International week at SRH University Heidelberg 7.-11.10.2019, Matias Pousi

Olen kolmannen vuoden fysioterapeuttiopiskelija Matias Laurea-ammattikorkeakoulusta Otaniemen toimipisteestä. Lähdin opiskelukaverini innoittamana Heidelbergiin, Saksaan osallistuakseni paikallisen SRH Universityn järjestämään kymmenenteen kansainväliseen viikkoon. Lähtöpäätökseen vaikuttivat useat tekijät. Ensinnäkin opiskeluaika on todella hedelmällistä aikaa päästä tutustumaan eri maista tuleviin ihmisiin ja eri kulttuureihin sekä esimerkiksi eri maiden käytäntöihin toteuttaa koulutusta. Heidelberg vaikutti viehättävältä kohteelta, minkä lisäksi ajatuksissa oli päästä elvyttämään lukioaikana hankittua kohtalaista saksan kielen osaamista.

Lue lisää International week at SRH University Heidelberg 7.-11.10.2019, Matias Pousi

Markus Kuusela, Kansainvälinen viikko Heidelberg 7-11.10.2019

Opiskelen Laurean ammattikorkeakoulussa Otaniemen kampuksella fysioterapiaa. Tällä hetkellä minulla on kolmas opintovuosi menossa. Lähdin Heidelbergin kansainväliselle viikolle, koska olen aina pitänyt kansainvälistymistä tärkeänä ja osana tulevaisuutta. Kansainvälisyys on näkynyt opinnoissani myös Erasmus vaihto-ohjelmaan osallistumalla. Opiskelin kevätlukukauden 2019 Madridissa San Pablo C.E.U yliopistolla.

Lue lisää Markus Kuusela, Kansainvälinen viikko Heidelberg 7-11.10.2019

Heidelberg International Week

Minä olen Jesse Matias Kivi alun perin Espoosta tällä hetkellä asun Helsingissä. Olen 23-vuotias ja opiskelen Laureassa liiketaloutta ja erikoistun myyntiin ja markkinointiin. Olen opiskellut kohta kaksi vuotta Laureassa ja opiskelen Leppävaaran kampuksella. Olen urheilua harrastava mies ja tällä hetkellä harrastan jääkiekkoa ja käyn kuntosalilla.

Lue lisää Heidelberg International Week

Opintomatka Heidelbergiin, Riina Qureshi

Opiskelen ensimmäistä vuotta liiketaloutta monimuoto-opintoina Leppävaaran Laureassa. Meillä on lähiopetusta suunnilleen kolmena päivänä kuukaudessa ja ehkä juuri sen vuoksi sähköpostin otsikko ”Unohtumaton matka Heidelbergiin” herätti mielenkiintoni, kun eräänä syyskuisena päivänä luin Laurean sähköpostiviestejäni. Tässä olisi mahdollisuus tutustua opiskelijoihin niin Suomesta kuin muualtakin maailmasta ja kartuttaa samalla opintopisteitä. En kuitenkaan halunnut lähteä matkalle yksin ja sen vuoksi välitin viestin opiskelukaverilleni. Kysyin häneltä, miltä tuntuisi ajatus lähteä viikoksi Saksaan opintomatkalle, joka tarjosi mielenkiintoiselta kuulostavan ohjelman teemalla “Breaking Down Walls”. (Berliinin muurin murtumisesta on aikaa kulunut jo 30 vuotta.)

Kuvakaappaus korkeakoulun nettisivuilta: https://www.hochschule-heidelberg.de/en/homepage/

Pian olimmekin jo tutustuneet SRH Hochschule Heidelbergin nettisivuilla kurssiohjelmaan ja ilmoittautuneet kansainväliselle opintoviikolle. Lentoliput ja hotellimajoitus piti hoitaa itse, mutta saimme varattua lennot ja sopivan hintainen hotellikin löytyi melko läheltä kampusaluetta. Hieman kyllä jännitti, kun ei ollut minkäänlaista tietoa muista matkalle lähtijöistä emmekä onnistuneet ilmoittautumaan kaikkiin meitä eniten kiinnostaviin retkiin ym., joita olimme alun perin ajatelleet.

