Voihan ruuhkavuodet!

Kun puhutaan ruuhkavuosista, mitä me ajattelemme silloin? Mahdollisesti aikaa, jossa lapset ovat hyvin pieniä, vanhemmat palaavat työelämään kokonaan ja päivät täyttyvät erilaisista asioista. Omista sekä perheen harrastuksista, päiväkoti- ja koulukyydityksestä, pitkistä työpäivistä ja perhearjen pyörittämisestä. Monelle ruuhkavuodet tarkoittavat elämässä vaihetta, jossa kärsitään kiireestä, on monenlaista menoa ja paljon päällekkäisyyksiä. Näinä vuosina monelle saattaa tulle tunne, että pitäisi ehtiä panostaa kaikkeen samaan aikaan, kotiin, parisuhteeseen, vapaa-aikaan ja perhe-elämään kaiken muun keskellä.
Kuvittelin itse, että oman lapsen päiväkoti aika olisi ollut sitä suurinta ruuhka-aikaa. Mutta nyt ekaluokkalaisen perheenäitinä koen juuri tällä sekunnilla eläväni ruuhkavuosia. Itselläni täyspäiväinen työ, sekä opinnot työn ohella. Toisen osapuolen vuorotyö, sekä lapsen harrastukset jääkiekon parissa. Joulukuussa havahduin kaiken työn, opiskelun, sairastelun, joulujuhlien, harrastusten, kuskailujen, kotiaskareiden ja jouluvalmistelujen keskellä, tuntui kuin, ettei tunnit riitä vuorokaudessa. Miksi me teemme asioista niin kiireistä ja vaikeaa. Kaikkeen ei tietysti voi vaikuttaa, mutta joskus on hyvä astua omien saappaiden ulkopuolelle ja tarkastella, onko tämä kaikki tarpeellista. Mitä voisin tehdä toisin helpottaakseen meidän arkeamme.
Sosiaalinen media luo meille lisäpaineita, kun toisten päivitykset siististä kodista, täydellisestä perheestä ja yhdessä tekemisestä aiheuttavat kateutta. Tärkeää on kuitenkin tiedostaa, että sen tietyn päivitykset ovat vain murto-osa, pieniä hetkiä heidän arjestansa.
Ruuhkavuosien ei tarvitse olla harmaita hiuksia, stressiä ja unettomia öitä. Joskus täytyy tehdä suunnitelmia ja valintoja helpottaakseen arjen pyörittämistä. Tämänkin jokainen kokee yksilöllisesti, jotkut tykkäävät arjen kiireestä ja paineensietokyky hallinnassa, kun taas on perheitä, jotka ahdistuvat tästä kaikesta, eikä tiedä mitä täytyisi tehdä, jotta arki helpottaisi. Ruuhkavuodet ovat sitä arkisinta aikaa elämässä, niistä tulee iloita ja varmasti löytyy paljon hyviäkin hetkiä, nauttikaa niistä. Niinhän sitä sanotaan, että ruuhkavuodetkin ovat vaihe, joka helpottaa ajan myötä.

Tässä muutaman vinkki, jonka itse olen kokenut auttavan meidän ruuhkavuosien arkea.

• Älä vertaile omaa, sinulle tärkeää arkea muiden arkeen. Meillä kaikilla on oma elämä elettävänä ja jokaisella on omat elämän vaiheet.
• Pidä perheen kanssa perhekalenteria. Suunnitelkaa teidän tekemisenne ja menot. Suunnitelma tulevasta viikosta helpottaa suuresti kuskailuja, opintoja ja tiedetään milloin mitäkin tapahtuu, kaverin synttärit jne.
• Vastuun jakaminen toisen vanhemman kanssa
• Huomennakin voi siivota
• Iloitse niistä pienimmistäkin ilonaiheista arjessa. Näet lapsen hymyn huulilla, teit parasta ruokaa ikinä, kun siihen lisättiin litratolkulla ketsuppia, sekä selvisit pyykkikorin ja pesukoneen välisestä taistelusta, kummalla enemmän pyykkiä. (Kaikki eivät toki koe pyykinpesua ilonaiheena)
• Oma hyvinvointi. Kun itse voi hyvin, muutkin voi paremmin. Huolehdi että saat tarpeeksi lepoa ja liiku mahdollisuuksien mukaan. Pieni happihyppely ulkona lisää omaa hyvinvointia ja ulkoilmasta saa energiaa. Itse koen saavani paljon energiaa luonnosta ja valosta
• Uskalla pyytää apua. Lähipiirin ja tukiverkoston tärkeys korostuu ruuhkavuosien aikana.

Ole itsellesi armollinen

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilta löytyy paljon hyvää tietoa perhearkeen liittyen. Sieltä löytyy tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä, vinkkejä vanhemmille eri aihepiireistä ja tukea vaikeisiin tilanteisiin. Vanhempainnetti – Mannerheimin Lastensuojeluliitto (mll.fi)

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi