Vahvan puhe- ja esiintymistaidon voima

Muutama vuosi takaperin olin menossa pitämään työni puolesta ensimmäistä koulutuspäivää ja edellisenä iltana hieman jännitti. Olin itsevarma koulutuksen sisällöstä ja tiesin kyllä mistä puhun, mutta takaraivossa tykytti ajatus siitä, että miten saisin paikallaolijat oppimaan ja innostumaan aiheesta. Ajattelin silloin, että nyt tarvitsen jostain inspiraatiota esitykseeni.

Kysyin ystävältäni tietääkö hän ketään kiinnostavaa esiintyjää, jolta voisin napata itselleni oikeanlaista fiilistä. Ystäväni linkkasi minulle Youtubesta videon ja sanoi ”katsos tämä, ehkä haluaisit olla yhtä valovoimainen kuin hän?” Katsoin videon ja olin juurikin sitä mieltä että tuohon minä pyrin.

Katsoin videolla puhuvaa nuorta, inspiroivaa ja innostunutta naista ihailevasti. Sydäntäni lämmitti, sillä olin todella ilahtunut esityksen viihdyttävyydestä ja kaiken lisäksi tämä valovoimainen hahmo oli vielä luomassa uudenlaista kulttuuria tyttöjen ja lasten hyväksi teknologia-alalla. Video oli vaikuttava, sitä katsellessani ajattelin että minäkin haluaisin olla noin rohkea!

Videolla esiintynyt silmät tuikkien ja viiruina hymyillyt nuori nainen oli Linda Liukas. Linda oli esityksessään kertonut sympaattisella tavalla tarinoita omasta elämästään ja erikoisesta työurastaan. Hän kertoi henkilöistä jotka ovat tehneet häneen lähtemättömän vaikutuksen, sekä hänen kesken jääneestä korkeakoulututkinnosta ja siitä, miten oli lopulta päätynyt kirjoittamaan ensimmäisen lasten ohjelmointikirjansa, Hello Rubyn.

Mikä tekee puhujasta lumoavan?

Lindan esitys synnytti minussa monenlaisia tunteita. Jäin videon katsottuani miettimään, että mikä tuossa hänen tyylissään oli niin puhuttelevaa.

Googlaillessani tietoa minkälainen on vaikuttava puhuja, löysin useasta lähteestä samoja määritelmiä. Yleisön voittaa puolelleen olemalla inhimillinen, aito, taitava tarinan kertoja ja yleisön palvelija. Kiinnostava puhuja luo yhteyden kuuntelijoihin luottamuksen kautta. Kun puhuja osoittaa olevansa haavoittuvainen ja samankaltainen epätäydellinen olento kuin kuulijat, syntyy syvempi yhteys ja puheesta syntyy kokemus.

Esityksessään Linda oli täydellinen esimerkki näistä löytämistäni hyvän esiintyjän ominaisuuksista. Linda toi puheessaan ilmi omia inhimillisiä epävarmuuksiaan, näytti tunteitaan, maalasi mielikuvia ja tempaisi katsojan mukaan mahtavaan tarinaansa.Tottakai Lindan esitys oli hyvin suunniteltu, käsikirjoitettu ja harjoiteltu. Yleisön palveleminen tarkoittaakin juuri sitä, että puhuja tuottaa sellaisen esityksen, josta kuuntelijalle syntyy tunne, että minua varten on nähty vaivaa.

Taitava puhuja kertoo tarinansa niin hyvin, että se synnyttää uusia ajatuksia kuulijoissa ja halun ryhtyä toimiin. Lindan esityksen katsottuani odotin malttamattomana omaa vuoroani esiintyä, jotta pääsen harjoittelemaan puhujantaitojani yleisön edessä.

Onko sinulla joku lemppari puhuja, jolta olet saanut vaikutteita omaan esiintymiseesi?

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi