Älä lässytä vaan syö sisu-jukurttisi

Mitäs tänä aamuna olisi tarjolla? Energiakriisiä, sotaa, hoitajakriisiä, talouskriisiä, ripaus ilmastokriisiä ja kuulemma koronaankin kuolee vielä viikoittain satoja ihmisiä. Selvä homma! Ihan vaan sellaista tässä olisin ajatellut, josko sitä kävisi varaamassa terveyskeskuksesta ajan koska ahdistus oman pään sisällä tuntuu kasvaneen, mutta jätän nyt kuitenkin väliin, varmaan muilla on asiat huonommin. Eihän tämä mitään kovin akuuttia ole kuitenkaan, johan tässä pystyy arkisistakin asioista selviämään eikä viitsisi hoitajiakaan kuormittaa enempää. Jos ei hommat helpota, niin viimeistään ensi kesänä sitten. Tai oikeastaan olisi ehkä parempi siirtää käyntiä vuoteen 2025, on niin kiva pyöreä lukukin. Joo, kyllähän kolme vuotta pikku ahdistuksissa menee ihan kädenkäänteessä, sisua vaan p*rkele ja hammasta yhteen. Tämä on hyvä, näin ne miehet sen tekee muutenkin. Jukurttia huiviin ja lisää kahvia.

Tämän kertaiset uutisaiheet veivät tällä kertaa ajatukseni kohti avunpyytämistä miehen näkökulmasta. Vaikka aihe onkin valitettavasti jo loppuun kulutettu sanonnalla ”suomalainen mies ei tunne, eikä apua tarvitse” ja herättää surullisen katkeria hymähdyksiä nykymaailmassa, olisi ihan kiva tarkastella mikä tässä hommassa nyt oikein mättää.


Mieli RY järjesti kyselyn 2021 keväällä, johon vastattiin anonyymisti reilut 2000 kertaa. Kyselyssä keskityttiin avunhakemiseen liittyviin haasteisiin ja siihen, miten kynnystä saisi madallettua riittävästi. Kyselyssä myös keskityttiin nostamaan esiin häiriöitä joihin he tarvitsisivat apua, sekä keinoihin, joita heillä on käytössään pahanolonsa purkamiseen. Vanhaa miesten tunteita vähättelevää sanontaa mukaillen, hieman vanhempi sukupolvi 30-59 vuotiaat miehet olivat kyselyssä silmäänpistävä enemmistö joilta tuli yli puolet vastauksista. Tämä ei varsinaisesti kovinkaan yllättänyt. Syy miksi sitä vanhemmat eli yli 60-vuotiaat edustivat kyselyssä viidesosaa eivät olleet vielä suuremmassa roolissa, voisi kuvitella johtuvan tietotekniikkaan liittyviin asioihin ja mahdollisesti myös siihen, että heille tunteista ja jaksamisesta puhuminen on vieläkin vieraampaa.

Mitä miehet oikein vastasivat? Kyselystä julkaistiin juttu Mieli RY:n sivuilla keväällä 2022, jossa pureuduttiin kyselyn tuloksiin.

Ensisijaisesti miehet kaipasivat apua pahaan oloon ja ahdistuneisuuteen, joka keräsikin vastanneilta lähes 70% valinnoista monivalintapohjaisesta kyselystä. Kun kyselyssä puhutaan avunhakemisesta, kolme neljästä miehistä sanoo, että on tunnistanut tarvitsevansa apua, muttei ole sitä syystä tai toisesta hakenut/pyytänyt. Kymmenes miehistä koki häpeää ongelmansa vuoksi, eikä tästä syystä voinut siis hakea apua. Stigma mielenterveyteen liittyviin ongelmiin, väärät uskomukset oireisiin liittyen, tietämättömyys saatavilla olevista palveluista, voimavarojen loppuun kuluttaminen ja miehisyyden muotista eroaminen olivat syitä, jotka nostettiin esiin esteiksi avun pyytämiselle.