Laurealaisille perustettiin yhteinen WhatsApp-ryhmä, joka helpotti yhteydenpitoa matkalle lähtijöiden kesken. Osa porukasta piti Facebookin kautta yhteyttä Haaga Helian ja Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoihin, jotka olivat myös lähdössä samalle matkalle. Oli paljon asioita, joita piti miettiä jo etukäteen; esimerkiksi kuinka yhteinen esiintyminen opintoviikon ensimmäisenä päivänä hoidettaisiin ja mitä hankintoja piti tehdä ennen matkalle lähtöä.

Me Laurean opiskelijat tapasimme ensimmäisen kerran 30.9. Otaniemen kampuksella, minne Tomas Illman oli meidät kutsunut. Minua tapaaminen hieman jännitti, sillä tiesin muiden opiskelijoiden olevan minua reilusti nuorempia. Jännittäminen osoittautui kuitenkin turhaksi, sillä fiilis oli rento ja opintomatka yhdisti meitä erilaisista taustoista huolimatta. Vihdoin kaikki oli selvää ja viimeisetkin matkalle lähtijät saivat ilmoittauduttua kursseille ja yrityskäynneille, jotka kuuluivat Heidelbergin opinto-ohjelmaan. Tapaamisen aikana sovimme myös pakolliset viemiset ohjelmaan kuuluvaan ruokamaistiaistapahtumaan, varasimme bussiliput Frankfurtista Heidelbergiin ja sovimme, kuinka lähtisimme toteuttamaan Suomi-esitystä. Saimme opettajalta myös ohjeet, kuinka voisimme hakea avustusta matkasta aiheutuviin kustannuksiin SoleMOVE-järjestelmän kautta. Matkakustannuksia nosti hieman mm. lentolippujen hinta, sillä lähtöpäivä oli jo lähellä.

Koska kyseessä oli kuuden opiskelijan ryhmä, oli matkasuunnitelmissakin hieman eroja. Viisi meistä lähti kuitenkin samalla lennolla kohti Frankfurtia, mistä suunnitelmien mukaan jatkaisimme bussilla edelleen Heidelbergiin. Aikataulu ei tosin ollut paras mahdollinen, sillä lähtö Helsinki-Vantaalta oli aikaisin sunnuntaiaamuna. Se hieman harmitti, sillä hotelli oli ilmoittanut jo etukäteen, ettei sisäänkirjautuminen ollut mahdollista kuin vasta iltapäivällä. Matka sujui hyvin siitä huolimatta, että bussiyhtiö ilmoitti aikataulumuutoksesta, jonka vuoksi päätimme lopulta ottaa taksikyydin lentokentältä Heidelbergiin. Kuljettaja kertoi meille matkan aikana niin alueen historiasta kuin paikallisesta elämästäkin – ja hauskaa oli. Ainoastaan sateinen sää latisti hieman tunnelmaa.

Perillä huomasimme, että me kaikki asuimme vähän eri puolilla kaupunkia. Onneksi saimme viedä matkalaukut hotelliin, vaikka sisäänkirjautumisen aika oli vasta myöhemmin. WhatsApp-viestittely kertoi pian, että pitkän matkustamisen jälkeen kaikilla oli jo nälkä. Niinpä päätimme lähteä yhdessä syömään. Aterian jälkeen hyppäsimme ratikkaan, sillä ilmoittautuminen SRH:n kampuksella piti hoitaa joko sunnuntaina tai maanantaiaamuna. Perillä meitä odotti hyväntuulinen kansainvälisistä opiskelijoista koostunut porukka, joka otti ilmoittautumisia vastaan. Jokainen sai henkilökohtaisen kaulapassin, ruokailulipukkeet koulun kanttiiniin sekä viikon voimassaolevan bussilipun. Samalla saimme hyödyllisiä neuvoja, joiden avulla pääsisimme alkuun uusissa ympyröissä.

