Kansainvälistyminen Laureassa- Sisällön tuotantoa Laurean sosiaalisen median kanaviin

Kuvassa Barbados

Useimmat, jotka ovat suunnitelleet opintojen aloitusta, ovat myös miettineet vaihto-opiskelua jossain lämpimässä tai lempikohteessaan maailmalla. Ensimmäiset ajatukset mahdollisesti ovat, että prosessi on hyvin pitkä ja raskas, tai luodaan jo alussa itselleen paineet keskiarvon riittämättömyydestä, vaihtoon pääsyä ajatellen. Mitä jos kerrommekin sinulle, ettei se käytännössä ole niin haasteellista, kuin saatat luulla. Haastattelimme Laurean kansainvälisten asioiden suunnittelijaa (vaihtokoordinaattori, CL) Conrad Lyaaruua, joka kertoi Laurean vaihtoprosessista. Lisäksi haastattelimme kahta viimekeväistä vaihto-opiskelijaa, Oona Komulaista, joka oli Barbadosilla ja Janne Paukkosta, joka oli Meksikossa.

Vaihtokoordinaattorin terveiset

Kukas muu tietäisi paremmin vaihto-opiskeluun lähtemisestä, kuin Laurean vaihtokoordinaattorimme Conrad Lyaaruu. Lähdimme siis kyselemään neuvoja ensin ammattilaiselta, sillä varmasti jokaista vaihtoa suunnittelevaa kiinnostaa saada tietää miten koulun puolelta asiat hoituvat. Ensinnäkin mistä tulee lähteä liikenteeseen, kun alkaa suunnittelemaan vaihtoon lähtöä? Lyaaruu kertoi, että Link:ssä on hyvin kattava tietopaketti opiskelijoille, jossa kerrotaan mitä opiskelijalta vaaditaan ennen ja jälkeen vaihto-opiskelun. Joka lukukauden alussa koordinaattorit pitävät ns. KV-infopäivän Tikkurilan ja Leppävaaran kampuksilla ja lyhyemmän esittelyn Hyvinkään kampuksen intensiiviviikolla, jossa kerrotaan kattavasti vaihtoprosessista. Vaihtokoordinaattoreilla on kerran kuukaudessa eri kampuksilla ns. toimistotunteja, jolloin opiskelijat voivat tulla kysymään ilman ajanvarausta mieltä painavista asioista liittyen vaihto-opiskeluun. Alkuun siis opiskelijan tulee tehdä hieman taustatutkimusta mitä vaihtoehtoja löytyy ja mitä eri koulut vaativat. Ensimmäisen opintovuoden päätteeksi aloitetaan prosessi, jossa opiskelijalle kerrotaan, kuinka hakuprosessi lähtee toimimaan ja mitä vaaditaan opiskelijalta. Tapaamisaika tulisi varata vaihtokoordinaattorille, kun on tarkemmin tutkinut ja päättänyt lähtevänsä vaihtoon.

Seuraava vaihe on, kun valinta on tehty, opiskelijan puolelta alkaa prosessi, jossa koordinaattorit ohjaavat opiskelijaa, kertoo Lyaaruu. Koulun, jonne opiskelija on hakenut, tulee hyväksyä Laurean opiskelija. Laurean koordinaattorit hoitavat yhteydenpidon vaihtokoulun kanssa. Laurean puolelta tehdään paljon paperityötä, jotta opiskelijan on helppo lähteä vaihtoon, ettei tule yllätyksiä matkan varrella. Lyaaruu haluaa painottaa, että koordinaattorit haluavat varmistaa, että opiskelijalla on turvalliset olosuhteet ja tarpeeksi tietoa koulusta ja maasta, jonne opiskelija on hakeutumassa. Kun opiskelija on tullut valituksi, tulee hänen valmistautua lähtöön huolellisesti. Jokaisen opiskelijan tulee osallistua vaihto-opiskelukurssille. Yhdessä opettajatuutorin kanssa opiskelija valmistautuu ja perehtyy valitun maan kulttuuriin ja siihen, miten se eroaa meidän kulttuuriimme, ettei tule shokkina vieras kulttuuri ja tutustuminen on siksi tärkeää, että osaa toimia asiallisesti kohdemaan tapoja kunnioitten.

Prosessiin kuuluu haastatella vaihdossa olleita opiskelijoita, myös sellaisia, jotka ovat olleet samassa maassa jonne opiskelija on hakenut. Opiskelijan tulee itse hoitaa majoitus, lennot, rahoitus (Kela) ja vakuutukset. Opiskelijalle kerrotaan myös kaikki taloudelliset asiat jo ennen vaihtoon lähtöä, ettei vaihdossa tule ongelmia. Prosessin alkuun kuuluu tapaaminen terveydenhoitajan kanssa, jotta voidaan myös kartoittaa, onko hakukohde sopiva opiskelijalle, jos opiskelijalla on esimerkiksi jokin sairaus kuten diabetes. Tässä vaiheessa kartoitetaan, onko opiskelijan turvallista mennä maahan, jottei opiskelija päädy kohteeseen, jossa ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa sairauden hoidosta. Laurealta välitetään vaihtomaahan opiskelijan taustatiedot, jotta vaihtokohteessa osataan varautua opiskelijan sairauteen.

