Mallinnusta BarLaureassa

Lokakuussa 2019 alkanut Mission Zero Foodprint- hanke on edennyt kaikista koronan tuomista haasteista huolimatta pilotointivaiheeseen. Takana on kahdeksan yhteiskehittämisen työpajaa aiheista; ruokahävikin hallinta, energiatehokas ravintola, hiilijalanjälki ravintolatoiminnassa ja vastuullisuusteoista viestittäminen asiakkaille. Työpajojen tuotoksia ja ideoita on käyty edellisissä blogeissa läpi ja marraskuussa niitä alettiin testata, mallintamaan ja toiminnallistamaan BarLaurean Living Lab-ympäristössä.

Lue lisää Mallinnusta BarLaureassa

Vuosi käyntiin pilottiravintoloiden Bootcampilla

Tammikuussa Mission Zero Foodprint -hankkeen pilottiravintoloille pidetty Bootcamp sisälsi digiratkaisuihin tutustumista, hanketietoa, verkostoitumista ja ajankohtaista asiaa hävikistä sekä hiilijalanjäljestä. Kymmenkunta ravintola-alan toimijaa, Ravintola Nolla, Loop, Ravintola Nokka, Ravintola Roima, Mili´s Food & café, Pizzeria Via Tribunali, Kotipizza-ketju, Cafe Tin Tin Tango ja Ravintola Krapihovi, osallistuivat päivään ja ovat lähdössä kokeilemaan erilaisia hävikin ja hiilijalanjäljen vähentämiseen tähtääviä toimintamalleja ja digiratkaisuja kevään aikana ravintoloissaan.   

Lue lisää Vuosi käyntiin pilottiravintoloiden Bootcampilla

Kuluttajaviestinnän työpajoissa pohdittiin vaikuttamiskeinoja

Marraskuussa pidettiin Mission Zero Foodprint -hankkeen toimesta kaksi virtuaalityöpajaa kuluttajaviestintään liittyen. Tavoitteena oli pohtia, miten ravintoloiden erilaisia vastuullisuustekoja voitaisiin tuoda asiakkaille näkyviksi ja miten asiakkaiden tekemiin valintoihin voitaisiin vaikuttaa. Tarkoituksena oli tuottaa mahdollisimman konkreettisia ideoita, joita voitaisiin hyödyntää hankkeen pilotointivaiheessa.

Lue lisää Kuluttajaviestinnän työpajoissa pohdittiin vaikuttamiskeinoja

Ravintoloiden hiilijalanjälki -työpajoissa piirrettiin polkuja vähähiilisempään toimintaan

Lue lisää Ravintoloiden hiilijalanjälki -työpajoissa piirrettiin polkuja vähähiilisempään toimintaan

Mission Zero Foodprint – Towards carbon neutral food-industry

The cooperation project between Forum Virium Helsinki and Laurea brings together actors and stakeholders in the restaurant and food services sector and aims to promote the carbon neutrality of the food sector.

Mission Zero Foodprint project run jointly by Forum Virium Helsinki and Laurea helps small and medium-sized restaurants and other food services companies in the Uusimaa region to reduce food waste and decrease energy consumption and their carbon footprint.

Lue lisää Mission Zero Foodprint – Towards carbon neutral food-industry

Miten hiilijalanjälkeä mitataan ravintoloissa?

Menen lounaalle läheiseen ravintolaan. Valitsen vegaanisen mustajuurikeiton. Teen valintoja tiedon perusteella, jota minulla on: kasvisvoittoinen ruoka on hyväksi itselleni ja maapallolle. Otan ruokaa vain sen verran kuin jaksan syödä. Ravintola ei kuitenkaan kannusta näihin ruokavalintoihin.

Jään miettimään, paljonko hiilidioksidia säästin verrattuna nakkikeittoon? Entä jos olisin jättänyt väliin lehmänmaidosta tehdyn tsatsikin? Miten nämä valinnat vaikuttavat kokonaishiilijalanjälkeeni? Tajuan, että en tiedä mitään ravintolan ruuanlaittotavoista tai hankintaprosessista. Ravintola on kuitenkin itselleni mieluinen, koska siellä on aina paljon vegaanisia vaihtoehtoja.

Lue lisää Miten hiilijalanjälkeä mitataan ravintoloissa?

Mission Zero Foodprint – Energiatehokkuus työpajan tuotokset

Photo by Riccardo Annandale on Unsplash

Syksyllä 2019 käynnistynyt Mission Zero Foodprint -hanke pyrkii kehittämään ratkaisuja ja toimintamalleja, joiden avulla pienet ja keskisuuret ravintolat voivat kehittää toimintaansa kohti hiilineutraalisuutta sekä vähentää energiankulutusta ja syntyvää ruokahävikkiä.

Lue lisää Mission Zero Foodprint – Energiatehokkuus työpajan tuotokset

Mission Zero Foodprint- Hävikkityöpajan antia

Kuva: Julia Kivelä, Helsinki Marketing

Syksyllä 2019 käynnistynyt Mission Zero Foodprint -hanke pyrkii kehittämään ratkaisuja ja toimintamalleja, joiden avulla pienet ja keskisuuret ravintolat voivat kehittää toimintaansa kohti hiilineutraalisuutta sekä vähentää energiankulutusta ja syntyvää ruokahävikkiä.

Lue lisää Mission Zero Foodprint- Hävikkityöpajan antia

BarLaurean työkalut hävikinhallinnassa

BarLaurea on vuonna 2002 käynnistetty innovatiivinen oppimisympäristö Leppävaaran Laurean kampuksella. Ensimmäisen ja toisen vuoden restonomiopiskelijat vastaavat BarLaureassa palvelujen tuottamisesta ravintolapäällikön ja keittiömestarin ohjauksessa. Opiskelijoita ovat myös kolme puolivuosittain vaihtuvaa harjoittelijaa, yksi cateringvastaava ja kaksi esimiesharjoittelijaa. BarLaurean palveluita ovat lounasravintola, à la carte ravintola, kahvila sekä kokous- ja cateringpalvelut. Opiskelija on kaikissa BarLaurean toiminnoissa keskipisteessä ja toiminnan kehittäminen on jatkuva tila.

Lue lisää BarLaurean työkalut hävikinhallinnassa