Millaisen viestin haluat välittää itsestäsi etäkokouksissa?

Katsoin taannoin Ylen Puoli seitsemän -ohjelman jaksoa, jossa Peter Nyman oli vieraana. Hän oli juuri julkaissut kirjan Viesti, vaikuta, vakuuta, jossa hän ottaa esille myös etäkokouksien viestinnälliset haasteet. Kun seuraa kokousta passiivisesti kotona näytön ääressä, ei välttämättä kiinnitä huomiota siihen, kun kasvojen ilme muuttuu rentoutuneen tympääntyneeksi. Nyman kutsui tätä, sekä naisilla että miehillä ilmenevää ilmettä ”resting bitch face” tai lyhennettä RBF.

Jäin miettimään tätä mielestäni hauskaa vertaiskuvaa. Oliko tämä ilme tulosta siitä, ettei olla enää fyysisesti läsnä samassa tilassa ja jotenkin kokee olevansa turvassa omassa kuplassaan kotona? Vai oliko näitä ilmeitä jo ennen etäkokouksia, mutta toisia osallistujia ei vain kehdannut tuijottaa, kun istuttiin fyysisesti saman pöydän äärellä? Näytöltä kun voi lähemmin tarkastella toisten ryppyjä, kaksoisleukaa ja turvonneita silmiä.

Mitä tämä rentoutunut naama sitten viestii? Voisi ajatella, että osallistuja on keskittynyt ja oikeasti seuraa keskustelua. Toisaalta tympääntynyt ilme voi kieliä myös siitä, että osallistuja pitää kokousta ajanhaaskauksena.

Rentoutunut naama voi myös viestiä, ettei ole halukas aktiivisesti osallistumaan kokouksessa käsiteltävään aiheeseen. Tällainen passiivinen seuranta luo hyvää palautusaikaa rasittuneelle ja ylikuormittuneelle mielelle, mutta ei välttämättä tuo ratkaisuja kokouksessa käsiteltävään asiaan.

Joidenkin tutkimusten mukaan yli 90 % ihmisten välisestä kommunikoinnista on sanatonta. Ilmeet ja eleet, kehon asento ja liikehdintä sekä puheen nopeus lähettävät viestejä ympäristöömme. Aina näihin ei voi vaikuttaa, koska mieliala ja päivän aikaisemmat tapahtumat vaikuttavat kieltämättä olemukseen. Jos on aloittanut aamun irrottamalla keitettyä puuroa lattialta, yrittänyt pelastaa läppärinsä kahvin valuttua näppäimistölle tai kuunnellut kiukuttelevaa teiniä, ei ehkä ole niin innokkaan oloinen kirjautuessaan etäkokoukseen.

Onko sillä sitten väliä, millaisen viestin itsestään välittää?

Mielestäni on, sillä voi käydä niin kuin minulle taannoin kävi, kun tekniikka petti ja yhteys jäätyi. Ohessa aito kuva tilanteesta. On paljon mukavampaa, että jättää naurettavan muistijäljen itsestään kuin että naama olisi ollut tyrmäävä RBF.

Kuva: Jessica Suominen. Ei mikään “resting bitch face”.

Peter Nymanin vierailu Puoli seitsemän –ohjelmassa on katsottavissa Yle Areenassa 10.3.2022 asti: Peter Nyman | Puoli seitsemän | TV | Areena | yle.fi

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi