkään vähemmistön edustajan ei tarvitsisi kokea ylimääräistä stressiä palveluilta käyttäessään, palvelujen on muututtava. Setan Sateenkaariseniorit-sivulla (Seta) rohkaistaan muutokseen: ”Normit ovat kulttuurimme tuotoksia. Niitä voidaan purkaa, kun ymmärrämme, miten rajoittavia ja haitallisia osa niistä voi olla. Muutokseen tarvitsee vain hieman motivaatiota, ei niinkään taloudellisia tai ajallisia resursseja.” Ammatilliseen kohtaamiseen kuuluu se, että ihminen tulee kohdatuksi omana itsenään. On siis aika tarkastella asenteitamme. 

Lisätietoa sateenkaarisenioreista: https://seniorit.seta.fi/ 

Lisätietoa sukupuolen moninaisuudesta: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/sukupuoli/sukupuolen-moninaisuus/ 

Ota sanasto haltuun: https://sukupuolenosaamiskeskus.fi/sukupuoli/sukupuolen-moninaisuus/sukupuolen-moninaisuuden-sanasto/ 

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

3 ajatusta aiheesta “Hetero kunnes toisin todistetaan – sateenkaariseniorin kohtaaminen palveluissa”

  1. Hei, kiitos tämän tärkeän aiheen esille ottamisesta. Suomessa vallitsevat edelleen valitettavasti tietyt normit ja asenteet hyvin vahvana etenkin vanhempien ikäluokkien keskuudessa (ei tietenkään kaikilla). Mielestäni näitä asioita voi muuttaa eniten lisäämällä tietoa. Koen, että esimerkiksi nykynuoret ovat kasvaneet niin, että kaikesta on ollut tietoa saatavilla ja seksuaalivähemmistöistä on puhuttu paljon. Se on ehkä aiheuttanut sen, että seksuaalivähemmistöt herättävät monessa hyvin neutraaleja ajatuksia eikä niinkään ihmetystä.
    Ammattilaisille siis mahdollisimman paljon tietoa ja koulutusta aiheeseen liittyen, niin toivottavasti palveluissa oletukset muuttuisivat.

  2. Yleisenä kommenttina haluan sanoa, että on hienoa miten sidotte blogi-tekstit yhteen kertomalla hetkiä Maijan ja Kaarnan elämästä aina tekstin alussa. Todella sympaattinen lähestyminen ja ne luovat aina vahvan visuaalisen mielikuvan 🙂 Tämä oli myös tärkeä aihe, vanhusten seksuaalisuus tuntuu unohtuvan siinä, missä esimerkiksi vammasten seksuaalisuuskin, saati jos se on jotain heteronormatiivisuuden ulkopuolella.

  3. Pidän todella paljon, siitä miten blogitekstin alussa oli pieni tarina. En ole lukenut muita tekstejänne, mutta tarina ei silti tuntunut irralliselta, vaan auttoi luomaan selkeän mielikuvan. Seksuaalinen suuntautuminen on jo itsessään jokaisen ihmisen oma asia. Olettamuksien korjaaminen virastossa tai “plusskortin tietoja täyttäessä”, ei pitäisi olla normi. Tekstin aihe oli kaikkeudessaan mielenkiintoinen, josta olisin kuullut mielellään vielä lisääkin!

Kommentoi