Lyaaruu mainitsi haastattelussa, että opiskelijan tulee olla läsnäoleva opiskelija Laureassa ja vaihtokohteen oppilaitoksessa, kun hän lähtee vaihtoon. Entä mitä tehdä, jos kohtaa vaihdossa ongelmatilanteen? Lyaaruu kertoi, että oppilaitokset kommunikoivat koko prosessin ajan keskenään. Ensisijaisesti opiskelijan tulee ottaa yhteyttä vaihtokohteen koulun koordinaattoriin. Mikäli kyseessä on ongelmatilanne vaihtokohteen koulun kanssa, tulee ottaa yhteyttä Laurean koordinaattoriin. Laurean vaihtokoordinaattorit ja opettajatuutori tukevat opiskelijaa koko prosessin ajan siitä lähtien kun opiskelija tekee päätöksen hakea ja siihen asti, kun opiskelija on palanut kotiin vaihdosta.

Opiskelijoiden ajatuksia ja kokemuksia vaihdosta

Lyaaruu totesi myös, että vaihto-opiskelumahdollisuuden voivat käyttää KAIKKI Laurean opiskelijat, jotka haaveilevat vaihtoon lähtemisestä. Tietysti useat korkeakoulut vaativat, että keskiarvo tulisi olla 3-4, mutta eivät kaikki. Vaatimuksistaan korkeakoulut kertovat jo hakuvaiheessa. Oli hienoa kuulla, ettei sinun tarvitse olla 5 oppilas päästäksesi vaihtoon. Kunhan olet suorittanut ensimmäisen opintovuoden opinnot tunnollisesti (60 op) ja sinulla on paloa opiskeluun, suosittelee Lyaaruu vaihtoon lähtemistä. Mikäli ei ole valmis lähtemään puoleksi vuodeksi vaihtoon on mahdollista mennä lyhyemmäksikin aikaan.  Laurealla on 1 kk kestäviä harjoitteluvaihtoja esimerkiksi Saksassa, Venäjällä, Puolassa ja Romaniassa. Täydentäviä opintoja on mahdollista myös ottaa ulkomailta.

Halusimme tähän kirjoitukseen tuoda myös opiskelijoiden kokemuksia mukaan. Haastattelimme kahta opiskelijaa eri Laurean kampuksilta, Oonaa ja Jannea.

Oonan kertomus omasta kokemuksestaan Barbadosilla

Oona kertoi mielettömästä vaihdosta ja paratiisimatkastaan Barbadosille, yliopistossa nimeltä The University of The West Indies (UWI). Oona kertoi, että oli aina unelmoinut vaihtoon lähdöstä ja työskentelystä ulkomailla. Vaihtokohde valikoitui sattumalta ja sai hänet heti kiinnostumaan eksoottisesta Karibiasta. Barbados oli hänen ensimmäinen hakukohteensa ja sinne hän myös pääsi. Oona kertoi, kuinka paljon vaihtoon lähteminen vaati paperitöitä ja selvittelyä, mutta myös, kuinka paljon hän sai apua Laurean vaihtokoordinaattorilta, Conrad Lyaruulta ja UWI:lta. Yliopistolta kohdemaassa, hän sai apua majoituksen löytämiselle kampusalueen ulkopuolelta. Varmaan moni on katsonut Pirates of the Caribbean ja tietää miten jokaisessa englantia puhuvassa maassa on omanlaisensa aksentti, joka saattaa hieman olla vaikea ymmärtää välillä. Näin myös Oona kuvaili kokemustaan. Englannin kieli oli hänelle sujuvaa, mutta välillä ymmärtäminen oli hankalaa, vaikka oli etukäteen jo asennoitunut tähän. Oona kertoo kuinka opiskelu UWI:ssa oli hyvin erilaista verrattuna Laureaan. Opinnoissa oli projekteja, mutta pääpaino oli esseissä, keskusteluissa ja kirjallisuudessa. Hän koki, että se myös haastoi opiskelijana uuteen ja hän tulee varmasti hyödyntämään uutta opiskelutaitoa loppuopinnoissaan Laureassa. Oona hehkutti, että hän palasi vaihdosta kotiin monta kokemusta rikkaampana opiskelijana ja uskoo voivansa hyödyntää näitä kokemuksia tulevaisuuden töissä, opiskeluissa ja henkilökohtaisessa elämässään. Uusien ystävien saaminen oli hänelle myös tärkeä osa vaihtokokemusta ja oman näkemys maailman katsomukseen on muuttunut todella paljon ja näkee asiat eri lailla kuin ennen.

