Lastensuojelun joulu -kokemuksia ja tilastoja

Piparien tuoksua, hienosti koristeltuja kuusi, lauluja, hyvää ruokaa, paljon lahjoja… Ideaali joulusta ei valitettavasti toteudu kaikissa perheissä ja itseasiassa kontrasti voi olla jossain tapauksissa hyvinkin jyrkkä. Toisissa perheissä joulu on kaikkea muuta ja lastensuojelua saatetaan tarvita. Halusin selvittää miten joulu ja sitä edeltävä aika vaikuttaa lastensuojeluun, ja näkyykö siinä mitään omia piirteitä.

“Jonkun diakonian ja lahjoitusten kautta meillä oli jaettavana muutamia (todella pieni määrä) lahjakortteja ruokakauppaan juuri joulun alla ja ihmiset osasi niitä kyllä kysellä ja tuntui aika vaikealtakin päättää kenelle ne 1-2 lahjakorttia antoi omien 40-50 asiakkaan joukosta antoi.” -Lastensuojelun sosiaalityöntekijä

Haastattelin tätä kirjoitusta varten erästä pitkään lastensuojelussa työskennellyttä sosiaalityöntekijää ja tutkin myös tilastoja uusista sijoituksista kuukausittain. Pelkät sijoitukset eivät tietenkään anna koko kuvaa lastensuojelusta, vaan asiakkaaksi voi tulla myös muihin avohuollon palveluihin, mutta niitä ei ole erityisesti tilastoitu. Vuodessa on nähtävissä kaksi suurempaa pudotusta uusien sijoitusten alkamiseen: joulukuu ja heinäkuu. Nukkuuko lastensuojelu siis joulukuussa?

Ei nuku. Uusia ilmoituksia ei vain tule niin paljoa joulukuussa. Ehkä kyse on samasta ilmiöstä kuin turvakotien kanssa. Heillä ei myöskään ole mitään piikkiä joulun pyhien. Koitetaan joulu jotenkin sinnitellä vaikka esimerkiksi perheissä, joissa käytetään päihteitä, ongelmia varmasti tulee joulun pyhien aikaan. Sen sijaan jo olemassa olevien lastensuojelun asiakasperheiden rahallisen tuen pyynnöt lisääntyvät selvästi joulun alla ja sen jälkeen, koska jouluna rahan käyttö ei ole välttämättä pysynyt kurissa. Lastensuojelu, ainakin haastateltavan työntekijän kaupungissa, toimitti tietoja apua tarvitsevista perheistä esimerkiksi joulupuu keräykseen, jotta lapset saivat perheissä edes joitain lahjoja. Samoin jotkut yritykset lahjoittivat myös lahjakortteja yms. lastensuojeluun, joita sosiaalityöntekijät sitten jakoivat harkinnan mukaan eteenpäin. Haastateltava kertoi, että tämän tyyppisiä lahjoituksia hän olisi kaivannut lisää ja niistä olisi ollut suurempi kysyntä, kuin mitä voitiin antaa.

Laitoksiin sijoitetut lapset ja nuoret pyritään mahdollisuuksien mukaan päästää viettämään joulua perheensä kanssa. Perheen tilanteesta riippuu onko tämä mahdollista. Perheisiin tai ammatillisiin perhekoteihin sijoitetut useimmiten viettävät joulun uuden perheensä kanssa, mutta jonkin verran tulee sieltäkin pyyntöjä päästä viettämään joulua biologisten vanhempien tai isovanhempien luokse. Sijaishuolto pyrkii myös järjestämään mahdollisimman paljon edes valvottuja tapaamisia biologisten vanhempien kanssa joulun alla. Eräs mainitsemisen arvoinen ilmiö lastensuojelussa on vielä huoltajuusriidat jouluun liittyen. Etenkin, jos on vieraannuttamisen tyyppistä toimintaa toisella vanhemmalla, saattaa vieraannuttamisen kohde kokea isoa ikävää etenkin joulun aikaan.

Kaikesta päätellen joulu koetaan erittäin tärkeänä aikana myös lastensuojelussa sekä työntekijöillä että asiakkailla. Mahdolliset sen tuomat ongelmat realisoituvat vasta myöhemmin tammikuussa ja keväällä. Joulu halutaan pitää perhejuhlana vaikka vaikeuksia olisi paljonkin. Tämä on tietenkin hyvä asia, vaikkei aina onnistuisikaan.

Mukavaa joulua toivottaa Temppu ja koko muu Legot Lattialla -blogin porukka!

Lähteet:

Lastensuojelu 2020. Koko tilastoraportti. http://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021060734321

Ensi- ja Turvakotien Liitto. Väkivallan uhkaan saa apua myös jouluna. https://ensijaturvakotienliitto.fi/vakivallan-uhkaan-saa-apua-myos-jouluna/

Lastensuojelun sosiaalityöntekijän haastattelu 13.12.2021

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

1 ajatus aiheesta “Lastensuojelun joulu -kokemuksia ja tilastoja”

  1. Joulu ei todellakaan ole kaikissa perheissä piparijuhla. Valitettavasti lapset kärsivät päihdeongelma perheissä ja tuppaapa väkivaltakin nostamaan päätään, kun tarpeeksi kauan ollaan neljän seinän sisällä. Tämä on erittäin valitettavaa ja toivonkin, että perheiden tukea ei haudata joulun alle. On tärkeää nostaa tämä aihe esille, kiitos siitä!

Kommentoi