Projektityöskentelyn aloitus eli sukellus altaan syvään päähän – LY kukkakauppa

Uudet ja innokkaat opiskelijat aloittivat tammikuussa ensimmäisen projektityöskentelynsä lyhyen ja tiiviin verkossa järjestetyn intensiiviviikon tietojen turvin. Meille oli intensiiviviikon aikana kerrottu kaikki tarvittava. Kyllä, Teams, Zoom, Canvas, Prebriiffi, Powerpoint, Excel, Briiffi ja Hopsi, kaikki nuo ja pari mainitsematta jäänyttä järjestyivät tuoreen opiskelijan mieleen kuin ensi lumi märkään maahan.

Esittäytyminen muille aina oma, persoonallinen tapahtumansa. Nyt vallitsevassa tilanteessa esittäytymiset hoidetaan verkon välityksellä ja kuva toisesta opiskelijasta jää aina vajaaksi. Uusien opiskelijoiden esittäytyminen kesti aikansa ja sen jälkeen päästiinkin prebriiffin toiseen, varsinaiseen aiheeseen eli tiimisopimukseen.

Tiimisopimuksessa jokainen asettaa itselleen oppimistavoitteet sekä kurssista tavoittelemansa arvosanan. Uuden opiskelijan oppimistavoitteet ovat haastavia, sillä kaikki asiat, oppimistavoitteiden asettaminen mukaan lukien ovat uusia.

Näillä eväillä vasta muodostettu projektitiimi on valmis seuraavaan, varsinaiseen briiffiin, johon osallistuu myös projektin toimeksiantaja.

Uuden opiskelijan Eka kerta

Ensimmäinen kevät on tuoreelle opiskelijalle mieleenpainuva, hieman kaoottinenkin kokemus. Projektin tai jopa kahden projektin lähes samanaikainen aloitus ja niiden toimintamallin omaksuminen vie jokaiselta aikansa. Kun projektin tavoitteet alkavat selkiytyä, muutama tapaaminen olla takanapäin on aika tutustua tietoperustojen kirjoittamiseen.

Tietoperustan kirjoittamisen ensimmäinen haaste tulee eteen, kun googletellessa yrittää olla lähdekriittinen ja miettiä, mikä on luotettava lähde. Poikkeusaikoina kirjastoissa käyminen on ollut vaikeaa, onneksi oppilaitosten kirjastot ovat palvelleet normaalisti. Silti annetusta aiheesta painettujen kirjojen etsintä saattaa olla vaikeaa. Seuraavaksi tulee miettineeksi ovatko blogit luotettavia lähteitä. Blogin luotettavuutta lisää verkkosivusto, josta kirjoitus löytyy. Jos aiheena on vaikkapa palvelumuotoilu ja blogikirjoitus löytyy palvelumuotoilutoimiston verkkosivuilta voidaan melko lähdettä pitää luotettavana. Entäpä jos samaan kirjoitukseen törmäisin ensimmäiseksi jossain netin avoimilla keskustelupalstoilla. Olisiko tekstin sisältöä pidettävä edelleen luotettavana?

Tietoperustan valmistuttua on hyvä tallentaa varmuuden vuoksi vielä kerran, että varmasti tallentuivat. Tämän jälkeen kannattaa venytellä ja tuijottaa hetki kaukaisuuteen. Ellei satu olemaan pahimman luokan herkkusuu, on hyvä juoda ja syödä vähän välipalaa. Tämän jälkeen, mikäli vuorokausi ei ole ehtinyt päättyä kannattaa lähteä hieman ulkoilemaan ja nauttimaan pitkästä valoisasta illasta, joka on tullut kevään mukana kuin varkain.

Tietoperustan kirjoittamisen, toisten tietoperustojen lukemisen ja kommentoinnin jälkeen voi valmistautua ensimmäiseen osaamisen näyttöön. Esiintymisestä pitäville tuo onkin helppo rasti, mutta esiintymiskammoisille aiheuttaa sydämen tykytyksiä, jännittyneisyyttä ja saattaapa sekaan mahtua huonosti nukuttuja öitäkin. Esityksen jälkeen toisten kannustavat kommentit kehittävät omaa esiintymistä samalla kertaa toisten esityksistä voi poimia hyviä ideoita, joita haluaa jatkossa omissa esityksissään käyttää.

Yhtäkkiä sitä huomaakin, että kevät on edennyt pitkälle ja samalla projekteissa on päästy pitkälle. Tuleekin kiire, sillä vappu on jo melkein ovella ja projektit on vielä paketoitava esityskuntoon. Tuore opiskelija oppii arvostamaan vappua ihan uudesta näkökulmasta.

Suurin osa Showcasen blogeista on toteutettu osana Laurean opintojaksoja. Koko koulutustarjontaamme voi tutustua nettisivuillamme. Tarjoamme kymmenien tutkintoon johtavien koulutuksien lisäksi myös paljon täydennys- ja erikoistumiskoulutuksia sekä yksittäisiä opintojaksoja avoimen AMK:n kautta!

Kommentoi