Ensimmäisen päivän ohjelma alkoi korkeakoulun kansainvälisen toimiston henkilökunnan sekä opintoviikon luennoitsijoiden esittelyllä. Sen jälkeen vuorossa oli lounas, joka ei sujunut aivan tunnetulla saksalaisella järjestelmällisyydellä, vaikka kanttiiniin saapumista olikin yritetty porrastaa jakamalla meidät useampaan ryhmään. Ruokailun jälkeen ohjelmassa oli Country presentation ja eri maista tulleet opiskelijat esittivät omaa kulttuuriaan etukäteen laadittujen Powerpoint-esitysten avulla. Me olimme lähestyneet aihetta omalla, perisuomalaisella, hieman jurolla asenteella ja esityksemme sai ansaittua huomiota, vaikka se ei ehkä avautunutkaan kaikille paikalla oleville.

Esitysten jälkeen meidät jaettiin eri ryhmiin sen mukaan, mille kursseille olimme etukäteen ilmoittautuneet. Oman valintani oli kurssi nimeltä International Customer Insights, jonka vetäjänä toimi hollantilainen Emma Wijnen Fontys International Business Schoolista. Esittelyjen jälkeen hän avasi meille kurssin sisältöä ja kertoi, miten tulemme etenemään teemassa.

Sitten oli vuorossa International food tasting -tapahtuma. Oman osastomme pöydissä oli tarjolla mm. saaristolaisleipää, irtokarkkeja, Fazerin suklaata erilaisina versioina, salmiakkista juomaa sekä yllätyksenä myös karjalanpiirakoita, jotka eräs Haaga-Helian saksalainen vaihto-opiskelija oli äitinsä kanssa leiponut. Saimme paljon kiitosta tarjoilun monipuolisuudesta. Juoma tietenkin loppui pian, sillä suosio oli taattu: jopa intialaiset vaihto-opiskelijat tykästyivät siihen ja olisivat mielellään siemaisseet toisenkin pikarillisen mustan väristä ihmejuomaa.

Päivän päätteeksi ohjelmassa oli vielä yhteinen illanvietto, jonne kaikki opintoviikolle osallistuvat olivat tervetulleita. Minä päätin kuitenkin mennä suoraan hotellille tekemään Laurean tehtäviä.

Tiistaiaamuna pääsimme kunnolla aloittamaan opinnot. Olin heti alusta lähtien tyytyväinen kurssivalintaani, vaikka se ei ollutkaan ensimmäinen vaihtoehtoni kurssivalikoimasta. Emman lähestymistapa aiheeseen oli innostava ja hän käsitteli eri aiheita monipuolisesti. Opinnot sisälsivät monia pieniä tehtäviä, jotka tauottivat luentoja mukavasti. Opimme jo ensimmäisinä päivinä, kuinka mainonnan kautta voidaan vaikuttaa ihmisten valintoihin erilaisia psykologisia menetelmiä hyväksi käyttäen. Perehdyimme eri menetelmiin etukäteen annetun ohjelman mukaisesti. Emma kertoi myös, että meidän lyhyt viikkomme pitää sisällään samat asiat, joita hänen opiskelijansa työstävät usean kuukauden ajan. Tuntui kuitenkin siltä, ettei aikarajoite haittaisi ryhmämme opintoja.

Opinto-ohjelmaan kuului myös yrityskäynti ja iltapäivällä lähdimmekin SRH:n vaihto-opiskelijoiden johdolla tutustumaan SAS Instituuttiin. Siellä meille kerrottiin mm. yrityksen toiminnasta ja koulutusohjelmista, joita yrityksessä on tarjolla. Tämä iltapäivä jäi mieleen ja jäin innoissani odottamaan materiaalia, jonka yritystä esitellyt henkilö lupasi lähettää.

Keskiviikkona jatkoimme Emman kanssa erilaisiin metodeihin, joita yritykset käyttävät tuotteiden markkinoinnissa. Lisäksi teimme erilaisia matemaattisia reagointiharjoituksia, joissa oli tarkoitus vain arvuutella tulosta ilman laskemista. Päivä meni nopeasti ja lounaan jälkeen suuntasimme Mannheimiin, joka oli retkemme kohde sinä päivänä. Retki kärsi hieman sateista säästä ja myös siitä, että paikallisen oppaan ammattitaito oli hieman ruosteessa.

Torstaina jatkoimme vielä markkinointimetodien käsittelyä ja ensimmäinen ryhmä piti silloin myös esityksensä, joka kuului opintoviikon ohjelmaan. Esityksen jälkeen pidettiin suullinen tentti kurssin aiheista. Iltapäiväksi oli taas järjestetty kävelyretkiä eri kohteisiin Heidelbergin alueella.

Loput esitykset ja tentit pidettiin perjantaina, joka oli viimeinen kurssipäivä. Minulle jäi sellainen käsitys, että kaikki Emman kurssille osallistuneet olivat tyytyväisiä sekä opettajaan että opetuksen sisältöön. Myös se, että pääsi tutustumaan muihin opiskelijoihin ja luomaan kansainvälisiä kontakteja, toi ainutlaatuisen lisänsä opintomatkaan. Kurssin sisältö oli antoisa ja voin jatkossa hyödyntää sitä myös omissa opinnoissani sekä kouluprojekteissa.

Tavarat oli pakattu jo torstai-iltana valmiiksi, jotta ehtisimme ajoissa junaan, jolla pääsimme suoraan Frankfurtin lentokentälle. Sieltä jatkoimme matkaa kohti koti-Suomea. Kurssi-ikävää helpotti hieman se, että olimme jo ehtineet alustavasti sopia tapaamisesta muiden Suomesta tulleiden opiskelijoiden kanssa. Lisäksi Heidelbergissä ollut Haaga-Helian saksalainen vaihto-opiskelija lupautui haastateltavakseni saksan kurssini koulutehtävää varten.

Jos mahdollista, lähtisin samanlaiselle opintomatkalle uudestaankin.
Ehkä voisin harkita myös pidempää opintojaksoa SRH Heidelbergissä tai jossain toisessa korkeakoulussa. Kansainvälisyys kiinnostaa! 😊

SRH-Heidelberg International Week, Taina Miettinen

Opiskelen liiketaloutta ensimmäistä lukuvuotta Laurea-ammattikorkeakoulun Leppävaaran kampuksella. Osallistuin Laurean edustajana SRH-Heidelberg korkeakoulun järjestämälle kansainväliselle viikolle 6. -10.10.2019 opiskelutoverini innostamana. Kokoonnuimme pääkaupunkiseudun korkeakouluista lähtijöiden kanssa ennen matkaa Otaniemen kampuksella. Ilmoittautuessani vähän epäröin, miten sopeudun joukkoon, mutta tapaamani opiskelijat olivat kaikki mahtavia ja todella kannustavia. Lähdin siis jotakuinkin luottavaisin mielin matkaan.

Lue lisää SRH-Heidelberg International Week, Taina Miettinen

Mahdollisuus, jota ei kannata jättää väliin – opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä viikosta

Laurean opiskelijat osallistuivat SRH University Heidelberg -korkeakoulun järjestämälle kansainväliselle viikolle 6.-10.10.2019 Saksan Heidelbergissä. Matkalle lähti neljä tradenomi- ja kaksi fysioterapiaopiskelijaa lehtori Tomas Illmanin johdolla.

Lue lisää Mahdollisuus, jota ei kannata jättää väliin – opiskelijoiden kokemuksia kansainvälisestä viikosta