Osa miehistä myös koki, että miehiä olisi tärkeä saada enemmän mielenterveysalalle parantaakseen sen lähestyvyyttä, vertaistukea toivottiin lisää, avun hakemisen normalisoimista kaivattiin, julkisuudenhenkilöiltä enemmän ulostuloja mielenterveyteen liittyen sekä haluaisi enemmän tukea kavereilta mielenterveyden puheeksiottoon/siitä puhumiseen. En itse ole asiaa miettinyt aikaisemmin oman mielenterveyteni kannalta, mutta onhan se tavallaan selvää, että perinteisesti urheilusankareiden ja julkisuudenhenkilöiden ihannointiin perustavassa maassa kaivattaisiin myös mielenterveyssankaria. Tavallaan näitä ”sankareita” on jo useita, mutta ehkä jo edesmenneet tai esillä olevat tarinat ovat liian rankkoja, jotta ne olisivat samaistuttavia ja pelaavatkin juuri tuon käsityksen pussiin, että ongelmani eivät ole tarpeeksi vakavia, kun enhän edes ole iltapäivälehtien lööppeihin päässyt. Tästä huolimatta hatunnosto tässä vaiheessa Marko Jantuselle, kiekkosankarille, joka nykyisemmin toimii juuri mielenterveysalan ammattilaisena.

Miesvaltaisuuden kaipuuta mielenterveysalalle ja palveluista saatuja aikaisempia negatiivisia kokemuksia mainitsevia vastauksia tukee Anne Ventelän Kelalle kirjoittama artikkeli ”Yhä useampi jää sairauslomalle ahdistuneisuuden vuoksi – miksi nuoret naiset ovat tilaston kärjessä?”. Jutussa viitataan Sanna Rikalan tutkimukseen, jossa kuvaillaan syitä nuorten miesten kokemuksiin lääkärin vastaanotolta:

”Rikalan tutkimuksessa useat nuoret miehet kuvasivat kokemustaan siitä, että eivät tulleet lääkärin vastaanotolla ymmärretyksi ja lähtivät sieltä kotiin entistä ahdistuneempina – ilman sairausloman hakemiseen tarvittavia lähetteitä tai lausuntoja.”

Vastaava kaava on juuri sitä pilaantunutta aamukahvimaitoa mitä miesten mielenterveys ei yhtään enempää kaipaa, sillä kokemus altistaa toivottomuudelle, ongelmien väheksymiselle, syrjäytymiselle, patoutumiselle sekä hällä väliä-asenteelle. Tästä päästäänkin sitten jälkiruokaan.

Mieli RY:n jutussa nostetaan myös esiin päihteidenkäyttö. Erikoista tässä kohtaa on, että kyselyyn vastanneista n. kymmenes olisi kaivannut apua päihteidenkäyttönsä kanssa, mutta jopa joka viides mainitsi paikkailevansa huonoa oloaan päihteillä. Vaikka en täysin ammattipätevyyttä omaava henkilö tällä kentällä olekaan, ei tämä yhdistelmä oikein uppoa itseeni ongelmitta ja huolihan siitä herää. Pahanolon turruttamista päihteillä on vähän sama kuin vuotavan hanan paikkaaminen teipillä. Toki se helpottaa pahimpaan hätään, mutta vahinko tulee kasvamaan ja lopulta onkin sitten vesivahinkoa ja putkiremonttia tiedossa.

Eipä siinä, jukurtti syöty ja kahvikin näyttäisi olevan loppu. Uutta pannua keittämään, pari santsikuppia jäljellä!


