Lastensuojelun työvoimapula

Lastensuojelussa, kuten koko sotealalla on tällä hetkellä huutava pula työvoimasta. Eilen näin työpaikkailmoituksen, jossa luvattiin 2000 euron bonus, vakituisesta työsuhteesta ja mikäli koeaika täyttyy, eli 6kk. Tuntuu mielestäni melko kivalta bonukselta puolen vuoden duuneista. Itse olen lastensuojelun erityisyksikössä töissä, ja meilläkin tällä hetkellä 150euron kuukausittainen saatavuuslisä, joka on ensi kesään asti voimassa. Toki meillä yksityisellä puolella onkin jo alustavasti ollut huonompi palkkaluokka, kuin julkisella, mutta tämän kuun alusta sitäkin nostettiin, jotta palkka vastaa lähemmin julkista puolta. Tämä kertoo mielestäni sen, kuinka epätoivoista henkilöstön saaminen on tällä hetkellä. Se myös näkyy ihan arjessa siellä töissä, kun joku sairastuu, ja onkin tarvetta täyttää työvuoro keikkalaisella, niin se on välillä mahdotonta, ja sitten joutuu vakituiset tai vastaava ohjaaja tekemään ylitöitä.

Lastensuojelun Keskusliiton erityisasiantuntija Julia Kuokkanen kertoi Ylen aamussa (22.2.2021) miksi lastensuojelussa on kroonista työvoimapulaa ja syyn työntekijöiden suurelle vaihtuvuudelle. Lastensuojelun sosiaalityöntekijän tehtävästä puuttuu vetovoima, johon vaikuttavat Kuokkasen mukaan muun muassa huono palkkaus sekä monet hyvinvointiin ja työsuojeluun liittyvät kysymykset. Lastensuojelun sosiaalityöntekijät ovat asiantuntijoita, joista suurin osa on kutsumusammatissaan. Heitä motivoi haavoittuvassa tilanteessa olevien lasten ja perheiden auttaminen. Osa heistä uupuu ja vaihtaa alaa, koska työ on henkisesti erittäin raskasta ja vaatii paljon. Ja näin kutsumusammateissa käykin usein. (SOS-lapsikylä)

Lastensuojelun sosiaalityöntekijöillä on myös lähes aina liikaa asiakkaita, vaikka tämäkin on laissa säädetty, laki ei vaan ota huomioon sitä, että mitä tehdä, kun ei tekijöitä ole. Kiire lisää sosiaalityöntekijöiden vaihtuvuutta entisestään. Meillä laitoksessa oli eräs nuori, joka asui meillä n. 1,5 vuotta, ja tuona aikana hänellä oli peräti kahdeksan eri sosiaalityöntekijää, joista kaksi oli johtavia sosiaalityöntekijöitä, kun ei muita ollut saatavilla. Tällaista ei pitäisi päästä tapahtumaan ollenkaan, ja mikäli sosiaalityöntekijöistä on näin iso pula, pitäisi sijaishuoltoa kuunnella enemmän, vaikka itse ei ole ehtinyt perehtyä tapaukseen. Varsinkin lastensuojelu on niin tärkeä osa yhteiskunnan palveluja, joissa kaikki pitäisi toimia lapsen edun mukaisesti. Mikäli lastensuojelun kuntouttava ja korjaava tuki ei toimi työntekijäpulan takia, niin ongelmat vain kasvavat ja kuormittavat yhteiskuntaa, kun nämä lapset aikuistuvat. 🆘

Lähteet:

https://www.sos-lapsikyla.fi/blog/2021/02/22/lastensuojelua-vaivaa-krooninen-tyovoimapula/ viitattu 3.11.2022

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Lastensuojelun työvoimapula”

  1. Moikka Bea! 😊

    Ensinnäkin olet valinnut postaukseen todella tärkeän aiheen. Lastensuojelun työvoimapulasta on puhuttu vuosia, mutta mitään edistystä ei tunnu koskaan tapahtuvan. En tosin ole paljoakaan perehtynyt aiheeseen, mutta siltä se ainakin itsestäni on tuntunut.

    Oli mielenkiintoista kuulla lastensuojelussa työskentelevän omia kokemuksia työvoimapulasta, ja kuinka se konkreettisesti näkyy. Lastensuojelun asiakkaat varmasti hyötyisivät pysyvyydestä ja vakaammista luottamussuhteista, minkä takia on surullista kuulla, kuinka usein sosiaalityöntekijät vaihtuvat joidenkin kohdalla. Olen itsekin kuullut monesta samankaltaisesta tapauksesta, ja kyseessä tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus… Postauksesi sai minut pohtimaan lastensuojelun tulevaisuutta, ja todella toivon asioiden kääntyvän parempaan päin.

  2. Apua, 1,5 vuoden aikana yhteensä kahdeksan eri sosiaalityöntekijää :O Todella huolestuttava tilanne kyllä. 🙁 Surullista ja pelottavaa, sillä lastensuojelun asiakkaat ovat juuri niitä, ketkä kipeimmin tarvitsisivat jatkuvuutta, pysyvyyttä ja turvallisia aikuisia elämäänsä.
    Huomaan, että mua alkaa ketuttaa heti, jos luen sanan “kutsumusammatti” liitettynä sote-alaan julkisessa keskustelussa. Naisvaltaiset alat ovat edelleen palkkakuopassa eikä tasa-arvo toteudu. Katsotaan, koska asiaan tulee muutos (vai tuleeko koskaan). Jos työolot, palkkaus ja työn vaativuus eivät ole inhimillisiä, ihmiset todellakin uupuvat ja äänestävät jaloillaan ja vaihtavat alaa, kuten sanoitkin. Tämä taas tulee yhteiskunnalle kalliiksi.
    Mielenkiintoinen postaus tärkeästä ja ajankohtaisesta aiheesta. Kiitos!

Kommentoi