Yhteydenpidon muutos virtuaalisten kanavien tulon myötä

Kaikki ovat varmasti tehneet saman huomion: puhelin vie paljon meidän aikaamme. Lähes automaattisesti tartun puhelimeeni, kun on tylsää. Siellä minua houkuttelevat uutiset, sosiaalisen median kanavat ja kaiken maailman hömppä pömppä.

Puhelin on kuitenkin ensisijaisesti yhteydenpitoa varten. Aikanaan lähetimme ja vastaanotimme ainoastaan tekstiviestejä, mutta nykypäivänä meillä on käytössä monia erilaisia kanavia joilla viestitellä ystävien, perheenjäsenten, työkavereiden sekä myös tuiki tuntemattomien ihmisten kanssa. Näitä kanavia ovat muun muassa Watsapp, Instagram, Tinder, Snapchat ja Facebook.

Vaikka oma puhelin on meille tärkeä ja käytämme paljon aikaa sen parissa, olen huomannut pientä muutosta yhteydenpidossa. Koen viestinnän viestien välityksellä muuttuneen muutamassa vuodessa. Viesteihin unohdetaan vastata tai vastaamiseen menee todella paljon aikaa.

Olen huomannut tätä myös omassa käyttäytymisessä. Viestien lukemiseen ja kirjoittamiseen ei jaksa välillä keskittyä. Kiireisinä päivinä viestien lukemista siirtää illemmalle ja niihin vastaaminen myös silloin helposti unohtuu.

Onko kiire sitten syynä tähän muutokseen? Vai kenties ajatus siitä, ettei jatkuvasti halua olla tavoiteltavissa. Uskoisin, että kummatkin syyt vaikuttavat. En usko kenenkään haluavan olla jatkuvasti tavoiteltavissa, etenkään tässä kiireisessä nykymaailmassa. Oma aika on arvokasta. Olen lisäksi ystäviltäni kuullut, että runsas viestien määrä saattaa joskus jopa ahdistaa ja niihin vastaaminen koetaan raskaaksi.

Viestien näpyttely on oma juttunsa ja pitkiä keskusteluita ei välttämättä jaksa käydä niiden välillä. Puhumattakaan siitä, että viestejä tulee monista eri kanavista. Asioista on monesti helpompi puhua puhelimessa, mutta toisaalta toiselle ei välttämättä voi soittaa ihan mihin aikaan päivästä, kun taas viestin voi lähettää milloin vain.

Onko informaation tulva ja ärsykkeiden määrä niin suuri, että viestit monesta paikasta tuovat rasitetta, vaikka niiden tarkoitus on ensisijaisesti hyvä, kysellä toisten kuulumisia, kertoa miten itsellä menee, ylipäätään ylläpitää suhdetta muihin? Ehkä me kuitenkin ensisijaisesti arvostamme tapaamisia ja keskusteluja kasvotusten virtuaalisen yhteydenpidon sijasta ja haluamme panostaa niihin.

Keskustelin lisäksi aiheesta ystäväni kanssa ja hän huomautti, että esimerkiksi Instagramin käyttö voi toisaalta myös vähentää yhteydenpitoa muihin. Instagram-tarinoiden avulla pysymme kärryillä mitä kenenkin elämässä tapahtuu, eikä kuulumisia tarvitse erikseen kysellä. Mielenkiintoinen havainto!

Oletko itse huomannut muutosta yhteydenpidossa viimeisien vuosien aikana? Ovatko erilaiset kanavat muuttaneet yhteydenpitoa ystäviin ja perheenjäseniin? Entä onko viestintä muuttunut suuntaan tai toiseen nyt korona-tilanteen aikana?  

Kuvat: Pexels

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi