Toimitusjohtaja Minna Liuksiala: ”RASI Ry:n toimitusjohtajana saan olla näköalapaikalla”

Tässä haastattelussa toimitusjohtaja Minna Liuksiala kertoo työstään RASI Ry:ssä ja pitkästä urastaan rautakaupanalalla. RASI Ry on yhden toimialan yhdistys, jonka tehtävänä on parantaa sisustus- ja rautakaupan toimialan toimintaedellytyksiä ja tehdä edunvalvontaa. Käytännössä se tarkoittaa, että yhdessä viranomaisten ja poliittisten päättäjien kanssa valmistaudutaan tulevaan lainsäädäntöön toimialan osalta. RASI Ry on ollut toiminnassa alkaen 1908, ja on yksi Suomen vanhimpia yhdistyksiä.

Minna Liuksiala opiskeli lukion jälkeen tradenomiksi, kun oli aika katsoa tulevaisuuteen ja siitä lähti sysäys sisustus- ja rautakaupanalalle. ”Tradenomitutkinto antoi sellaisen tietopaketin ja pätevyyden, joka mahdollisti työskentelyn monella toimialalla” Minna kiteyttää.

Ura tradenomitutkinnon jälkeen

Tradenomitutkinnon jälkeen Minna aloitti työskentelyn sisustus- ja rautakaupanalalla. Ensimmäinen alan työpaikka löytyi Rautakeskolta, jossa 15 vuoden aikana Minna toimi seitsemässä eri tehtävässä. Toimiala tuli tutuksi ja jokainen tehtävänvaihdos vei uraa eteenpäin. Lisäksi Minna opiskeli työn ohessa tietojohtamisen maisteritutkinnon ja suoritti työnantajan mahdollistaman MBA-tutkinnon. ”Työelämä vaatii jatkuvaa opiskelua, mutta tradenomin tutkinto oli erittäin hyvä ponnistuslauta siihen” Minna korostaa. Sisustus- ja rautakaupanala toi myös kansainvälisiä tehtäviä Minnan toimiessa tuotepäällikkönä. Hän sai vastuulleen kansainvälisiä hankintoja, ja työmatkat suuntautuivat vahvasti Eurooppaan ja Kaukoitään. ”Työ oli todella opettavaista ja sujahtaminen kansainväliseen kulttuuriin, nimenomaan kaupanteko perspektiivistä, on todella antoisaa!” Minna kertoo.

Miksi suosittelisit sisustus- ja rautakaupanalaa tradenomeille?

”En ole päivääkään katunut toimiala valintaani. Toivoisin, että kaikki opiskelijat näkisivät ne potentiaaliset urapolut mitä tämä toimiala mahdollistaa. Sisustus- ja rautakaupantoimiala on erittäin monipuolinen ja tarjoaa todella erilaisia urapolkuja kiinnostuneille. Esimerkiksi myyntijohtajan tai myyntipäällikön rooleissa.” Minna muistuttaa. Perusta alalle voidaan hankkia jo kesätöissä esimerkiksi rautakaupassa. ”On äärimmäisen tärkeää ymmärtää kaupan arkea, jotta ymmärretään päätöksiä, joita tehdään koko ketjutasolla. Esimerkiksi mietittäessä miten kehitetään ostoprosessia tukemaan asiakkaan palvelua.” Minna muistuttaa. Toimiala antaa myös kansainvälisiä uramahdollisuuksia, sillä hankintatyö on usein kansainvälistä, ja alalla on paljon kansainvälisiä toimijoita.

”Kannattaa rohkeasti ottaa tehtäviä vastaan mitä tarjotaan, turha arkuus pois!” Minna korostaa. Kaikki aloittavat uransa koulunpenkiltä, eikä kukaan ole suoraan valmis, mutta rohkeutta tarttua mahdollisuuksiin pitää olla. ”Lisäksi täytyy olla valmis tekemään töitä, silloin kun haluaa päästä eteenpäin siihen työhön pitää panostaa. Ja siitä syntyvä sisäinen into kantaa usein pitkälle!” Minna painottaa.

Laurean liiketalouden opiskelijatiimi kehittämässä RASI ry:n työnantajamielikuvaa

Laurean liiketalouden opiskelijoiden tavoitteena tässä projektissa on vahvistaa työnantajamielikuvaa rauta- ja sisustuskaupan alalla ammattikorkeakouluopiskelijoiden keskuudessa. Yhdessä toimeksiantajamme Minna Liuksialan kanssa ideoimme tutkimuskyselyn tradenomi- ja insinööriopiskelijoille. Tutkimuskyselyn tarkoituksena on kartoittaa tämän hetkistä mielikuvaa ja lähteä sen pohjalta vahvistamaan sitä.  Lisäksi projektitiimi haastattelee RASI Ry:n jäsenyrityksiä, ja julkaisee alan mahdollisuuksia esiintuovia uratarinoita. Projekti on jo nyt uudistanut projektitiimin mielikuvaa sisustus- ja rautakaupanalasta ja varmasti vahvistaa sekä tuo uutta näkökulmaa myös muille alasta kiinnostuneille.

Kommentoi