Lopuksi Oona kiteyttää: ” Vaihtoon lähteminen on ollut yksi elämäni parhaista päätöksistä ja voin lämpimästi suositella sitä kaikille, jotka sitä harkitsevat. Barbados vaihtokohteena ei välttämättä sovi ihan kaikenlaisille opiskelijoille, mutta jos rohkeutta ja seikkailuhenkisyyttä löytyy, sekä intoa kokea todella erilainen lukukausi palmupuiden helmassa, Barbadosille lähtemistä et tule katumaan. UWI on haastava yliopisto, mutta työnteko oli sen arvoista. Yliopistolla ja Barbadosilla kaikki olivat aina valmiita auttamaan ja meistä pidettiin vaihto-opiskelijoina hyvää huolta”. 

Jannen kertomus omasta kokemuksestaan Meksikossa

Janne Paukkonen, Hyvinkään kampukselta, oli vaihdossa Meksikossa, Queretaro nimisessä kaupungissa, Technology de Monterrey nimisessä koulussa. Janne kertoi, kuinka hänellä oli ensin ajatus lähteä Itävaltaan, mutta koordinaattori oli saanut ylipuhuttua hänet miettimään kohdetta, joka voisi painautua hänen muistiinsa ikimuistoisena kokemuksena. Lämmin sää ja ruoka olivat yksi syy, joka sai hänet vaihtamaan Meksikon vaihtokohteekseen. Kuten Oona niin myös Janne pääsi ensimmäiseen hakukohteeseensa. Janne hehkutti kuinka hyviä ovat Laurean vaihtokoordinaattorit ja kuinka hyvää työtä he tekevät opiskelijoiden eteen ja uskoo, että tämän takia jokainen opiskelija pääsee ensimmäiseen haluamaansa vaihtokohteeseen. Hakuprosessi saattaa vaikuttaa työläältä, mutta Janne muistutti, ettei se todellakaan ole sitä. Vaihto-opiskelupaikan varmistuttua Janne oli keskustellut henkilön kanssa, joka oli ollut samassa kaupungissa vaihdossa ja saanut häneltä paljon apua, kuten yhteystietoja asunnon vuokrausta varten. Janne hehkutti, että oli tajunnut, kuinka hyvin Suomessa meillä asiat oikeasti ovat. Vaihto-opiskelu on melkein ilmaista tai meille maksetaan siitä, että lähdemme vaihtoon, ja kun hän oli keskustellut meksikolaisten kanssa, heille olisi se maksanut 20 000€. Meille maksetaan apurahaa, opintotukea, korotettua opintolainaa ja asumistukea, joita Janne mainitsi hakeneensa matkaa varten. Opiskelu Meksikossa oli Jannen mielestä todella helppoa. Hänellä oli kuusi kurssia, joissa oppitunteja oli 1-2 tuntia päivässä. Projektitöitä oli paljon, mutta Janne ei kokenut niitä yhtä laajoiksi kuin Hyvinkään P2P-opinnot ovat. Vapaa-aikaa jäi myös paljon, jolloin pääsi tutustumaan uuteen kulttuuriin ja maahan. Oli hienoa kuulla, kuinka myös Jannen maailmankatsomus muuttui vaihto-opintojen aikana, joka oli hänen mielestään parasta koko vaihto-opiskelussa. Ystäviä Janne sai Saksasta, Ranskasta ja tietysti Meksikosta. Matkustaminen oli hyvin halpaa ja juuri siksi sitä hän oli pystynyt tekemään paljon opiskelujenkin lomassa. Ruoka oli uskomattoman hyvää, kuten Janne oli kuvitellutkin ja Väli-Amerikkalainen sää oli kruunannut koko reissun.

Kuva lainattu Janne Paukkoselta

Lopuksi Jannen suosituspuhe: ” Suosittelen ehdottomasti kaikille vaihto-opiskelua. Ainutlaatuista aikaa, jonka tulet muistamaan loppuikäsi. Jokainen, jonka tiedän, että on ollut vaihdossa, sanoo sen olevan yksi parhaimpia ajanjaksoja elämässään ja se pitää paikkansa. Pääset käytännössä asumaan ilmaiseksi ulkomailla, se on mahdollisuus, joka on käytännössä mahdollista vain suomalaisessa koulutusjärjestelmässä. Ja jos mietit, että ehkä kielitaitosi ei riitä yms., siinä tapauksessa todellakin kannattaa mennä vaihtoon, koska sitä kieltä oppii parhaiten käyttämällä sitä ja vaihdossa sinulla ei ole muuta mahdollisuutta”.

Kuten Oona ja Janne kertoivat, vaihtokokemus on antanut heille paljon ja he oppivat uusia asioita, sekä näkemään asioita eri näkökulmista. Tämä kokemus on rikastuttanut paljon heidän maailman katsomustaan. Ole avoin uusille asioille ja kokemuksille ja hae vaihtoon. Repäise ja lähde maahan, joka saattaa olla tunteman sinulle. Varmasti palaat kotiin vaihdon jälkeen monia kokemuksia rikkaampana.

Kevääksi 2021 on, näillä näkymin, jälleen mahdollista lähteä vaihtoon.

Seuraava haku päättyy 15.9. Vielä on siis aikaa!!

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi