Merkitystä elämään työurasta- Alumnien uratarinat 20.10.2020

Tapahtuman mainos somessa

Järjestimme lokakuun lopussa osana Laurean korkeakoulumarkkinointiin keskittyvää projektiamme Alumnien uratarinat- aamukahvitapahtuman. Tilaisuudessa opiskelijat pääsevät kuulemaan siitä, minne jo valmistuneet opiskelijat ovat työllistyneet ja millaisia muistoja heillä on opiskeluajoista. Tavallisesti tilaisuus on järjestetty Hyvinkään kampuksen Rauhala- salissa, mutta vallitsevan poikkeustilanteen vuoksi uratarinoita kerrottiin täysin etänä Zoomissa. Vaikka Rauhala-sali oli tyhjillään kuuntelijoista, Zoomissa oli lähes 90 ihmistä kuuntelemassa uratarinoita.

Omista uratarinoistaan olivat tällä kertaa kertomassa liiketalouden tradenomi Teijo Javanainen sekä oikeudellisen osaamisen tradenomi Mari Mäki. Teijo toimii tällä hetkellä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin projektipäällikkönä ja TKI-asiantuntijana, kun taas Mari työskentelee oikeusministeriössä erityisasiantuntijana ja assistenttipalveluiden toiminnan päällikkönä.

Rauhala-sali tapahtuman aikaan

Ravintolakokista yrittäjäksi

Teijo on alkuperäiseltä koulutukseltaan ravintolakokki, ja valmistunut vuonna 2009 Omniasta. Jossain vaiheessa liiketalous alkoi kiinnostaa Teijoa, ja hän pääsikin opiskelemaan vuonna 2013 Laureaan Hyvinkään kampukselle. Teijo muutti Espoosta Hyvinkäälle asuntolaan, jossa asui paljon vaihto-opiskelijoita. Tämä innosti Teijoa alusta asti toimimaan kansainvälisten asioiden parissa ja kehittämään englannin kielitaitoaan paremmaksi. Lisäksi Teijo oli muuten aktiivisesti mukana monenlaisessa opiskelijatoiminnassa, esimerkiksi kuulumalla Laurea Entrepreneurship societyyn, joka keskityy yrittäjyyden ja start up- toiminnan tutuksi tekemiseen opiskelijoille. Hyvinkäällä suoritettavat projektiopinnot Teijo mainitsi hyväksi tavaksi oppia oikeaa työelämässä tarvittavaa projektityöskentelyä.

Kannattaa sanoa useammin kyllä, kuin ei, ja uusiin asioihin kannattaa lähteä mukaan, vaikka pelottaisi.

Teijo Javanainen

Suuressa osassa Teijon esitystä olivat myös riskinotto ja yrittäjyys. Hänen näkemyksensä on, että oman yrityksen perustaminen voi olla tulevaisuuden kannalta kannattavampi turvatumman toimeentulon kannalta. Teijo onkin perustanut oman ruoka-alan yrityksen Fodu Foods, joka aloittelee toimintaansa parhaillaan. Yrittäjyyden sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun työtehtävien lisäksi Teijo opiskelee parhaillaan Haaga-Heliassa YAMK-opintoja.

Onnellisuutta etsimässä

Mari korosti esityksessään sitä, että hän haluaa ennen kaikkea olla onnellinen ja tehdä itselleen mielekästä työtä. Mari on aiemmin hakenut oikeustieteelliseen, mutta todennut lopulta, että kirjojen ulkoa opettelu ei ole hänen juttunsa. Hän päätti hakea oikeustradenomiksi Hyvinkäälle, jossa pystyy yhdistämään sekä lakiopintoja, että käytännöllistä puolta. Aiemmalta koulutukseltaan Mari on kosmetologi, lentoemäntä sekä taloushallinnon merkonomi ja aiemmin hän on työskennellyt muun muassa Stockmannilla useissa tehtävissä. Tällä hetkellä Mari kirjoittaa graduaan Tampereen yliopiston hallintotieteiden maisteriohjelmassa oikeusministeriön työtehtäviensä ohella.

Mari kuvailee oikeustradeomin tutkintoaan käänteentekeväksi, koska on saanut sen avulla vision ja tavoitteen sekä uusia työmahdollisuuksia. Marin visio ja tavoite onkin onnellisuus ja onnelliseksi tuleminen. Tämä tavoitteen toteuttaminen vaatii kuitenkin Marin mukaan kovaa työtä ja suunnitelmallisuutta, sekä joskus epätyydyttävän työ tekemistä.

Siltoja ei kannata polttaa, mutta myöskään epäasiallista käytöstä ei pidä sietää työpaikalla.

Mari Mäki

Uratarinat opiskelijan näkökulmasta

Tilaisuutta seuranneen ja järjestäneen mielestä oli mielenkiintoista huomata, että molemmat alumnit keskittyivät kertomaan uratarinoistaan hyvin eri näkökulmista. Teijo keskittyi esityksessään puhumaan kansainvälisyydestä, opiskelijatoiminnasta ja yrittäjyydestä, kun taas Mari otti puheenvuorossaan näkökulmaksi onnellisuuden tavoittelun. Molempia esityksiä yhdisti kuitenkin esimerkiksi suhteiden korostaminen ja uusiin kokemuksiin tarttuminen. Nämä kaikki näkökulmat ovat hyvin relevantteja opiskelijoiden urasuunnittelun kannalta. Yrittäjyys ja kansainvälisyys tuovat lukuisia uusia työmahdollisuuksia, mutta työnteon lisäksi pitää muistaa kysyä itseltään, että onko tämä se asia mitä haluan oikeasti tehdä.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi