Rantalaisen palvelupäällikkö ja taloushallinnon kokenut ammattilainen – Uratarina

Rohkeus yrittää epäonnistumisista huolimatta ja arvostus ympärillä työskenteleviä ihmisiä kohtaan ovat taitoja, joiden avulla Ilona Kajander on onnistunut luomaan pitkää ammattilaisen uraa taloushallinnon parissa. Ilona osallistui Laurea-ammattikorkeakoulun opiskelijaprojektiin toimeksiantaja Rantalaisen kautta syksyllä 2022, jonka johdosta hän päätti myös jakaa omaa uratarinaansa muille tuleville taloushallinnon ammattilaisille.  

”Olen Ilona Kajander ja toimin tällä hetkellä Helsingissä palvelupäällikkönä Rantalainen Oy:ssä. Opiskelen töiden ohella liikunta- ja urheilulääketiedettä Itä-Suomen yliopistossa.” 

Ilona on kahden teinipojan äiti Helsingistä. Poikien lisäksi perheeseen kuuluu iloisia karvaisia vahvistuksia, koira sekä kissa, jotka antavat paljon energiaa päiviin. Arkea vauhdittavat myös liikuntaharrastukset, jotka ovat vaikuttaneet liikunta- ja urheilulääketieteen opiskeluun. Opinnot ovat edistyneet vauhdikkaan arjen rinnalla leppoisampaa vauhtia. Työn ja muiden harrastuksien lisäksi Ilona ohjaa uintia harrastuneisuuden sekä personal trainerin ja ravintovalmentajan tutkintojen johdosta. Tutkinto on tuonut monia oppeja omaan elämään ja mahdollistanut lisäansioita muun päivätyön ohella.  

” Personal trainerin ja ravintovalmentajan tutkintojen ajatus oli saada oppia omaa elämää varten ja mahdollisia lisäansioita, sekä päästä auttamaan muita esimerkiksi elämäntapamuutoksissa.” 

Ilona valmistui itsekin Laurean ammattikorkeakoulusta tradenomiksi vuonna 2005, suuntautumisena taloushallinto. Opinnot kestivät yhteensä 3,5 vuotta.  

” Opiskelujeni ensimmäisenä vuotena sanoin, että ainakaan kirjanpitäjää musta ei tule. No mistäs sitten löysin itseni suuntautumisopinnoissa ja valmistumisen jälkeen. Pidin AMK-opiskelusta todella paljon ja panostin siihen. Se vei mukanaan. Aiheet kiinnostivat ja tunsin osaavani ja olevani ns. omalla alalla. Opiskelu oli erilaista kuin lukiossa, tehtiin paljon ryhmätöitä sekä etsittiin tietoa. Opiskelu oli monipuolista ja mikä parasta, sain hyviä ystäviä, joiden kanssa ollaan vieläkin yhteydessä.” 

Taloushallinnonharjoittelun Ilona suoritti pienessä yksityisessä firmassa Kalasatamassa, jossa pääsi tekemään kirjanpitoa, sekä talouteen ja toimiston pyörittämiseen liittyviä tehtäviä. Hänen ensimmäinen työpaikkansa oli mukavassa perheyrityksessä tilitoimistossa, jossa pääsi kiinni käytännön kirjanpidon maailmaan.  

”Koitin laskelmoida, että mitä tahansa haluaisin tehdä isona, niin talouden osaamisesta on todennäköisesti hyötyä. Uskon näin edelleen ja jos vaikka haluaisin toimia hyvinvointialalla yrittäjänä tulevaisuudessa, on taloushallinnon opinnoista hyötyä.” 

Laureasta Ilona kokee saaneensa todella hyvän pohjan työelämään, ja Laurean opinnot opettivat yritysmaailmaan ja liiketoimintaan liittyviä asioita. Ennen tätä hänellä ei ollut juurikaan tietoa yrityksen pyörittämiseen liittyvistä toiminnoista. Kaikkia näitä osa-alueita markkinoinnista sisäiseen laskentaan on päässyt hyödyntämään työelämässä, oikeusoppeja unohtamatta. 

Tämänhetkiset uramahdollisuudet ovat myös hyvät taloushallinnon alalla 

” Tällä hetkellä on pulaa hyvistä taloushallinnon osaajista, eli kyllä uramahdollisuudet ovat hyvät. Taloushallinnon ammattilaisena voi edetä hyvinkin pitkälle, tietenkin riippuen mihin haluaa panostaa ja mikä itseä kiinnostaa. Kirjanpito tai palkanlaskenta itsessään antaa paljon haastetta, sitten voi edetä tai suuntautua moneen. Esimerkiksi talousjohtaja- tai talouspäällikköroolit, asiantuntijatyö, ohjelmistotyö, konsultointi, tilintarkastus, esihenkilötyöt, yrittäjyys jne. Aina voi halutessaan opiskella eteenpäin. Tilitoimistotyöskentely antaa erinomaisen pohjan mihin sitten haluaakin suuntautua, eli se sopii oikein hyvin taloushallinnon opiskelijan valmistumisen jälkeiseksi työpaikaksi.” 

Ilona on työskennellyt yli 15-vuotisen uransa aikana esimerkiksi sisäisen laskennan tehtävissä terveydenhoitoalan yrityksessä ja esihenkilötehtävissä. Työsuhde Rantalaisella alkoi tammikuussa 2022. Sitä ennen hän työskenteli kahdeksan vuotta erilaisissa esihenkilörooleissa isolla kilpailijalla. 

Rantalainen on yksi Suomen suurimmista tilitoimistoista, joka tarjoaa täyden palvelun taloushallintoa. Tilitoimistoja löytyy yli 50 paikkakunnalta läpi Suomen. Palveluihin kuuluvat taloushallinnon palvelut, palkanlaskenta-, HR– sekä muut asiantuntijapalvelut. Rantalainen tarjoaa taloushallinnon opiskelijoille harjoittelupaikkoja RAN Trainee -ohjelman kautta, joka mahdollistaa vakituisen työpaikan taloushallinnon alalta ja tietenkin kehityksen taloushallinnon ammattilaiseksi.  

Ilona arvostaa Rantalaista työnantajana erityisesti arvojen perusteella. Arvot tuovat esille ihmisten arvostamista, rentoutta ja maalaisjärkeä, mutta kuitenkin myös kasvua ja vahvaa liiketoimintaa. Ilona pitää työssään eniten ihmisistä ja arvostaa erityisesti kanssaan työskentelevissä kollegoissa molemminpuolista kunnioitusta ja toisen työpanoksen arvostamista. 

”Samaa mieltä ei tarvitse olla eikä paras ystävä, mutta kuunnellaan toisiamme ja mennään yhdessä kohti yhteistä päämäärää. Tuetaan ja autetaan kaveria tarvittaessa. Valittamalla ei saa muutoksia aikaan, eikä myöskään selän takana puhumalla. Asioita esiin nostamalla ja ehdottamalla voi saada paljon parempaa kehitystä. Työmaailmasta olen saanut arvokkaita sekä toivottavasti elinikäisiä ystäviä ja kontakteja.” 

Pitkän uran aikana Ilona on aina edennyt eteenpäin tai saanut lisää vastuuta työpaikasta riippumatta.  

”Kai se on osoitus siitä, että työt on tullut tehtyä hyvin. Olen huomannut, että moneen asiaan pätee rohkeus yrittää. Uskokin voi joskus loppua, mutta kunhan on rohkeutta yrittää, voi myös onnistua. Epäonnistumisia ei kannata pelätä liikaa.” 

Viimeisenä Ilona haluaa antaa taloushallinnon opiskelijoille, eli tulevaisuuden ammattilaisille neuvon työelämään oman kokemuksensa pohjalta.  

” Tulevaisuuden taloushallinnon osaaja ei pelkää olla yhteydessä asiakkaisiin. Yhä enemmän halutaan konsultatiivisia osaajia, jotka osaavat avata lukuja asiakkaille ja saada heille parhaan hyödyn palvelusta.” 

Kommentoi