Harrastuksilla parempaa perhe-elämää?

Voiko harrastusten avulla elämä perheessä muuttua paremmaksi? Kyllä voi, väitän minä. Harrastus on jotain, mitä tehdään vapaa-ajalla ja mistä saadaan mielihyvää ja onnistumisen kokemuksia. Itse valittu, mieluisa harrastus tukee hyvinvointia ja auttaa jaksamaan. Kun yksilöt perheessä voivat hyvin, heijastuu se koko perheeseen. Lapset ja nuoret voivat oppia monia tärkeitä asioita harrastustensa kautta, kuten kaveritaitoja, yhteistyön merkitystä, vastuuntuntoa ja sitoutumista. Vanhemmat saavat omien harrastustensa avulla vastapainoa arjen uurastukselle, sekä hoivaa mielelle ja keholle. Eli harrastukset vain osaksi jokaisen viikkorutiinia ja elo perheessä muuttuu iloksi ja onneksi! Vaikuttaa yksinkertaiselta, mutta eihän se ihan näin tietenkään aina mene.

Kuva: Pixabay

THL:n vuonna 2021 julkaisemat tulokset Reserviläisten toimintakyky -tutkimuksesta kertovat, että lapsuuden liikuntaharrastuksella on merkittävä yhteys aikuisiän elämänlaatuun. Ja nimenomaan psyykkinen elämänlaatu oli sitä parempaa, mitä intensiivisempää harrastaminen oli lapsuudessa ollut. Monet muutkin tutkimukset korostavat niin ikään harrastusten merkitystä elämänlaatuun. Musiikkiharrastus tehostaa monipuolisesti aivojen toimintaa, kertoo Lääkärilehti verkkoartikkelissaan. Yle taasen julkaisi artikkelin WHO:n raportista, jonka mukaan luovat harrastukset, kuten tanssi ja kuvataide, voivat vähentää riskiä mielensairauksille. Tutkimukset todistavat laajasti harrastusten positiivista merkitystä, mutta miksi kaikki eivät sitten harrasta jotain?

Lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksia on toteutettu useita ja niistä käy ilmi, kuinka taloudelliset tekijät ovat usein syynä lasten ja nuorten harrastamattomuuteen. Myös perheiden haastavat elämäntilanteet vaikuttavat harrastusten puutteeseen. Toisinaan lapsilta puuttuu kodin tuki harrastuksen aloittamiseksi, tai lapset eivät tiedä, mitä haluaisivat harrastaa. Ja joskus harrastaminen ei vain kiinnosta, tai oman kodin lähettyvillä on rajalliset mahdollisuudet harrastaa. Lisää tietoa lasten ja nuorten vapaa-aikatutkimuksista löytyy Valtion nuorisoneuvoston nettisivuilta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pyrkii lisäämään lasten ja nuorten harrastustoimintaa vuonna 2021 käynnistetyn Harrastamisen Suomen malli -hankkeen avulla. Hankkeen tarkoituksena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia tarjoamalla ilmaisia harrastusmahdollisuuksia koulupäivien yhteyteen. Tavoitteena on saada toimintamallista pysyvä tapa kunnissa. Hanke pyrkii saamaan ensisijaisesti sellaisia lapsia ja nuoria harrastusten pariin, joilla ei harrastusta vielä ole. Lapsen mieluisan harrastuksen toivotaan vaikuttavan positiivisesti koko perheen elämänlaatuun.

Kuva: Pixabay

Oman kokemukseni mukaan harrastukset tuovat sisältöä elämään, antavat itsetuntobuusteja ja kehittävät mieltä ja kroppaa monin tavoin. Toki harrastuksiinkin liittyy vastoinkäymisiä, niin kuin elämään yleensäkin, mutta koen, että reilusti plussan puolella olemme kuitenkin. Kaksi teini-ikäistä lastani ovat harrastaneet joukkueurheilua pienestä pitäen. Vanhemman lapseni harrastuksesta on tullut käytännössä myös minun harrastukseni, sillä olen aktiivisena vanhempana joukkueen mukana treeneissä ja peleissä. Vuosien aikana molemmat lapseni ovat kohdanneet loukkaantumisia ja rasitusvammoja. Välillä treenimotivaatiota on pitänyt kaivamalla kaivaa. Joskus on ollut vahvoja ulkopuolisuuden kokemuksia, kun omaa paikkaa porukassa ei ole meinannut löytyä. Ja onpa joskus harrastamisen kasvaneet kustannukset mietityttäneet meitä vanhempia, että onko kaikki sen arvoista. Ja voin sanoa, että kyllä on ollut.