Lähteet

Mieli RY, ia., ”Harva mies hakee apua mielenterveyden haasteisiin, esteinä tiedonpuute, perinteinen mieskuva ja palvelujen naisvaltaisuus” 2022 https://mieli.fi/uutiset/harva-mies-hakee-apua-mielenterveyden-haasteisiin-esteina-tiedonpuute-perinteinen-mieskuva-ja-palvelujen-naisvaltaisuus/ Saatavilla 25.09.2022


Sosiaalivakuutus, ia., ”Yhä Useampi jää sairauslomalle ahdistuneisuuden vuoksi – miksi nuoret naiset ovat tilaston kärjessä”, Kela, 2022 https://sosiaalivakuutus.fi/yha-useampi-jaa-sairauslomalle-ahdistuneisuuden-vuoksi-miksi-nuoret-naiset-ovat-tilaston-karjessa/ Saatavilla 25.09.2022

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

6 ajatusta aiheesta “Älä lässytä vaan syö sisu-jukurttisi”

  1. Mielettömän hyvä kirjoitus aivan järjettömän tärkeästä aiheesta! <3
    Mä luulen, että jokainen mies voisi olla oman elämänsä mielenterveyssankari niin halutessaan, esimerkiks somessa tai ihan vaan normaalissa elämässä. Some ulottuu niin monelle ihmiselle nyt, että sen kautta on sekä tosi helppoa että haastavaa tulla esiin omien haasteidensa kanssa.

    1. Moikka, kesti hieman viestin perille tulo Järvenpäähän asti. Olet kyllä oikeassa tuosta oman elämänsä sankaruudesta, miesten tulisi voida rohkeammin ilmaisemaan omia mietteitään mielenterveydestään toisilleen ja muille, sekä rohkeasti puhua hankalista asioista. Somessa asioiden jakaminen tai esille tuominen voi tuoda arvaamatonta positiivista vaikutusta, sillä kuten kaikessa, jo osallistuminenkin on hirmu tärkeää.

  2. Mielenkiintoinen ja ajankohtainen aihe! Surullisen tuttu tunne varmasti monelle tuo, että ei sitä apua nyt viitsi hakea kun muut sitä kuitenkin tarvitsee enemmän ja tilanne alalla nyt muutenkin huono. Omaa kokemusta löytyy myös tuosta, että hakee apua ja lähtee vastaanotolta entistäkin huonompana vähättelevien kommenttejen myötä. Että kahvia naamariin ja katse eteenpäin, kyllä se siitä! Tykkäsin myös tavastasi kirjoittaa, kiva teksti kaiken kaikkiaan.

    1. Heippa ja kiitos! Se on kyllä erikoinen tapa, että näinkin tärkeissä asioissa ihminen laittaa aivan loppuun asti muut ihmiset edelle – kuten tuossa avun hakemisessa. Harmillista että olet itsekin joutunut saamaan osaksesi vähättelyä, toivottavasti tämä ei kuitenkaan saanut sinua lannistumaan ja koit tarpeidesi olevan tärkeämmät kuin yhden tönkön vastaanoton ala-arvoiset kommentit.

  3. Wow, mikä teksti! Kirjoitat hyvällä otteella tärkeästä aiheesta. Kerrot mielenkiintoisesta tutkimuksesta, josta on noussut esiin mielenkiintoisia tutkimustuloksia. Nostat kirjoituksessasi esille myös päihteidenkäytön, ja esimerkiksi huonon olon helpottamisen päihteidenkäytöllä. Vaikka itsekään en vielä valmis alan ammattilainen ole, ei tuo yhdistelmä kuulosta erityisen hyvältä minunkaan korviini. Vertauskuvasi teipillä korjatusta hanasta kiteyttää aika hyvin asian. Jatka samaan malliin!

    1. Moikka ja kiitos tästä! Päihteet sinänsä ovat tosi hankala juttu suomalaisessa yhteiskunnassa ja no, varmaan jossain muuallakin niiden liiallisella käytöllä on mitä mainioin tapa paukuttaa omia henkseleitään ja paikkailla huonoa oloa. Vähän ohimennen asiaa sivuten tuli yhdessä kappaleessa vastaan tälläinen: “ei se kipu kasvata vaikka luulet niin, jengi lukee liikaa jotai rock muistelmii”. Kieltämättä vähän kyyninen, eikä tietty kaikkiin päde, mutta juurikin mielenterveyden haavojen parantelu rokkitähden päihteidenkäytön elkein nostettu nokkelasti esiin.

Kommentoi