Kannustankin ihan kaikkia etsimään itselleen oman harrastuksen, joka piristää ja josta saa voimaa arkiseen ahertamiseen. Olkoon se harrastus sitten kirjojen lukeminen, lenkillä käyminen tai kansalaisopiston kielikurssi, pääasia, että se tuottaa iloa. Ja kun jokaisella perheenjäsenellä on oma piristysruiske arjessaan, ei se voi olla vaikuttamatta koko perheen hyvinvointiin. Kannattaa kokeilla!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

2 ajatusta aiheesta “Harrastuksilla parempaa perhe-elämää?”

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Alussa tekstiä lukiessani mietin, että olisipa kaikki noin yksinkertaista ja mukavaa, miltä sait sen alussa kuulostamaan. Onneksi kerroit myös harrastusten varjopuolista. Mukavakin harrastus voi olla koko perheelle suuri stressi. Taloudelliset kustannukset toitkin esiin, mutta myöskin ajan käyttö voi olla yksi syy, miksi kaikille lapsille ei harrastukset ole mahdollisia. Suurperheissä ja varsinkin yksinhuoltaja perheissä voi harrastuksen toteutumisen esteeksi muodostua myös ajallisesti harrastusten mahdottomuus. Eikä silloin siihen myöskään haluta/kannata laittaa rahaa, jos puolet harrastuksen käyntikerroista menisi hukkaan, kun niihin ei vain pääsisi. Lisäksi varsinkin nuorille harrastukset, varsinkin, jos niitä on useampia voivat olla todella kuormittavia. Omassa elämässäni seuraan päivittäin, miten 6-8 vuotiaat menevät vielä koulusta iltapäiväkerhoon ja sieltä treeneihin illaksi. Kaikki nämä yhdistettynä meillä on todella väsyneitä, aivan pieniä lapsia viikosta toiseen. Lisäksi viikonloput ovat pelkkää menoa erilaisten konserttien/pelien tms. kanssa, jolloin lapsilla on todella vähän palautumisaikaa ja aikaa levolle. Välillä tämän seuraaminen on pistänyt jopa miettimään, että annammeko lapsille kaikki kortit jo lapsena aikuisiän uupumiseen, kun levolle ei anneta arvoa arjessamme. Tietenkin harrastus voi olla myös levollinen ja rentoutumista tuova asia, mutta nämä asiat myös mietityttävät. Jokaisen tilanne on kuitenkin todella yksilöllinen, enkä kiellä harrastusten hyötyjä missään nimessä.

  2. Kiitos kommentistasi! Toit esille erittäin tärkeän näkökulman, mikä omasta kirjoituksestani uupui kokonaan. Harrastukset voivat tosiaan olla toisinaan todella kuormittaviakin. Tiedän itsekin useita tapauksia, joissa kalenterit ovat täyteen tuupattuja ja menoja suoritetaan suorittamisen pakosta, eikä palautumiselle jää aikaa. Mielestäni harrastaminen tekee hyvää siihen asti, kun se tuo positiivisia asioita harrastajan elämään. Kohtuus kaikessa, pätee tässäkin asiassa. Ja ehdottomasti mainitsemaasi levon merkitystä tulisi korostaa enemmän nyky-yhteiskunnassa. Hyvinvointi muodostuu monista eri tekijöistä ja tärkeintä olisikin löytää itselle sopiva koostumus erilaisista asioista.

    Sitä seikkaa haluan vielä täsmentää, että harrastuksen ei tarvitse olla jokin kodin ulkopuolella tapahtuva maksullinen ohjattu tilaisuus, jossa käydään säännöllisesti tiettynä ajankohtana. Se voi toki olla myös sellainen, mutta itse ajattelen harrastuksen voivan olla ihan mitä tahansa omalla vapaa-ajalla tapahtuvaa tekemistä, josta saa mielihyvää arkisempien puuhien vastapainoksi. Lukeminen, musiikin kuuntelu, lemmikin hoitaminen, mitä vain, mitä tekee mielellään. Jonkin tällaisen asian toivoisin olevan jokaisella elämässään.

Kommentoi